• 6 maaliskuun, 2023

Kokoomuksen Kai Mykkänen on valmis lyömään kättä päälle Antti Rinteen kanssa, jos SDP:n sopeutuskeino tepsii talouteenValtiovarainministeriön mukaan sopeutustarve on yhdeksän miljardia euroa seuraavan kahden vaalikauden aikana. Rinne ja Mykkänen ovat eri linjoilla tavoitteen aikajänteestä.

Kai Mykkänen ja Antti Rinne debatoivat sopeutuskeinoista A-studiossa.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen ja SDP:n kansanedustaja Antti Rinne ovat yksimielisiä siitä, että julkista taloutta tulee sopeuttaa merkittävästi.

Valtiovarainministeriö julkaisi tänään meno- ja rakennekartoituksen, johon se on listannut, millaisia säästöjä eri menoista leikkaamalla voisi saada. Ministeriön mukaan sopeutustarve on yhteensä yhdeksän miljardia euroa kahdella seuraavalla vaalikaudella.

Mykkänen sanoo maanantai-illan A-studiossa, että kokoomukselle sopeutustavoitteen toteutuminen sellaisenaan on kynnyskysymys. Rinteen mukaan yhdeksän miljardin tavoite saattaa tulla täyteen ”ennemmin tai myöhemmin”.

Rinne korostaa yhtenä olennaisena keinona kustannusten vähentämisessä ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä muun muassa terveydenhuollossa.

– Se tarkoittaa käytännössä sitä, että me pystymme ilman järisyttäviä leikkauksia selviämään tästä meidän todennetusta menojen ja tulojen epätasapainosta.

Mykkäsen mielestä ennaltaehkäisy on loistava keino, mutta hän esittää Rinteelle haasteen:

– Meille sopii hyvin lyödä kättä päälle, jos sote-menot kasvavat miljardin vähemmän. Jos tämä teidän keinonne tepsii, niin lyödään kättä päälle, että sillä keinolla mennään.

Rinteen mukaan SDP julkaisee tarkempia laskelmia asiasta torstaina. Hän ei tyrmää ajatusta sinipunahallituksesta.

– Vaalien tulos ratkaisee sen, mutta ei minulla mitään periaattellista estettä sille ole.

Katso koko maanantain A-studion Yle Areenassa.

Voit keskustella aiheesta tiistaihin kello 23 saakka.

Juttua korjattu 6.3. kello 22.38: Jutussa kerrottiin aiemmin virheellisesti, että Rinne olisi asettanut 10–15 vuoden aikajänteen yhdeksän miljardin sopeutustoimille.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *