• 11 kesäkuun, 2023

Kommentti: Lätkämachoilu lähti käsistä – Florida-valmennus epäonnistui raskaasti


Florida maksoi lauantaina valmentajansa ratkaisuista kovan hinnan, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-toimittaja Tommi Seppälä Floridasta.

Florida.

Matthew Tkachuk ei ollut 4. finaaliottelussa pelikunnossa. Kuva: Getty Images

SUNRISE. Jo lämmittely näytti, mitä tuleman piti. Edellisessä ottelussa Vegas-hyökkääjä Keegan Kolesarin painavan taklauksen alle jäänyt Florida-laituri Matthew Tkachuk ei ollut pelikunnossa. Tkachuk ei laukonut lämmittelyssä kunnolla kertakaan, mikä paljasti ylävartalossa todennäköisesti olevan vakavan vamman.

Totuus oli kuitenkin jopa odotettuakin karmeampi.

Tkachuk ei pystynyt eikä oikeastaan edes halunnut pelata peliä kunnolla. Tähtipelaajan luistelu oli voimatonta eikä tämä ollut aikeissakaan mennä yhteenkään kamppailutilanteeseen. Ja mikä vielä pahempaa, pelaaja suorastaan luovutti tilanteita ja päästeli kiekkoja ohitseen kontakteja vältelläkseen.

Ensimmäiset pari erää Vegas loi käytännössä maalipaikan jokaista Tkachukin pelaamaa vaihtoa kohden. Valmennus ei kuitenkaan reagoinut tilanteeseen mitenkään. Päinvastoin.

Päävalmentaja Paul Maurice peluutti esimerkiksi ensimmäisessä erässä Tkachukia kaksi minuuttia Aleksander Barkovia enemmän. Valmentajan toiminta tältä osin oli täysin kestämätöntä ja joukkuetta vahingoittavaa.

Jääkiekkoon on aina kuulunut vammojen läpi pelaaminen, mutta nyt hokimachoilu karkasi täysin valmennuksen käsistä. Tkachuk aivan selkeästi enemmänkin vahingoitti kuin auttoi joukkuettaan. On uskomatonta, että Mauricen kaltainen kaiken kokenut valmentaja antoi tämän tapahtua ottelussa, jossa Florida oli pakkovoiton edessä.

Kova hinta

Eikä Maurice muutenkaan onnistunut.

Barkovin tehottomuutta ennen neljättä peliä on sinänsä turha koristella sokerilla, mutta samaan aikaan jokainen sarjaa seurannut näki, ettei kapteeni saanut totaalisen unisilta ketjukavereiltaan, Anthony Duclairilta ja Nick Cousinsilta, alkeellisintakaan tukea.

Vasta toisen erän lopulla Maurice päätti siirtää Barkovin viereen Anton Lundellin ja Sam Reinhartin – Barkovin lisäksi ainoat jokseenkin lämpimät Florida-hyökkääjät. Vasta tässä vaiheessa sivuun ymmärrettiin siirtää myös Tkachuk.

Florida.

Anton Lundell ja Aleksander Barkov ovat nyt entistä tärkeämmässä roolissa Matthew Tkachukin pelatessa loukkaantuneena. Kuva: Getty Images

Ja kuinka ollakaan, vain tuokio muutoksesta ja Florida teki ensimmäisen maalinsa. Pelin virtaus ja luonne muuttui ketjumuutoksen myötä täysin ja kolmannessa erässä kolmikko loikin kasan maalipaikkoja. Tasoitus oli muutamaan otteeseen todella lähellä.

Kiri ei kuitenkaan riittänyt. Florida maksoi valmentajansa ratkaisuista kovan hinnan. Viisi erää kahdessa Floridassa pelatussa ottelussa oli liian pitkä aika odottaa Barkovin unisten ketjukavereiden heräämistä. Barkovin ketju loi viidessä erässä yhden maalipaikan. Yhden. Kaikki perusteet muutoksille olivat olemassa jo paljon aiemmin.

Ja silti Floridalla oli kaikki eväät kääntää tämäkin ottelu. Kysyä sopii, olisiko kotijoukkue jäänyt 0–3-tappioasemaan ilman tossulätkäasenteella pelannutta rampaa Tkachukia ja sitä kautta tehdyillä uusilla ketjukoostumuksilla?

Jääkiekkoa ei voi pelata tällä tasolla ikinä niin kuin Matthew Tkachuk sitä nyt pelasi. Eikä syy ole pelaajan, vaan valmentajan.

Tiistaina Vegasissa Floridan kausi on toista kertaa tänä keväänä katkolla. Silloin kaukaloon ei voi päästää niin pahasti loukkaantunutta Tkachukia kuin tänään. Sen lisäksi Barkovin ketju on pidettävä kasassa ja upealla tasolla pelaaville suomalaisille lyötävä muutenkin iso vastuu ja paljon hyökkäyspään aloituksia.

Ehkä Vegasissa Lundell mahtuisi jo kuusikkoon, joka hakee ottelun lopussa tappioasemassa tasoitusmaalia, jos Florida sellaiseen tilanteeseen joutuu. Kun huomioon otetaan, millä tasolla Lundell pelaa ollen jatkuvasti joukkueensa parhaimmistoa, on aidosti hämmentävää, ettei Maurice löytänyt tälle nelosottelussa viimeisen kahden ja puolen minuutin aikana sekuntiakaan peliaikaa.

Barkovin ja Lundellin mukana Florida tiistaina nousee tai kaatuu.

4. finaaliottelun maalikooste.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *