• 31 heinäkuun, 2023

Painissa on kehkeytymässä jälleen valintasoppa – Elias Kuosmaselle tai Konsta Mäenpäälle jää pian luu käteen


Suomella on kaksi kansainvälisesti kovaa raskaan sarjan eli 130-kiloisten kisaaja kreikkalais-roomalaisessa painissa. Painiliiton olympiavalmentaja Juha Lappalainen kertoo, että vielä ei tiedetä, kumpi urheilijoista lähetetään syyskuun MM-kisoihin. Nappaako paikan Elias Kuosmanen vai Konsta Mäenpää?

– En rupea vielä arvioimaan asiaa. Painijoille on ilmoitettu selvät näyttökisat, joiden perusteella pyritään saamaan selvyys, Lappalainen toteaa.

Näyttökisat ovat heinäkuussa Unkarissa käydyt gp-kisat ja 12.–13. elokuuta järjestettävät Saksan gp-kisat. Unkarissa Kuosmanen voitti Mäenpään pronssiottelussa ja elokuussa edessä on kovien panosten kisa.

Lappalainen ei halua tässä vaiheessa ottaa kantaa, miten MM-edustaja valitaan, jos Saksan kisan jälkeen puntit ovat tasan. Esimerkiksi vuonna 2019 Kuosmanen ja Arvi Savolainen ratkaisivat 97-kiloisten MM-paikan katsausottelussa.

Syyskuun puolivälin MM-karkeloilla on suuri painoarvo ensi kesän Pariisin olympialaisten suhteen. Noissa kisoissa jaetaan ensimmäiset olympiapaikat. Jokaisessa sarjassa on jaossa viisi olympiapaikkaa.

– Ne ovat tämän kauden tärkeimmät kilpailut. Jos sieltä pystyy paikan lunastamaan, melkein vuoden saa keskittyä olympialaisiin, Lappalainen sanoo.

Painija Konsta Mäenpää painimatolla treeneissä

Raskaan sarjan painija Konsta Mäenpää harjoituksissa syyskuussa 2022. Kuva: Vesa-Matti Savinen / Yle

Kuosmanen jälleen kilpailutilanteessa

Elias Kuosmanen paini vuosia 97-kiloisten sarjassa ja saavutti muun maussa kaksi EM-pronssia. Huhtikuussa 2021 tuon sarjan olympiapaikan kuitenkin nappasi Arvi Savolainen.

Kuosmanen reagoi heti ja vaihtoi pysyvästi painoluokkansa raskaaseen sarjaan. Alle kuukautta myöhemmin hän hankki Suomelle maapaikan Tokion olympialaisiin, vaikka Kuosmanen oli selvästi alipainoinen. Nyt hänen rinnalleen on jälleen noussut kilpailija.

– Konsta Mäenpää on ollut raskaassa sarjassa paljon pidempään kuin minä. Ei voi sanoa, että rinnalle on tullut kilpailija, vaan hän oli siinä sarjassa edustusmies jo silloin, kun siihen itse vaihdoin, Kuosmanen sanoo.

Hänen mukaansa kotimainen kilpailu on todella tärkeää. Niissä sarjoissa, joissa kansallinen kilpailu on vähäistä, Suomella on matkaa kansainväliselle huipputasolle. Kovissa painimaissa, kuten Kuubassa ja Turkissa, jopa kymmenen urheilijaa kamppailee arvokisojen edustuspaikoista, Kuosmanen muistuttaa.

– Kilpailu on todellakin motivoivaa. Se on tae kehitykselle. Ehdottomasti näen vain positiivisena asiana, että on kotimaista kilpailua.

Kuosmanen kertoo hänen kautensa menneen hyvin kevään EM-kisojen jälkeen, joissa hän oli 11:s. Harjoituksiin on tehty pieniä muutoksia, joilla on kehitetty kestävyyttä ja liikkuvuutta. Paini näytti lupaavalta Unkarissa ja tuntui paremmalta kuin kevään arvokisoissa, Kuosmanen arvioi.

Hän toteaa, ettei saa lisästressiä siitä, onko kyseessä näyttökilpailu vai ei. Täytyy antaa sen verran hyvät näytöt, että edustuspaikka sinetöityy. Saksan gp-kisaan hän lähtee voittamaan jokaisen ottelun.

Vuonna 2021 Tokiossa järjestetyissä olympilaisissa Kuosmanen kärsi kaikissa otteluissa murskatappiot. Omien sanojensa mukaan hän oli raakile, mikä kostautui ikävästi. Nyt haavat on kuitenkin nuoltu ja paikat kunnossa, painija kertoo.

– Olen tehnyt aika paljon duunia, että olisin valmiimpi raskaaseen sarjaan – ja olen saanut painoa nostettua. Siinä on tietysti ollut omat haasteensa ja aluksi tuntui, että se näkyi vähän kestävyydessä ja muussakin. Niihin asioihin on sitten panostettu.

Kuosmanen sanoo, että seuraava askel on onnistua arvokisoissa. Hänen pitää pystyä näyttämään olevansa oikeassa sarjassa. Kuosmanen haluaa lähteä olympialaisiin sellaisella valmiudella, että hän pystyy uskottavasti haastamaan kenet tahansa.

– Ajatus on koko ajan ensi kesän olympialaisissa ja sinne pääsemisessä. Ehdoton tavoite olisi saada olympiapaikka ja mieluiten mahdollisimman nopeasti.

Mäenpää on kuitenkin kova vastustaja. Kuosmanen ja Mäenpää tuntevat toisensa hyvin.

– Unkarin kohtaaminen oli kahden tutun painijan välinen ottelu. Siinä ei paljon yrityksiä tapahtunut, mutta Elias oli kunnossa parempi, Mäenpää kertoi.

– Se käännetään Saksan otteluun kovalla työllä. Jäimme Unkariin kymmenen päivän leirille, missä pääsin taas hyvään painikuntoon.

Bakdaulet Egenberdijev ja Jonni Sarkkinen painivat.

Jonni Sarkkinen (sinisissä) on yksi 77-kiloisten suomalaishuipuista. Kuva: imago images/United World Wrestling/ All Over Press

Suomessa muutamia MM-ehdokkaita

Elokuisiin Saksan gp-kisoihin on osallistumassa useita suomalaispainijoita. Painiliiton olympiavalmentaja Lappalainen on tyytyväinen, kun raskaassa sarjassa on kaksi kansainvälisesti kovaa suomalaispainijaa. Hän toivoo, että kilpailu olisi nykyistä kovempaa muissakin painoluokissa.

Lappalainen kertoo, että 60-kiloisten sarjassa ei ole tällä hetkellä ketään lähetettäväksi gp-kisoihin. Ylemmissä painoluokissa tilanne on hieman parempi, vaikka 67-kiloisten Elmer Mattilalle ei ole kuluvalla kaudella kotimaasta haastajia löytynyt.

Kolme hyvää MM-ehdokasta löytyy 77-kiloisten sarjasta: Mikko Peltokangas, Akseli Yli-Hannuksela ja Jonni Sarkkinen. Saksan kisaan on 87-kiloisten sarjaan lähdössä jopa neljä suomalaispainijaa: Artem Shapovalov, Valtteri Latvala, Petteri Kukkola ja Toni Metsomäki.

Saksassa kisaa myös Suomen 97-kiloisten painoluokkaa hallitseva Arvi Savolainen, joka ei loukkaantumisen takia paininut SM- tai EM-kisoissa. Heinäkuussa hän kamppaili kahdesti gp-kisoissa. Hän voitti Espanjassa ja oli kolmas Unkarissa.

– Kunhan saataisiin pidettyä Arvi terveenä. Mielenkiinnolla odotan, miten hän painii MM-kisoissa, Lappalainen sanoo.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *