• 27 toukokuun, 2023

Kaan Kairinen huomasi hetkessä tšekkiläisen jalkapallokulttuurin fanaattisuuden – tänään hän pääsee nostamaan kauan odotettua mestaruuspokaalia


Huuhkajien keskikenttäpelaaja Kaan Kairinen pääsi tiistaina juhlimaan uransa toista mestaruutta, kun hänen edustamansa Sparta Praha varmisti Tšekin mestaruuden vieraspelissä Slovackoa vastaan. Kairinen tosin joutui seuraamaan ottelun katsomosta käsin, sillä hänen korttitilinsä oli täyttynyt. Ne olivat pisimmät 90 minuuttia, jonka hän on kokenut.

– Se oli hirveää! puhelimitse tavoitettu Kairinen parkaisi.

– Kun on kentällä, sitä ei jännitä yhtään niin paljon, mutta katsomossa ei se pysty vaikuttamaan yhtään mihinkään. Se ei todellakaan ollut kivaa, kun vielä tiesi pelin panoksen. Kun tuomari puhalsi pilliin, niin paljon stressiä ja painetta purkautui.

Sparta Praha kuuluu Tšekin suurseuroihin, mutta mestaruus oli kiertänyt sen yhdeksän vuoden ajan. Vuonna 1893 perustettu seura oli tätä ennen voittanut Tšekkoslovakian mestaruuden 24 kertaa ja Tšekin mestaruuden 12 kertaa.

Kolmen ja puolen vuoden sopimuksen seuran kanssa tehnyt Kairinen on ollut joukkueessa mukana tammikuusta lähtien, mutta on varsin nopeasti huomannut, mikä merkitys mestaruudella on.

– Kun olen puhunut ihmisten kanssa, jotka ovat olleet täällä monta kymmentä vuotta, niin sen on huomannut. Se on valtava juttu seuralle, mutta myös faneille. Uskomattoman hieno juttu.

Fanit olivatkin sankoin joukoin tiistai-iltana joukkuetta vastassa, kun joukkue saapui Prahan harjoituskeskukseen Tšekin kaakkoisosan Uherske Hradištestä neljän tunnin ajomatkan jälkeen. Osa oli matkannut myös vierasotteluun paikan päälle.

Kairisen mukaan tšekkiläisten suhtautuminen jalkapalloon fanaattista. Sen hän on huomannut niin kentällä kuin sen ulkopuolellakin. Vaikka Praha on miljoonakaupunki, suomalaispelaaja tunnistetaan katukuvassa.

– Jalkapallo on osalle ihmisistä elämä, tosi suuri juttu, Kairinen kertoi ja myönsi, ettei olisi uskonut, että hänet tunnistetaan niin usein siviilissä.

– Kun menee syömään ulos ravintoloihin tai kävelee kadulla tai kaupoissa, niin vähän väliin joku morjestamaan. Tai kyselemään kuulumisia tai ottamaan kuvan. Mutta se on tosi lämminhenkistä.

Iso kaveriporukka, joka ei suostu luovuttamaan

Kairinen voitti Tanskan mestaruuden FC Midtjyllandissa vuonna 2018, mutta siirtyi pari vuotta myöhemmin Norjaan Lilleströmin joukkueeseen. Siirto Prahaan toteutui ennen kaikkea Spartan valmentajan Brian Prisken tahdosta. Priske oli valmentanut Kairista Midtjyllannissa.

Kairinen huomasi nopeasti, että Sparta Prahan joukkue on hyviä pelaajia täynnä ja pelaajia kohtaan sisältyy odotuksia ja paineita, joita pitää pystyä käsittelemään. Sitä hän on oppinut viime kuukausien aikana, mutta hän on oppinut myös nauttimaan pelaamisesta ja paineesta.

Kaan Kairinen pallon kanssa.

Kaan Kairinen on saanut paljon vastuuta Sparta Prahassa. Kuva: IMAGO/Zink/ All Over Press

– Tämä puoli vuotta on ollut unelmaa. Olen pysynyt ehjänä, saanut paljon vastuuta ja pystynyt vastaamaan odotuksiin. Nyt vielä tämä mestaruus. Ei olisi voinut parempaa olla.

Sparta Praha on voittanut tällä kaudella 34 ottelusta 23, pelannut 9 ottelua tasan ja hävinnyt vain 2 ottelua. Kairisen mukaan joukkueen yhtenäisyys ja voittamisen tahto on näkynyt kentällä vahvana, sillä joukkue on pystynyt kääntämään monta tiukkaa peliä tasatilanteesta voitoksi.

– Emme ole ikinä luovuttaneet, vaan aina uskottu omaan suunnitelmaan ja pystytty toteuttamaan sitä, Kairinen kiitteli.

– Tähän joukkueeseen on ollut helppo tulla. Kaikki otetaan hyvin vastaan. Ollaan kuin iso kaveriporukka, joka paiskii paljon hommia yhteisen tavoitteen eteen. On ollut huikeaa olla osa joukkueessa, enkä malta odottaa seuraavia vuosia.

Kaan Kairinen kertoo, mikä teki Sparta Prahasta voittajajoukkueen.

”Haluan voittaa heti lisää”

Jos oli mestaruus tärkeä Sparta Prahalle, oli se tärkeä myös Kairiselle. Vaikka hän on päässyt nauttimaan jalkapallosta useassa Euroopan huippujoukkueessa, ei tie tähän pisteeseen ole ollut aina helppo. Kairinen on kertonut julkisesti niin syömishäiriöstään kuin masennuksestaankin, mutta on viime vuosina ollut sinut itsensä kanssa.

– Tässä on paiskittu hommia monta vuotta. On ollut vaikeampia vuosia ja myös parempia vuosia. Jokainen, joka lajin parissa työskentelee, tietää, ettei mestaruus ikinä ole itsestäänselvyys, Kairinen sanoi.

– Tämä on ihan uskomattoman suuri juttu minulle. Varsinkin, kun olen saanut hyvin roolia alusta lähtien, niin tämä tuntuu entistä paremmalta. Nälkä kasvaa vain syödessä. Haluan voittaa heti lisää.

Vaikka Sparta Praha pääsi juhlimaan mestaruutta jo tiistaina, varsinaiset juhlat ovat edessä lauantaina, kun joukkue pelaa kauden viimeisen ottelunsa kotistadionillaan Plzeniä vastaan.

– Sitä hetkeä odottavat tällä hetkellä kaikki: että tuomari viheltää pilliin, saamme nostaa pokaalia ja juhlia kaikkien fanien kanssa. Ne juhlat kestävät varmasti pitkälle yöhön. Viime mestaruudesta on niin pitkä aika, että sitä varmasti juhlitaan ihan kunnolla ja koko porukan voimin.

Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen EM-karsinnat jatkuvat kesäkuussa San Marino- ja Slovenia-kotiotteluilla. Slovenia-peli on luvassa perjantaina 16. kesäkuuta ja San Marino-ottelu maanantaina 19. kesäkuuta kello 19.00. Molemmista otteluista alkavat suorat lähetykset TV2:ssa ja Yle Areenassa kello 18.15.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *