• 29 kesäkuun, 2023

Suomi on menettämässä suurtapahtuman, jos venäläispainijat eivät saa viisumia – ”Vastausaikaa ensi keskiviikkoon”


Kansainvälinen painiliitto vaatii, että Venäjän ja Valko-Venäjän urheilijat pääsevät Tampereelle nuorten MM-kisoihin. Muuten uhkaa jättikisojen menetys. Ulkoministeriö ei pysty lupaamaan viisumeita.

Bakdaulet Egenberdijev ja Jonni Sarkkinen painivat.

Jonni Sarkkinen (siniset trikoot) voitti viime maaliskuussa alle 23-vuotiaiden EM-kultaa Bukarestissa. Kuva: imago images/United World Wrestling/ All Over Press

Tampereen pitäisi lokakuussa järjestää suomalaisen painin suurin tapahtuma sitten miesten MM-kisojen 1994, kun Hakametsän halliin odotetaan alle 23-vuotiaiden MM-kisoihin peräti noin tuhatta urheilijaa ja muuta joukkueiden jäsentä.

Muutama kuukausi ennen kisoja tapahtuman ylle on lipunut musta pilvi: Venäjä ja Valko-Venäjä. Kansainvälisen painiliiton UWW:n puheenjohtaja Nenad Lalovic lähetti tiistaina Suomen liiton puheenjohtajalle Pekka Paavolalle viestin, jossa Suomea vaaditaan kisojen menettämisen uhalla varmistamaan, että mukaan pääsevät myös Venäjää ja Valko-Venäjää edustavat painijat ja joukkueiden muut jäsenet.

Tämä tarkoittaa ennen kaikkea sitä, että näiden henkilöiden pitäisi saada Suomeen viisumi, mikä ei Venäjän helmikuussa 2022 käynnistämän, Valko-Venäjän tukeman Ukrainan-sodan takia ole mikään läpihuutojuttu.

– Tähän pitää suhtautua erittäin vakavasti. UWW antoi meille vastausaikaa ensi viikon keskiviikkoon. Mutta Painiliitto ei ole se taho, joka voi antaa takuita viisumeista saati myöntää niitä, sanoo liiton toiminnanjohtaja Pasi Sarkkinen.

Espanjalla kylmä linja

UWW aktivoitui Suomen suuntaan, koska alle 20-vuotiaiden EM-kisat järjestävä Espanja ei suostunut myöntämään viisumeita venäläisille ja valkovenäläisille. Sen ansiosta taas Ukraina suostui tulemaan kisoihin mukaan. Ukraina jää Tampereelta ilman muuta pois, jos Suomi laskee sen sotaviholliset maahan.

Ongelman ydin on, että vahvasti venäläisen vaikutusvallan ja rahan alla operoiva UWW päätti aiemmin tänä vuonna vapauttaa venäläiset ja valkovenäläiset painijat kansainvälisiin kisoihin neutraaleina urheilijoina ilman kansallistunnuksia. Sarkkisen mukaan UWW tutkii jokaisen yksilön erikseen, ja esimerkiksi julkiset tuenosoitukset Venäjän Ukrainassa käymälle sodalle voivat estää kilpailemisen.

– Venäjän massiivinen vaikutusvalta painissa ei ole mikään salaisuus. Jos UWW olisi pitänyt saman venäläisiä ja valkovenäläisiä kohtaan kategorisen linjan kuin hyvin monet kansainväliset lajiliitot, Tampereen kisojen yllä ei olisi nyt minkäänlaista uhkaa, Sarkkinen sanoo.

Pelkästään UWW:n 7-jäsenisen johtokunnan jäsenistä kaksi on venäläisiä.

Ammattilainen vai amatööri?

Ulkoministeriön konsulipäällikkö Jussi Tanner kommentoi viisumiasiaa Yle Urheilulle torstaina yleisellä tasolla. Hän on ollut UM:ssä henkilö, jota Painiliitto on konsultoinut.

– En tietenkään ennusta, miten prosessissa käy. Jokainen hakija saa yksilöllisen ja reilun käsittelyn. Kollektiivisesti näitä asioita ei käsitellä.

Artturi Lehkonen iski 1–0 Tampereella 5.11.2022. Mikko Rantanen ja Nathan MacKinnon iloitsevat, Patrik Laine ei.

Kun Columbus ja Colorado pelasivat Tampereella NHL-jääkiekkoa viime loppusyksynä, jäällä nähtiin myös venäläisiä pelaajia. Lyhytaikainen ammattilaisurheilun aiheuttama maassaoleskelu voi olla viisumin myöntöperuste. Kuva: Getty Images

Viime loppusyksynä Tampereella nähtiin NHL-jääkiekkoa, kun Colorado Avalanche ja Columbus Blue Jackets pelasivat Nokia Areenassa. Jäällä viiletti silloin myös venäläisiä pelaajia.

– Valtioneuvoston tällä hetkellä voimassa olevan periaatepäätöksen mukaan lyhytaikaista maassaoloa edellyttävä ammattilaisurheilu voidaan katsoa viisuminmyöntöperusteeksi, Tanner kertoo.

Sen sijaan amatööriurheilu ei ole tämänkaltainen myöntöperuste. Viisumiharkinnassa nouseekin nyt painavaan harkintaan se, ovatko painin nuorten arvokisat amatööri- vai ammattilaisurheilua. Se, että venäläiset ja valkovenäläiset urheilisivat Tampereella neutraaleina painijoina ilman maatunnuksia, ei taas merkitse.

– Sillä ei viisumiprosessissa ole painoarvoa, Tanner kertoo.

Tampereen kisat ovat Painiliitolle sekä Tampereen seuroille ja kaupungille valtava ponnistus. Kisat piti järjestää kaupungissa jo 2020, mutta koronapandemia tuli väliin.

Pahin skenaario on koko MM-tapahtuman menettäminen. UWW ei kirjeessään Suomen liitolle kertonut, minne kisat siirtäisi siinä tapauksessa, että venäläiset ja valkovenäläiset eivät Suomeen pääsisi.

– En heidän mahdollisesta varasuunnitelmastaan tiedä mitään, Sarkkinen sanoo.

Venäjän ja Valko-Venäjän poisjäänti tarkoittaisi, että kisojen akkreditoituneiden henkilöiden lukumäärä pienenisi noin sadalla.

– Pahimmillaan prosessi venyy ja paukkuu niin, että pois jää myös Ukraina Silloin puhuttaisiin jo tosi isosta poisjääjien määrästä, kun ottaa huomioon esimerkiksi tekemämme majoitusvaraukset.

Suomella on kisoista suuret odotukset, sillä Tino Ojala ja Jonni Sarkkinen voittivat samassa ikäluokassa kreikkalais-roomalaisen painimuodon EM-kullat viime maaliskuussa.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *