• 17 heinäkuun, 2023

Hopeaa kelannut Toni Piispanen tiesi kuntonsa jo eilisen MM-pronssin jälkeen – ”Ei mitään yllätystä”

Toni Piispanen lähtee Pariisin parayleisurheilun MM-kisoista kotiin kahden mitalin kera. Piispanen on rohmunnut arvokisoissa jo 22 mitalia.

Anu Karttunen,

Sari Sirkkiä

Toni Piispanen kelasi sunnuntaina T51-luokan 100 metrin MM-finaalissa pronssille käsi vahvasti teipattuna. Piispasta käsivamma ei hidastanut, ja hän totesi kisan jälkeen odottavansa maanantain 200 metriltä kenties vielä kovempaa tulosta.

– Uskon, että huomenna pystyn haastamaan kovempaa, kun on ehkä minulle paremmin sopiva matka, Piispanen sanoi ja tiesi, mistä puhui.

Vaikka Piispanen ei 200 metrin finaalissa saanutkaan hyvää starttia, hän pystyi hyvänä kaarrekelaajana nostamaan asemiaan ja meni loppusuoralla Belgian Peter Genynin ohi. Kaksikon välinen ero maalissa oli 0,23 sekuntia, Belgian Roger Habschille Piispanen hävisi vajaan sekunnin.

Habschin loppuaika oli samalla uusi kisaennätys 36,76. Piispanen pitää yhä hallussaan luokan maailmanennätystä 36,35, jonka hän kelasi toissakesänä Jyväskylässä.

– Tämä oli tosi hyvä veto. Oikeastaan sellainen, mitä olen kotiharjoituksissa tehnyt parhaimmillani. Se oli perusvarma, hyvä veto. Ei mitään yllätystä, mutta tilanteeseen nähden tosi hyvä, Piispanen kertoi suorituksensa jälkeen.

Piispasen toisen mitalin myötä Suomen joukkue on saavuttanut Pariisin kisoissa kuusi mitalia ja saman verran maapaikkoja ensi kesän paralympialaisiin.

MM-mitali ja toinen MM-finaali vuorokauden sisään saattaisi saada urheilijan sekaisin, mutta kokenut arvokisakävijä vakuutti, että valmistautuminen toiseen finaaliin oli helppo. Piispasen mitalisaldo on 12 vuodessa kasvanut jo 22 arvokisamitaliin.

– Tiesin, että kakkosella ei tarvitse tehdä kovaa kiihdytystä ensimmäisellä 20 metrillä. Se antaa pikkuisen enemmän anteeksi. Tiesin, että voin olla vahvempi tässä, ja näin olin, hän virnisti.

Huoleen käden kunnosta Piispanen ei yhtynyt, sillä hän uskoo sen paranevan pienellä levolla.

– Kyllä se siitä sitten, hän vakuutti ja huikkasi vielä ennen lähtöään palkintojenjakoon: