• 17 toukokuun, 2023

Korkeakouluhakua uudistettiin, jotta nuorilla olisi helpompaa – se ei toiminut, ja nyt suunnitteilla on uusi muutos



Uudet ylioppilaat saattavat joutua nykyään opiskelemaan jopa turhaan ylioppilaskirjoitusten jälkeen korkeakoulujen pääsykokeisiin, vaikka pääsykoeuudistuksen piti poistaa heiltä stressiä.

Niin sanotun todistusvalinnan piti olla helppo tapa päästä suoraan korkeakouluun ylioppilastodistuksella ilman pänttäämistä pääsykokeisiin.

On kuitenkin käynyt ilmi, ettei uusi järjestelmä toimi. Tiedot todistusvalinnan kautta opiskelemaan pääsevistä tulevat sen verran myöhään, usein vain paria päivää ennen pääsykokeita, että opiskelija joutuu monessa tapauksessa lukemaan kokeisiin varmuuden varalta.

Opiskelija voi tavallaan joutua lukemaan turhaan, koska paria päivää ennen pääsykoetta saattaa tulla tieto, että hän pääseekin korkeakouluun pelkällä todistusvalinnalla.

Helsingin yliopiston opiskelijavalinnoista vastaava Satu Kunnas kertoo Ylelle, että tilanne on tiedossa ja siihen on tulossa muutos.

Esitimme Kunnakselle kuusi kysymystä aiheesta. Hän vastasi kysymyksiin sähköpostitse.

Miksi pääsykokeet järjestetään, vaikka todistusvalintojen perusteella valittavien nimet eivät ole vielä tiedossa, Helsingin yliopiston opiskelijavalintojen päällikkö Satu Kunnas?

Todistusvalinnan tulokset pyritään julkaisemaan ennen kunkin oppiaineen valintakoetta. Tavoite on, että jokaisen hakukohteen todistusvalinnan tulokset saataisiin julkaistua pari päivää ennen koetta.

Viimeistään todistusvalinnan tulokset kuitenkin julkaistaan 29. toukokuuta 2023 Oma opintopolku -palvelussa.

Todistusvalinnan toteuttamista varten yliopiston on odotettava kevään 2023 ylioppilaskokeiden tuloksia.

Kuinka isoa osaa hakijoista epätietoisuus todistusvalinnalla sisäänpääsystä koskee?

Helsingin yliopisto on aikatauluttanut todistusvalinnan tulosten julkaisun valintakoejärjestyksen mukaan.

Tavoite on, että jokaisen hakukohteen osalta todistusvalinnan tulokset saataisiin julkaistua pari päivää ennen koetta. Todistusvalinnan tulosten julkaisun läheisyys valintakokeen järjestämisajankohtaan koskee siten melkein kaikkia hakijoita ja tiedekuntia.

Miksi pääsykoe ei voi olla myöhemmin, jotta niiden, jotka pääsevät opiskelemaan todistusvalinnan kautta, ei tarvitsisi päntätä pääsykokeisiin turhaan?

Valintakokeiden ajankohta määrittyy valtakunnallisessa yhteistyössä ja yhteishaun aikataulun mukaan, jossa on määritelty muun muassa tulosten julkaisun päivä.

Opiskelijavalinnan aikataulussa tulee ottaa huomioon muun muassa ylioppilaskirjoitusten tulosten valmistuminen, valintakokeiden arviointiin menevä aika, mahdollisuus oikaisun tekemiseen sekä kohtuullinen aika opiskelupaikan vastaanottoon.

Lisäksi kasvatustieteellisellä alalla tulee varata aikaa soveltuvuuskokeiden järjestämiseen.

Miksi ette voi olla armeliaita nuoria kohtaan ja muuttaa järjestelmää niin, että heidän ei tarvitsisi opiskella turhaan? Nuoret kokevat stressiä muutenkin.

Valintakokeissa on jo pyritty vähentämään ennakkovalmistautumiseen tarvittavaa aikaa. Monissa hakukohteissa ei ole ollenkaan ennakkomateriaalia tai sitä on hyvin vähäinen määrä.

Todistusvalinnan käyttöönoton myötä on kuitenkin tunnistettu todistusvalinnan tulosten julkaisun ja valintakokeiden ajankohdan ajallisen läheisyyden ongelma hakijalle.

Käynnissä olevassa valtakunnallisessa yliopistojen opiskelijavalintojen kehittämishankkeessa on tavoitteena kehittää valintakoevalintaa sisällöllisesti ja määrällisesti. Eli tulevaisuudessa valintakokeita olisi vähemmän ja yhdellä kokeella voisi jatkossa hakea entistä useammalle alalle ja entistä useampaan yliopistoon.

Hankkeen tavoitteena on, että todistusvalinnalla hyväksyttävien ei tarvitse valmistautua lainkaan valintakokeisiin. Uudet valintakokeet on tarkoitus ottaa käyttöön vuoden 2025 opiskelijavalinnoissa.

Silloin kun pääsykoejärjestelmä uudistettiin, miksei samalla uudistettu pääsykokeen aikaa?

Kyseessä on kokonaisuus, joka lähtee siitä, että todistusvalinnan tulosten julkaisun aikataulu on riippuvainen YTL:n aikataulusta.

Toisaalta meidän tulee saada ajoissa tieto opiskelupaikasta myös niille hakijoille, jotka tulevat valituksi valintakokeiden perusteella. Nykyisillä valintakoemäärillä ja -sisällöillä valintakokeiden ajankohtaa ei voida muuttaa.

Kuinka onnistunut pääsykoejärjestelmä mielestänne on, jos se ei auta nuoria?

Muutostarve on tunnistettu, ja hankkeen myötä toiveena on, että todistusvalinta ja valintakokeet muodostavat toimivan kokonaisuuden, jossa kukaan ei joudu tekemään niin kutsuttua turhaa työtä.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Keskustelu on auki torstaihin 18. toukokuuta kello 23:een asti.



Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *