• 6 heinäkuun, 2023

Jalkapallon Kansallisessa liigassa nähtiin poikkeuksellinen pelaajasiirto – mitä se tarkoittaa mestaruustaistelun kannalta?


Yle Urheilun asiantuntija Jonne Kunnas arvioi Emma Santamäen siirtosumman olevan joitain tuhansia euroja. Seurojen väliset erot ovat toistaiseksi turhan suuria sarjan sisäisten siirtojen yleistymiseksi.

TPS:n Emma Santamäki (vas.) ja HJK:n Lotta Lindström jalkapallon naisten Kansallisen liigan ottelussa HJK–TPS Helsingissä 10. kesäkuuta 2023.

Emma Santamäki (vas.) ja HJK:n Lotta Lindström Kansallisen liigan ottelussa kesäkuussa. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva

Aino Paloniemi,

Hinni Hirvonen

Jalkapallon Kansallista liigaa johtava Kuopion Palloseura vahvisti tällä viikolla rivejään, kun joukkue kertoi hankkineensa TPS:n kapteeni Emma Santamäen.

Siirtoa voidaan pitää poikkeuksellisena. Yle Urheilun asiantuntija Jonne Kunnas ei muista, että viime kausina pelaajasiirtoja olisi usein tehty siirtokorvausta vastaan. Kunnas arvioi siirtosumman olevan joitain tuhansia euroja.

Santamäen siirto kuvastaa Kunnaksen mukaan seurojen välisiä resurssieroja.

– KuPS, Åland ja HJK ovat siellä kolmen parhaan joukossa. Kuopio ja Åland vieläpä pelaajiensa ammattilaissopimuksilla. Eroja syntyy ja siirrot mahdollistuvat, kun häntäpään joukkueissa pelaajille ei makseta käytännössä mitään, Kunnas kertoo.

TPS on sarjan sijalla kahdeksan. Puolustaja Santamäen, 25, sopimus on mallia 1+1 ja hän liittyy kuopiolaisten vahvuuteen heinäkuun puolivälissä.

– Koimme, että tarvitsemme puolustukseen vaihtoehtoja, varmuutta ja johtajuutta. Emma on johtaja, ja halusimme kotimaisen pelaajan, jos vain mahdollista. Heille pitää antaa mahdollisuus pelata ammattilaisena, KuPSin päävalmentaja Pauliina Miettinen kommentoi.

Santamäki on pelannut urallaan niin Italiassa kuin Ruotsissakin. Viime kaudella hän edusti ruotsalaista Umeå IK:ta, mutta palasi täksi kaudeksi kotimaan kentille.

Santamäki valittiin kesäkuun Kansallisen liigan pelaajaksi. Hän iski HJK:ta vastaan maalin, jota Ylen selostaja Matti Härkönen kuvaili jopa liigahistorian hienoimmaksi.

Katso Emma Santamäen reilusti yli puolesta kentästä syntynyt osuma tästä.

Lisää siirtoja edessä?

Miettinen ei edelleenkään ole täysin tyytyväinen joukkueensa kokoonpanoon. Tähtäimessä on saada joukkueeseen syksyksi kaksi uutta pelaajaa, sillä edessä on Kansallisen liigan otteluiden lisäksi myös Mestarien liigaa.

– Tuossa on siirtoikkuna vasta avautumassa. Tarkoituksena on saada hyvää kilpailua meille ja vaihtoehtoja erilaiseen pelaamiseen, Miettinen kertoo.

Kansainvälisten pelaajasiirtojen siirtoikkuna aukeaa 13. heinäkuuta. Kansallisten pelaajasiirtojen ikkuna on naisten pääsarjassa auki koko kauden aina 2. syyskuuta saakka.

Kunnas uskoo KuPSin saavan Santamäen siirron myötä tiukemman otteen mestaruuskamppailuun. Samalla hän uskoo siirron luovan painetta myös muille kärkijoukkueille.

– On mielenkiintoista nähdä, mitä Åland tekee. Heillä on yleensä ollut kesällä mahdollisuus vahvistaa joukkuetta ja se luo tietysti lisää tarvetta, kun Jacqui Hand lähtee käymään MM-kisoissa, vaikka hyvässä iskussa ovatkin.

Lue lisää: Kun Jacqui Hand, 24, sai työpaikan Suomesta, hän ei tiennyt, että Ahvenanmaa on saari – MM-kisoihin nimetyn pelaajan pikavisiitti venyi pitkäksi

Kunnaksen arvion mukaan HJK:lla on tällä hetkellä sarjan kärkijoukkueista pienin tarve uusille pelaajille. Hän kuitenkin uskoo mestaruuskamppailun jatkuvan lähitulevaisuudessa entistäkin tasaisempana, mikä kasvattaa kilpailua ja pakottaa kärkikolmikkoa vahvistumaan.

– Todella iso vaikutus on lisäksi sillä, miten pelaajat sopeutuvat uuteen joukkueeseensa ja minkälaisia pelaajia löytyy. Kesän siirtoikkuna on aina vähän hankalampi, kun siinä pitää päästä heti pelaamaan ja joukkueen rytmiin kiinni.

Ammattilaispaikat edelleen harvassa

Naisten pääsarjassa sopimukset ovat yleisesti hyvin lyhyitä, minkä vuoksi pelaajat vaihtavat kauden loputtua seuraansa ilman siirtokorvausta.

Kunnas toivoo pelaajakauppojen yleistyvän Kansallisessa liigassa. Se vaatisi kuitenkin seurojen vahvistumista laajalla rintamalla.

– Seurojen pitäisi pystyä tarjoamaan enemmän pidempiä, ammattilaistyylisiä sopimuksia, joiden myötä he voisivat rakentaa arkeaan paremmin. Tällöin olisi mahdollista saada siirtokorvauksia, kun pelaajat lähtevät ulkomaille.

Pelaajien kannalta tämä tiukentaisi kilpailua.

– Haluttuja paikkoja olisi entistä enemmän hyvissä ympäristöissä, ja se antaisi pelaajille mahdollisuuden lähteä tavoittelemaan ammattilaisuutta. Tällä hetkellä se ei ehkä ole niin ilmiselvä vaihtoehto, kun ammattilaisuuspaikkoja on niin vähän.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *