• 6 heinäkuun, 2023

“Joudumme opettelemaan uusille tavoille” – Ex-suurlähettiläs Hannu Himasen mukaan Venäjä on eristänyt Suomen osaksi länttä


Venäjän torstaiset toimenpiteet Suomea kohtaan opettavat suomalaisia uusille tavoille. – Venäjä kohtelee meitä nyt niin kuin se kohtelee, Hannu Himanen sanoo.

Hannu Himanen.

Diplomaatti Hannu Himanen kuvailee, että kyseessä ovat ennen kaikkea Venäjän suhteet länteen kuin pelkästään Suomeen. Kuva: Lauri Karo / Yle

Entinen Suomen Venäjän-suurlähettiläs Hannu Himanen toteaa, että Venäjä kohtelee Suomea nyt kuten muitakin EU-jäsenmaita. Tähän on Suomella kuitenkin totuttelemista. Himanen sanoo, että Suomen ja Venäjän kahdenväliset suhteet ovat kuitenkin hyvin erilaiset kuin useiden EU-maiden suhteet Venäjään.

Pitkällä aikavälillä Suomen ja Venäjän yhteyttä maalaavat Himasen mukaan niin väestöpohja, kauppasuhteet kuin ihmisten liikkuminenkin.

– Vaikutukset ovat tietysti Suomen kohdalla paljon suuremmat kuin monien muiden EU-maiden kohdalla, hän sanoo.

Se, että Venäjä karkottaa yhdeksän suomalaisdiplomaattia vastatoimena Suomen taannoiselle vastaavalle päätökselle, oli Himasen mukaan odotettavissa. Himanen uskoo myös, että Suomen ulkoministeriössä oltiin varauduttu vastatoimiin jo silloin, kun Suomi päätti karkottaa venäläisdiplomaatteja.

– Joudumme opettelemaan uusille tavoille, koska Venäjä kohtelee meitä nyt niin kuin se kohtelee, Himanen toteaa.

Venäjä haluaa eristää itseään lännestä

Venäjän suhtautumisen taustalla on eittämättä myös Suomen Ukrainalle tarjoama aseellinen apu. Tässäkään Suomi ei poikkea muista EU- ja Nato-maista, sanoo Himanen.

Nyt tehdyissä päätöksissä on vahvasti kyse Suomen ja Venäjän kahdenvälisten suhteiden heikentymisestä. Venäjän näkökulmasta kyse on laajemmin sen suhteista länteen, arvioi Himanen.

– Nyt se haluaa eristää itseään ja heikentää itse suhteitaan länsimaihin.

”Symbolinen ja poliittinen päätös”

Venäjän päätös sulkea Suomen Pietarin-pääkonsulaatti on ennen kaikkea symbolinen teko, sanoo Himanen. Pääkonsulaatin sulkemisella ei ole kovinkaan suuria vaikutuksia juuri tässä maailmantilanteessa.

Pääkonsulaatissa hoidetaan muun muassa viisumiasioita. Matkailun Venäjän ja Suomen välillä vähennyttyä Venäjän hyökkäyssodan myötä on konsulaatin käytännön toimet luonnollisesti vähentyneet.

– Tätä pääkonsulaatin sulkemista voi luonnehtia ennen kaikkea symboliseksi ja poliittiseksi. Se on viestintää siitä, mitä Venäjä ajattelee suhteestaan Suomeen ja ja muihin länsimaihin, pohtii Himanen.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *