• 31 heinäkuun, 2023

Tanska pohtii, voiko Koraanin polttamisen kieltää – tutkijan mukaan diplomaattinen kriisi voisi tuoda Tanskalle rankat ajat


Myös 57 muslimimaata kokoontuu tänään keskustelemaan omasta reaktiostaan siihen, että Koraaneja on poltettu useaan otteeseen Ruotsissa ja Tanskassa.

Miehiä, jotka pitävät koraania kohotetussa kädessään.

Koraanin polttamiset ovat nostattaneet mielenosoituksia muslimimaissa. Kuvassa on mielenosoittajia Irakin pääkaupungissa Bagdadissa 30. kesäkuuta. Kuva: Stella Pictures / AOP

Tanskassa etsitään tänään vastauksia siihen, miten reagoida muslimeja suututtavaan Koraanin polttamiseen mielenilmauksissa.

Koolle on kutsuttu Tanskan parlamentin ulkopoliittiset johtajat.

Ulkoministeri Lars Løkke Rasmussen kertoi eilen Tanskan yleisradiolle DR:lle, että hallitus etsii oikeudellisia keinoja, joilla Koraanin polttaminen voitaisiin kieltää erityistilanteissa.

Hallitus haluaa kieltää muslimien pyhän kirjan polttamisen ulkomaiden lähetystöjen edessä.

Løkke Rasmussen korostaa, ettei kieltäminen ole helppoa, koska se täytyy sovittaa yhteen sananvapauden kanssa. Hän kuitenkin huomauttaa, ettei sananvapaus ole täydellinen, esimerkiksi rasismin suhteen.

Løkke Rasmussen: Uskontoja saa kritisoida

Hän korostaa, että uskontoihin kohdistuvan kritiikin tulee olla sallittua, eikä Tanska suunnittele jumalanpilkkasäädöstä.

– Mutta kun seisot ulkomaisen lähetystön edessä ja poltat Koraanin tai poltat Toora-rullan Israelin lähetystön edessä, se on pelkästään halventamista.

Ulkoministerin mukaan se on silloin ristiriidassa Tanskan etujen ja kollektiivisen turvallisuuden kanssa.

Pelkästään sunnuntaina Tanskassa poltettiin lähetystöjen edessä viisi Koraania ja täksi päiväksi tiedossa on seitsemän vastaavaa aikomusta.

Oppositiopuolue Radikaalin Venstren ulkopoliittinen edustaja Christian Friis Bach sanoo tukevansa hallituksen linjaa. Hän toivoo hallitukselta aloitteita maiden välisen vuoropuhelun edistämisestä sekä turvallisuudesta.

Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson kertoi sunnuntai-iltana Instagramissa, että myös Ruotsissa on aloitettu oikeudellinen arviointi Koraanin polttamisiin liittyen. Hänen mukaansa tilanne on vaarallinen ja Ruotsissa mietitään toimia turvallisuuden vahvistamiseksi.

Muslimimaiden yhteistyöjärjestö miettii omaa reaktiotaan

Koraanien polttaminen Tanskassa ja Ruotsissa on nostattanut mielenosoituksia islamilaisissa maissa ja useat hallitukset ovat tuominneet teot.

Tänään 57 maan Islamilainen yhteistyöjärjestö OIC kokoontuu pohtimaan, miten se reagoi tilanteeseen.

DR:n haastattelema tutkija Sune Haugbølle arvioi, että kokous voi olla rankka Tanskalle.

– Voimme olla uuden diplomaattisen kriisin partaalla, Kööpenhaminan yliopiston monikultuurisen tutkimuksen apulaisprofessori sanoo.

Seurauksena voi olla esimerkiksi boikotteja tanskalaistuotteille ja yhteistyölle tanskalaisyritysten kanssa, Haugbølle toteaa.

Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *