• 20 elokuun, 2023

Tällainen ääni lähtee Helsingin päärautatieaseman tornin kellosta, joka soi ensimmäistä kertaa ikinä


Eliel Saarisen syntymän juhlavuoden kunniaksi Helsingin päärautatieaseman torni soi ensimmäistä kertaa. Paikalle oli kerääntynyt runsaasti uteliaita odottamaan, millainen ääni kuullaan.

Helsingin päärautatieaseman tornin kellotorni soi ensimmäistä kertaa ikinä sunnuntaina 20. päivä elokuuta.

Simo Kymäläinen,

Varpu Helpinen

Päärautatieaseman eteen oli kokoontunut satoja ihmisiä odottamaan sitä, että kello tulee 15. Katseet suuntautuivat kohti aseman tornin kelloa.

Arkkitehti Eliel Saarisen syntymästä tulee kuluneeksi elokuussa 150 vuotta. Juhlan kunniaksi Saarisen suunnitteleman Helsingin päärautatieaseman kellotorni soi ensimmäistä kertaa koskaan sunnuntaina kello 15.

Katsojien iloksi kello 15 kumahti metallisia kellonlyöntejä, jotka paikalla ollut yleisö palkitsi aplodein. Ne kuulostivat kirkonkellon lyönneiltä. Sen jälkeen kuultiin vielä sarja ääniä, jotka muistuttivat keskieurooppalaisten kellojen soittoa.

Paikalla ollut yleisö tuntui olevan tyytyväinen kuulemaansa. Kuultua luonnehdittiin juhlavaksi.

– Oli mukava kuunnella. Kuvasin videolle soitin videolle, jonka lähetän pojalleni, espoolainen Eeva-Liisa Kajakoski kertoo.

Helsinkiläinen Leena Ekberg piti myös kuulemastaan. Hän kertoo odottaneensa innolla, millainen ääni kellolle oli annettu juhlapäivän kunniaksi.

Helsingin rautatieaseman kellotorni kellotaulu sisältä.

Tältä näyttää Helsingin päärautatieaseman tornin kello sisäpuolelta. Kuva: Seppo Ahava / Yle

Lähes 50 metriä korkeasta tornista soitettiin Tuomas Skopan merkkipäivää varten tuottama ääni. Skopa on monipuolinen äänialan ammattilainen. Hän on äänisuunnittelija, säveltäjä ja tuottaja.

VR:n hankepäällikkö Jani Jääskeläinen kertoo, että tornin kellossa ei ole ääniominaisuutta, vaan nyt kuultava ääni tehdään kaiuttimilla.

– Kyseessä on kertaluontoinen tempaus, Jääskeläinen sanoo.

Paikalla olleesta yleisöstä moni totesi, että olisi hienoa, jos kello voisi jatkossakin soida.

Tästä voit katsoa koko suoran ja paikalla olleiden ihmisten haastatteluja. Toimittajana Varpu Helppinen ja kuvaajana Jukka Lehto.

Mitä ajattelet tapahtumasta? Voit keskustella aiheesta maanantaihin 21.8. kello 23:een asti.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *