• 17 elokuun, 2023

Ruotsi nostaa arviotaan terroriuhkasta – katso turvallisuuspoliisi Säpon tiedotustilaisuus kello 14 alkaenTerroristijärjestö al-Qaida uhkasi viikonloppuna Ruotsia ja Tanskaa Koraanien polttamisen takia. Suomen ulkoministeriö pohtii Ruotsia koskevan matkustustiedotteen mahdollista viilaamista.

Ruotsin turvallisuuspoliisin mukaan terrori-iskun uhka on nyt todellinen.

Simo Ortamo,

Anni Tuominen,

Sampo Vaarakallio

Ruotsissa terroriuhkatasoa nostetaan tasolta 3 tasolle 4, uutisoi Dagens Nyheter.

Ruotsin turvallisuuspoliisi Säpo kertoo asiasta lisää lehdistötilaisuudessa kello 14 Suomen aikaa.

Terrroriuhkaa arvioidaan Ruotsissa viisiportaisella asteikolla. Edellisen kerran terroriuhka on ollut tasolla 4 vuonna 2016.

Neljäs uhkataso merkitsee sitä, että turvallisuuspoliisi katsoo Ruotsissa olevan konkreettinen terrori-iskun uhka. Sen mukaan on suuri todennäköisyys sille, että toimijoilla on aikomus ja kyky tehdä hyökkäyksiä.

Islamistinen terroristijärjestö al-Qaida julkaisi viikonloppuna uhkauksen Ruotsia ja Tanskaa vastaan virallisella propagandakanavallaan. Al-Qaida vaatii viestissään muslimeja kostamaan näissä maissa tehdyt Koraanin polttamiset.

Ruotsissa ja Tanskassa on poltettu tai muuten turmeltu useita Koraaneja mielenosoituksissa viime kuukausina. Polttajat ovat perustelleet tekojaan sananvapaudella ja islamin vastustamisella.

Suomessa arvioidaan

Ulkoministeriön konsulipäällikkö Jussi Tanner kertoo Ylelle, että Suomessa kerätään parhaillaan tietoa ja arvioidaan sen pohjalta, muuttuuko ulkoministeriön Ruotsia koskeva matkutustiedote.

– Meillä on parhaillaan pohjoismaiden kokous käynnissä, ja keskustellaan asiasta muiden Pohjoismaiden kanssa, Tanner sanoo.

Tanner arvioi, että myöhemmin torstaina asiasta ollaan viisaampia. Hän kuitenkin arvioi, ettei esimerkiksi ulkoministeriö kehottaisi välttämään matkustamista Ruotsiin.

Ulkoministeriö arvioi matkustustiedotteessaan tällä hetkellä, että Ruotsiin matkustaminen on turvallista ja kehottaa suomalaisia noudattamaan tavanomaista varovaisuutta Ruotsiin suuntautuvissa matkoissa.

Ulkoministeriön Ruotsia koskeva matkustustiedote on päivitetty viimeksi 16.8. eli tiistaina.

Uutista päivitetään.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *