• 17 elokuun, 2023

nämä kahdeksan suomalaista yltävät yleisurheilun kenttälajien MM-finaaliin – katso kovat karsintarajat


Yleisurheilun MM-kisat 19.8.–27.8. Ylen kanavilla Katso kisojen aikataulu ja lähetystiedot tästä linkistä.

Yleisurheilun MM-kisojen kenttälajien karsintarajat julkaistiin torstaina. Yle Urheilun asiantuntija Jaakko Ojaniemi kuvailee, että rajat jäljittelevät viime vuosien trendiä. Hänen mukaansa niillä varmistetaan, että loppukilpailuun ei pääsisi yli 12 urheilijaa.

– Tuskin näitä rajoja täytyy tänäkään vuonna ylittää, että finaaliin pääsee. Tosi harvinaista on se, että 12 urheilijaa ylittäisi karsintarajan.

Ojaniemi povaa, että kenttälajien loppukilpailuissa nähdään kahdeksan suomalaista: keihäänheittäjät Oliver Helander, Toni Kuusela, Lassi Etelätalo ja Anni-Linnea Alanen, seiväshyppääjät Wilma Murto ja Elina Lampela, moukarinheittäjä Silja Kosonen ja korkeushyppääjä Ella Junnila.

Yhden Suomen suurimmista mitalitoivoista, seiväshyppääjä Wilma Murron on ylitettävä korkeus 465, jotta hän varmistaa finaalipaikan. Viime vuonna MM-finaaliin vaadittiin tulos 450.

– Murto pääsee ehdottomasti finaaliin. Myös Elina Lampelalla on hyvät mahdollisuudet. Saga Anderssonin ennätys on tuo viime vuonna vaadittu 450, joten finaalipaikka vaatii todella hyvää onnistumista.

Miesten seipään karsintaraja on 580, viime vuonna finaaliin ylsi tuloksella 575. Suomalaisten Urho Kujanpään ja Juho Alasaaren on todennäköisesti hypättävä ennätyksensä, jos he mielivät finaaliin.

Elina Lampela.

Asiantuntija Ojaniemi uskoo, että Elina Lampela yltää naisten seipään loppukilpailuun. Kuva: EPA-EFE

Suomalaisia heittolajien finaaleihin

Keihäänheitossa loppukilpailuun pääseminen vaatii melkoista kiskaisua: miehissä 83-metristä heittoa ja naisissa pitäisi yltää 61,50 metriin. Asiantuntija Ojaniemi muistuttaa, että viime MM-kisoissa miesten finaaliin riitti tulos 80,03.

– Esimerkiksi Oliver Helanderin perustaso on tänä vuonna ollut sitä luokka, että hänellä on hyvät mahdollisuudet ylittää raja. Myös Toni Kuusela ja Lassi Etelätalo voivat hyvällä perustekemisellä päästä finaaliin.

Naisten keihäässä finaaliin pääsyyn vaadittiin viime vuoden MM-kisoissa 59,06. Ojaniemi uskoo, että myös Anni-Linnea Alanen nähdään finaalissa.

– Alasen tämän kauden – ja varsinkin viimeisen kuukauden ennen Budapestin MM-kisoja – tulostaso on riittävän hyvä.

Oliver Helander tuulettaa hyvää heittoaan.

Oliver Helanderin kauden paras heitto on kesäkuussa kiskaistu 87,32. Kuva: Tomi Hänninen/Chilipictures

Naisten moukarissa katseet kääntyvät Silja Kososeen, jonka kauden kärkitulos on 73,78. Tämän vuoden MM-kisojen karsintaraja on 73 metriä, mutta viimeinen finaalipaikka Eugenessa napattiin tuloksella 70,87.

– Kososen ei tarvitse mitään ihmeellistä tehdä, vaan ihan sellainen perusheitto riittää finaaliin. Suvi Koskisella on kohtuulliset mahdollisuudet, vaikka toki hänen pitää heittää ennätyksensä (71,10) tuntumaan. Krista Tervolta vaaditaan kovaa onnistumista.

Miesten moukarissa karsintaraja on 77 metriä. Viime vuonna loppukilpailuun mentiin 74,67-metrisellä heitolla. Ojaniemi arvioi, että Aaron Kangas voi päästä finaaliin, mutta häneltä vaaditaan kauden parhaansa (75,74) tavoittelua.

Myös naisten kiekonheitossa nähdään Salla Sipponen. Karsintaraja on 64 metriä, viime vuonna finaaliin pääsi 61,21-metrisellä heitolla. Ojaniemen mukaan ei ole realistista odottaa, että Sipponen nappaisi finaalipaikan, koska se vaatisi ennätyksen (60,58) rikkomista.

Naisten kuulantyönnössä kisaa kolme suomalaista: Eveliina Rouvali, Emilia Kangas ja Senja Mäkitörmä. Karsintaraja on 19,10 ja viime vuonna finaaliin pukattiin tuloksella 18,57. Ojaniemi sanoo, että kansainvälinen taso on tällä hetkellä liian kova suomalaisille. Ainoastaan Rouvali on tällä kaudella ylittänyt 17 metrin rajan.

Aaro Davidila Kalevan kisoissa 2023.

Onko Aaro Davidila miesten kolmiloikan musta hevonen? Kuva: Tomi Hänninen / Chilipictures

Kolmiloikassa toivotaan yllätyksiä

Naisten korkeushypyn karsintaraja on 194. Viime vuonna MM-finaaliin pääsi tuloksella 190, jos sen ylitti ensimmäisellä yrityksellä.

– Uskon, että Ella Junnila voi päästä finaaliin. Hän on ollut nousukunnossa viime aikoina ja on muutamaan otteeseen ylittänyt korkeuden 190. Heta Tuurilta vaaditaan venymistä ja jopa uutta ennätystä.

Ojaniemen mukaan myös kolmiloikka näyttää suomalaisittain mielenkiintoiselta, koska potenttiaalia löytyy. Naisten karsintaraja on 14,30 ja miesten 17,15.

Viime vuonna naisten finaaliin vaadittiin tulos 14,27, joten todennäköisesti tänäkin vuonna pitää loikata lähelle karsintarajaa.

Senni Salminen ja Kristiina Mäkelä eivät ole olleet ihan parhaassa iskussa. Toivottavasti heillä olisi nyt hyvä nousukunto päällä. Mutta ei näytä kovinkaan lupaavalta tämän kauden hyppyjen perusteella.

Eugenen MM-kisoissa miesten finaaliin riitti 16,68-metrinen suoritus. Ojaniemi uskoo, että Aaro Davidila voi venyttää finaaliin, vaikka hänen perustasonsa ei vielä tuolla tasolla vielä ole. Davidilan ennätys on kesäkuun alussa kirjattu 16,83.

– Hän on hyvä jokerikortti tuohon karsintaan ja voi yllättää menemällä finaaliin, Ojaniemi toteaa.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *