• 13 kesäkuun, 2023

Päihdyttävän kannabiksen siemeniä myydään avoimesti Suomessa – ”Ei niitä varmaan keräilytarkoituksiin osteta”, myöntää poliisi


Kaupat myyvät huumekasvin siemeniä ”keräilytarkoituksiin” ja lääkkeeksi luokiteltua kevytkannabista ”huonetuoksuksi”. Poliisi ei puutu toimintaan, sillä näyttöä rikoksista ei ole.

Kannabiksen siemeniä myyntipakkauksissa.

Kannabiksen siemeniä myynnissä kuopiolaisessa kaupassa. Arkistokuva vuodelta 2020. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Niin sanottua kevytkannabista tai päihdyttävän kannabiksen siemeniä myyvät kaupat saavat jatkaa toimintaansa, sillä poliisilla ei ole tietoa niihin liiittyvistä laittomuuksista.

Kevytkannabista, joka ei siis sisällä päihdyttävää thc:tä, myydään avoimesti verkossa ja useissa kivijalkaliikkeissä eri puolilla maata.

– Poliisi ei ole kiinnostunut toiminnastamme. Olemme olleet heille avoimia alusta asti, useita liikkeitä eri puolilla Suomea pyörittävän kuopiolaisen Red Eyed Rabbitin perustaja ja pääomistaja Mikko Pietarinen sanoo.

Itä-Suomen poliisilaitoksen rikoskomisario Kari Kuokkasen mukaan mitään virallista linjausta asiasta ei kuitenkaan ole tehty.

– Se liittyy enemmänkin lainsäädäntöön, jonka mukaa sitä cbd-ainesosaa ei lueta huumausaineeksi. Päihdyttävä thc on se, joka poliisia kiinnostaa, hän sanoo.

Cbd-kannabis luetaan Suomessa reseptilääkkeeksi, jota saisi myydä nautittavaksi vain Fimean luvalla. Kaupat ilmoittavatkin myyvänsä tuotetta esimerkiksi huonetuoksuksi.

– Jos väärinkäytöksiä tulisi poliisin tietoon, niin silloin sitä olisi syytä tutkia. Mutta tällaisia ilmoituksia ei ole tullut, Kuokkanen sanoo.

Näyttöä rikoksista vaikea saada

Samoissa kaupoissa myydään usein myös kannabiksen siemeniä, joista kasvatettaessa saisi päihdyttävää thc:tä sisältävää kannabista. Myynti on saanut jatkua jo useamman vuoden ajan ilman, että poliisi puuttuu asiaan.

– Kuulostaahan se poliisiasialta, mutta siinä tulee rikostutkinnallisesti näyttökysymykset vastaan. Pitäisi näyttää, että sitä myydään nimenomaan kasvatustarkoituksiin, Kari Kuokkanen sanoo.

Kaupat kertovat myyvänsä siemeniä “keräilytarkoituksiin”. Eikö tämä kuulosta suorastaan pilkanteolta, kun samoissa kaupoissa myydään myös kasvilamppua, ravinteita ja muita kasvatustarvikkeita?

– Ihan samaa ajattelen itsekin maalaisjärjellä eli ei niitä varmaan keräilytarkoituksessa ostella, Kuokkanen myöntää.

Niin kauan kun poliisi ei itse havaitse väärinkäytöksiä tai saa niistä ilmoituksia, niin kauppaan ei ole syytä tai mahdollisuutta puuttua. Poliisi seuraa kuitenkin kauppojen toimintaa.

– Kyllähän poliisia tietenkin kiinnostaa se, mihin ne oikeasti menevät. Tämä on varmaan niin uusi asia, että se vaatii meidän johtavalta virastolta linjauksia siitä, miten asiaa käsitellään, Kuokkanen sanoo.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *