• 30 heinäkuun, 2023

Norjalaistähdet täysin kypsiä kohuihin – asiantuntija latasi tiukkaa tekstiä joukkueen touhusta: ”Miten tuo on mahdollista?”


Kaikki jalkapallon MM-kisoista: Kisauutiset, puheenaiheet, Futistietäjä, ohjelma, tulokset ja tilastot löydät Ylen MM-kisasivuilta täältä.

Jalkapallon MM-kisoissa kohuissa ryvettynyt Norja sai huipputärkeän voiton alkulohkon päätösottelussa Filippiinejä vastaan.

Esiin nousi supertähti Caroline Graham Hansen, jonka kommentit edellisen ottelun jälkeen kuohuttivat Norjassa. Pirteästi pelannut tähtipelaaja avitti osumallaan Norjan peräti 6–0-voittoon.

Graham Hansen ei mahtunut edellisessä ottelussa avauskokoonpanoon ja hän avautuikin saamastaan kohtelusta pelin jälkeen kritisoimalla epäsuorasti päävalmentaja Hege Riiseä.

Hän pyysi heti seuraavana päivänä toimintaansa kuitenkin anteeksi saapumalla yllättäen lehdistön eteen.

– Haluan oikeastaan vain pyytää anteeksi eilistä pelin jälkeistä lausuntoani, Graham Hansen sanoi.

Norjan ympärillä on ollut muitakin kohuja. Vain päivää ennen lohkon päätöspeliä NRK uutisoi, että pelaajisto olisi tyytymätön valmennukseen. NRK:n mukaan lukuisat pelaajat olisivat kertoneet muun muassa huonosta valmentamisesta otteluiden sisällä, epäselvästä viestinnästä ja pukukopin hiljaisuudesta.

Graham Hansen.

Caroline Graham Hansen on ollut kohun keskellä. Kuva: FIFA via Getty Images

Pelaajat kiistivät

6–0-voiton jälkeen norjalaispelaajat kiistivät NRK:n julkaiseman jutun. Graham Hansen kuitenkin myönsi, että keskittyminen on mennyt vääriin asioihin.

– Ihmiset tulkitsevat asioita suuntaan ja toiseen. En ole avannut Instagramia viikkoon, koska on pakko olla läsnä ja keskittyä olennaiseen. Olisi sanomattakin selvää, että keskittyminen on mennyt vääriin asioihin. Silloin menee vaikeaksi, hyökkääjä sanoi NRK:lle.

– Olemme kaikki kypsiä siihen. Olemme erittäin yhtenäinen ryhmä ja näytimme, että pystyimme keskittymään olennaiseen.

Keskikenttäpelaaja Guro Reiten puolestaan ihmetteli, mistä NRK on kuullut tietonsa.

– En tiedä, mistä ne asiat ovat peräisin. En tunnista niitä lainkaan. En aio spekuloida liikaa. Minusta on outoa, että sellaista sanottiin tärkeimmän ottelun aattona, Reiten sanoi TV2:n mukaan.

– Olemme tiivis ryhmä. Viime aikoina on kuultu kaikenlaista, mutta näitte, että ne asiat eivät pidä paikkaansa. Näitte kentällä, miten yhtenäisiä olemme, puolustaja Tuva Hansen puolestaan totesi.

Guro Reiten hymyilemässä Hege Riiselle ottelun jälkeen.

Guro Reiten hymyili Hege Riiselle ottelun päätyttyä. Kuva: FIFA via Getty Images

Myllerrys kanavoitiin oikein

Sunnuntaina Norjan ja Graham Hansenin kohut eivät näkyneet kentällä. Graham Hansen pelasi pirteästi, petasi paikkoja muille ja laukoi painavasti Norjan 3–0-johtoon.

– Hän tuli näyttämään kaikille, että on maailmanluokan pelaaja. Hän oli todella hyvä ohittamaan, luomaan tilanteita ja haki myös itse ratkaisua. Kaikesta näki sen, että hänen pitää olla kentällä ja hän pystyy ratkomaan näitä otteluita, Yle Urheilun asiantuntija Jonne Kunnas sanoo.

Kunnaksen mukaan Norjan joukkueelle on todella tärkeää, että juuri johtavat pelaajat astuivat esiin Filippiinejä vastaan. Aiempiin otteluihin verrattuna Kunnas näki sekä pelillisiä että henkisiä muutoksia.

Esimerkiksi organisoidut hyökkäykset olivat aiemmin Norjalle vaikeita, mutta nyt se onnistui hyödyntämään Vilde Risaa paremmin keskikentällä.

Frida Maanum ja Guro Reiten tulivat oikea-aikaisesti tukemaan Risaa. Koko hyökkäyksen rytmi oli heti paljon parempaa. Se oli ehdoton avain.

– Toinen on henkinen puoli. Joukkue pystyi esiintymään kaiken myllerryksen keskellä yhtenäisesti ja sai homman rullaamaan. He saivat kanavoitua myllerryksen oikein. Siitä voi olla iso hyöty jatkoa varten.

Maalikoosteen Norjan 6–0-voitosta voi katsoa alla olevalta videolta.

Norja tuulettamassa kuudetta maalia.

Norja tuulettamassa Sophie Haugin hattutemppua. Kuva: Getty Images

Yksinkertaista pelaamista

Kunnasta kuitenkin ihmetyttää, miten paljon joukkueen sisäisiä asioita on vuotanut ulospäin.

– Milloin kukakin ei ole avauksessa ja keillä kaikilla on paha mieli päivä ennen pelipäivää. Miten tuo on mahdollista? Kyllä tämä kertoo siitä, että valmentaja vetää viimeisiä pelejään joukkueessa, Kunnas näkee.

Kunnas arvelee, että pelaajien ja valmennuksen ristiriidat johtuvat pelillisistä asioista. Norja on pelannut perinteistä bussipuolustusta ja hyökännyt yksinkertaisesti. Euroopan huippusarjoissa pelitapa on usein tarkemmin mietitty.

– Nämä pelaajat pelaavat sellaisissa seurajoukkueissa, missä peli on viimeiseen asti viritetty. He kyllä tajuavat, että pelata voisi myös monipuolisemmin. Ja se ruokkii sitä ristiriitaa valmennuksen ja pelaajien välillä.

Hege Riise puhumassa medialle.

Voi olla, että päävalmentaja Riise valmentaa viimeisiä otteluitaan Norjan maajoukkueessa. Kuva: FIFA via Getty Images

Olisiko Hegerberg jopa rasite?

Norja ylsi voitolla pudotuspeleihin, mutta jatko näyttää vaikealta. Norja saa pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella todennäköisesti vastaansa Espanjan.

– Vaikea nähdä, että Norja selviytyy siitä jatkoon. Peli on kehittynyt ja parhaat pelaajat ovat paremmin pelin sisällä ja ne antavat toivoa mahdollisuuksista, mutta se on masiivinen testi. Lähestulkoon pahin mahdollinen vastustaja.

Päänvaivaa tuottaa myös Ada Hegerbergin tilanne. Toipuuko Hegerberg nivusvaivastaan pelikuntoon ja onko Norjan edes järkevää laittaa häntä avaukseen?

Kunnas muistuttaa, että Norjan peli on ollut paljon paremmin uomissaan, kun Hegerberg ei ole ollut kentällä.

– Hän on huippupelaaja, jolla on tietynlaiset vahvuudet ja heikkoudet. Hän vie paljon tilaa muilta ja silloin hyökkäys ja puolustus pitää rakentaa sen kautta, että hän pääsee palloon. Kun hän ei pelannut, Norja pystyi etenemään paljon monipuolisemmin.

– Jos hän on terve, niin kuka pelaa ja mikä vaikutus sillä on? 2019 MM-kisoissa Hegerberg ei ollut mukana ja Norja pääsi puolivälieriin. Kun Hegerberg on ollut mukana, niin Norjalla on ollut hankaluuksia.

-

Ada Heberberg ei ollut pelikunnossa alkulohkossa. Kuva: Getty Images

Kaikki jalkapallon MM-kisoista: Kisauutiset, puheenaiheet, Futistietäjä, ohjelma, tulokset ja tilastot löydät Ylen MM-kisasivuilta täältä.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *