• 23 elokuun, 2023

Wilma Murron valmentaja paljasti kovan ratkaisun MM-finaalissa – lopussa haettiin jättipottia

Jarno Koivunen oli helpottunut suojattinsa mitalista: ”Oli jo sitten aikakin”

Joska Saarinen,

Mika Halonen

Yleisurheilun MM-kisat 19.8.–27.8. Ylen kanavilla. Katso kisojen aikataulu ja lähetystiedot tästä linkistä.

Wilma Murto saavutti MM-pronssia keskiviikkona Budapestissa. Mitali oli Suomen ensimmäinen MM-tasolla kahdeksaan vuoteen.

Murron valmentaja Jarno Koivunen sai kuulla katsomossa huudon ”the best coach in the world”.

– Noo, taisi olla kaveri väärässä, Koivunen kuittasi huudot.

Suomen edellinen MM-mitali on Tero Pitkämäen keihäspronssi 2015. Suomalaisnaisen edellinen MM-mitali on Mikaela Ingbergin keihäspronssi vuonna 1995.

– Oli jo aikakin. Ei ole ihan joka päivä tullut Suomeen. Hyvältä kuulostaa, Koivunen totesi.

Tunnelmia Koivunen kuvaili helpottuneiksi.

– On aika helpottunut. Tiesin, että on hyvä mahdollisuus, jos on hyvä päivä. Kuten näki, kilpailu on tiukkaa, siinä oli moni samoilla senteillä. Piti saada puhdas rivi, se onnistui tänään.

Murto ylitti korkeudet ensimmäisellään aina 485:een saakka. Hän pudotti kaikki kolme yritystään, eikä päässyt näin ollen kamppailemaan kirkkaimmista mitaleista.

Wilma Murto ylittää 480.
Wilma Murron ensimmäinen pudotus 485:stä.
Wilma Murron toinen pudotus 485:stä.
Wilma Murron kolmas pudotus 485:stä.

Seiväsvalinnoilla haettiin kultamitalia

MM-finaalissa nähtiin kaksi kultamitalistia.

Sekä Australian Nina Kennedy että USA:n Katie Moon pudottivat kolmesti 495:stä. Molemmat olivat pudottaneet kolmesti aiemmissa korkeuksissa, joten pöytäkirjat menivät tasan.

Tällaisessa tilanteessa urheilijat voivat päättää, lähdetäänkö pudotuskisaan, jolloin rimaa lasketaan alaspäin, kunnes jompi kumpi ylittää. Vai jaetaanko MM-kulta?

Kennedy ja Moon päättivät jakaa kultamitalin.

Murto lähti seiväsvalinnoillaan hakemaan kirkkainta mitalia.

– Ei päästy ihan mukaan tuohon viimeiseen seipääseen. Vaihdettiin se sitä silmälläpitäen, että sillä haetaan voitto. Se jäi ehkä sitten ensi vuoteen.

Koivunen sanoi tienneensä, että kisasta tulee kovatasoinen, koska olosuhteet olivat vakiot. Ei tuulta ja lämmin.

– Kaikki, ketä sinne kärkeen kaavailin, taistelivat mitalista. Onneksi Wilma oli siinä mukana.

Murto voitti viime kesänä EM-kultaa Münchenissä. Talvella hän toisti tempun hallissa.

Koivusen mukaan Euroopan mestaruudet eivät muuttaneet suuremmin lähtöasetelmaa MM-kisoihin.

– Ihan samalta se tuntuu. Harjoituskausi on mennyt ok, ja tiesimme, että hyvänä päivänä voi tulla mitali.

– Se on aina mahdollisuus. Ei kannata paineita ottaa, tämä on vain urheilua.