• 22 toukokuun, 2023

Tutkivat toimittajat löysivät uuden johtolangan Nord Stream -mysteerissä – jäljet johtavat Ukrainaan


Nord Stream 1 ja 2 -kaasuputket vaurioituivat pahasti viime syksyn räjähdyksissä. Viranomaisten mukaan ne johtuivat sabotaasista.

Nord Stream 2 -kaasuputken vuodon aiheuttama suuri kupla Bornholmin saaren läheisyydessä Itämerellä.

Nord Stream 2 -kaasuputken vuodon aiheuttama suuri kupla Bornholmin saaren läheisyydessä Itämerellä syyskuussa 2022. Kuva: Forsvaret, Danmark

Tutkivat toimittajat Puolasta, Ruotsista, Saksasta ja Tanskasta ovat löytäneet uusia johtolankoja tutkimuksissaan viime syksyn Nord Stream -iskuista.

Tahalliset räjähdykset vaurioittivat venäläisiä Nord Stream 1 ja 2 -kaasuputkia lähes käyttökelvottomaan kuntoon viime syksynä.

Viranomaiset Ruotsissa, Saksassa ja Tanskassa eivät ole kertoneet julkisuuteen, kenen ne uskovat olevan iskujen takana.

Kansainvälinen toimittajaryhmä yhdistää nyt iskut Ukrainaan.

Saksan yleisradioyhtiön ARD:n uutissivuilla julkaistun artikkelin (siirryt toiseen palveluun) mukaan iskupaikan lähellä liikkui ennen räjähdyksiä salaperäinen Andromeda-purjevene, jonka tutkijat ovat onnistuneet jäljittämään peiteyritysten kautta Ukrainaan ja sen armeijaan.

Nord Stream kaasuputkien vuotokohdat.

Kuva: Riikka Tähtinen / Yle

Veneellä liikkuneet henkilöt ovat matkustaneen väärennetyillä passeilla. Yksi heistä oli tutkijoiden mukaan Ukrainan armeijan sotilas, joka matkusti väärennetyllä Romanian passilla.

Samainen purjevene nousi otsikoiden jo aiemmin tänä keväänä, kun sen paljastettiin olevan Saksan viranomaisten tutkimuskohde (siirryt toiseen palveluun).

Alueella myös muita aluksia

Toimittajaryhmä ei kuitenkaan esitä todisteita sille, että isku olisi tehty juuri tästä purjeveneestä.

Ainoa linkki räjähdyksiin näyttää olevan se, että alus liikkui räjähdyspaikan lähellä ennen iskua.

Iskupaikan lähellä liikkui kuitenkin myös monia muita aluksia. Vilkkaasti liikennöidyllä reitillä nähtiin muun muassa kreikkalainen tankkeri sekä lukuisia Venäjän laivaston aluksia.

Viranomaiset ovat vahvistaneet (siirryt toiseen palveluun), että iskussa käytetty räjähteiden määrä on useita satoja kiloja.

Sen kuljettamiseen meren pohjaan on todennäköisesti tarvittu meren alla toimivaa droonia.

Iskupaikan lähellä nähdyillä venäläisaluksilla on mediatietojen mukaan (siirryt toiseen palveluun) ollut kyydissään juuri sellaisia.

Ukraina on kieltänyt osallisuutensa iskuun. Se on kuitenkin kutsunut väitteitä Ukrainan osallisuudesta ”kunnianosoituksena maan merivoimille”, viitaten monimutkaisen iskuoperaation toteuttamiseen.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *