• 9 toukokuun, 2023

Kommentti: Aviomies sen tiesi – Krista Pärmäkosken ylpeys ei sallinut lopettaa tylyyn mahalaskuun


Krista Pärmäkoski sitoutui jatkamaan vähintään yhden kauden, eikä hänen iässään ole mielekästäkään hirttäytyä vuosikausien projekteihin, kirjoittaa urheilutoimittaja Pekka Holopainen.

Krista Pärmäkoski irvistää 30 kilometrin kisan jälkeen maalialueella Planicassa.

Jos Krista Pärmäkosken ilme olisi Planican MM-kisoissa ollut toisenlainen kuin kuvassa, ura olisi todennäköisesti päättynyt tänä keväänä. Kuva: Tomi Hänninen – Chilipictures
Kommenttikuva urheilutoimittaja Pekka Holopaisesta.

Pekka Holopainen

Olympiakomitean huippu-urheiluyksilössä työskentelevä Tommi Pärmäkoski oli virkansa puolesta paikalla, kun suomalaisen urheilulääketieteen kärkiosaajat kerääntyivät seminaariinsa Helsingissä 20. huhtikuuta. Hän lopetti tänä keväänä Tampereen Tapparassa fysiikkavalmentajan pestinsä onnellisena Suomen mestarina, mutta seminaarin aikaan puoliso eli Krista Pärmäkoski tuijotti Kuortaneella niin sanotusti kirveensilmää.

Hänestäkin toki tuli päättyneellä kaudella Tampereella Suomen mestari, mutta se ei paljon lohduttanut naista, josta piti Slovenian Planicassa tulla peräti maailmanmestari.

Absoluuttisesti Suomen parhaisiin urheilijoihin kuluneen runsaan vuosikymmenen ajalta kuuluva hiihtäjä suunnitteli upean, tässä vaiheessa 12:n hopeisen ja pronssisen arvokisamitalin uransa paketoimista MM-kisojen kovana menestyjänä.

Mitalijuna raiteilta

Mitalijuna suistui kuitenkin täysin raiteiltaan vuodenvaihteen jälkeen, ja loppukaudesta tuli peräti kahdeksan kertaa arvokisoista mitalin tai mitalien kanssa palanneelle urheilijalle tyly mahalasku. Huippu-urheilun mielekkyys oli taas kerran koetuksella.

– En tietenkään voi kenenkään puolesta mitään luvata, mutta minun tuntemani Krista tuskin voi lopettaa tuollaiseen kauteen, Tommi Pärmäkoski naurahti, kun uran jatkoa kahvipöydässä varovaisesti tiedustelin.

Aviomies tiesi, mistä puhui. Pärmäkoski kertoi tiistaina sosiaalisen median kanavassaan, että jatkaa uraansa. Tätä lupausta ei olisi koskaan saatu ilman viime kauden karmeita pettymyksiä.

Lue lisää: Krista Pärmäkosken ura jatkuu! ”Haluan sen tuskan vielä kokea” – arvokisoissa häntä ei välttämättä enää nähdä

Kerttu Niskanen ja Krista Pärmäkoski Pekingin olympialaisissa 10 kilometrin väliaikalähdön kukitustilaisuudessa.

Kerttu Niskanen (vas.) ja Krista Pärmäkoski saavuttivat Pekingin olympiakisoissa 2022 hopeaa ja pronssia 10 kilometrin (p) kilpailussa. Kuva: Kevin Voigt/Getty Images

Lupaus koskee ehkä hieman yllättäen vain kautta 2023–2024, jolla ei jaeta MM- tai olympiamitaleita. Tämä ei tietenkään tarkoita, etteikö Pärmäkoskea ehkä nähtäisi myös Trondheimin MM- ja jopa Milanon olympiakisoissa 2025 ja 2026. Mutta takaportti on 32-vuotiaalle, arvokisamitalistiksi jo 20-vuotiaana hiihtäneelle urheilijalle järkevä ratkaisu.

Viime kauden loppuosan taso ei ollut lähelläkään sitä, mihin Pärmäkoski terveenä ja hyvin harjoitelleena pystyy, mutta toisaalta kukaan ei pysty enää antamaan 100-prosenttisia takeita siitäkään, etteikö maailman huippu olisi jo karannut häneltä lopullisesti maisemaan. Keskikastin operaattoriksi Pärmäkoski ei jää hetkeksikään, vaan siirtyy tässä vaiheessa välittömästi muiden asioiden pariin.

Huippu-urheilun parissa mukavasti vaurastunut nainen haaveilee samoista asioista kuin monet kolmekymppiset naiset eli perheestä ja niin kutsutusta normaalista työelämästä, josta huippu-urheilu on kaukana.

Iso pettymys

Maajoukkueen johdolle ja Hiihtoliitolle Pärmäkosken päätös on myönteinen. Pärmäkoski oli kuitenkin erittäin pettynyt, kun naisten maajoukkuevalmentajaksi pitkän tauon jälkeen palannut, psykologiselta pelisilmältään taitava Jussi Piirainen päätti jättää paikkansa vain yhden kauden jälkeen.

Pärmäkoski ei diplomaattisesti ilmaisten ole kokenut naisten maajoukkuehenkeä aina optimaaliseksi ja olisi toivonut tällä saralla hyvää työtä tehneen Piiraisen jatkavan. Vaikka hän kevyesti pompotteli myös ajatusta valmistautua tulevaan kauteen A-maajoukkueen ulkopuolella, kuten harjoituskaudella 2019, konkretian pariin ei asiassa siirrytty.

Krista Pärmäkoski hävisi kiritaistelun viestin MM-pronssista Ruotsin Maja Dahlqvistille Planican MM-kisoissa.

Pärmäkosken tuolloisen irtioton aikaiset, ulkomaalaiset laadukkaat treenikaverit ovat jo pääasiassa ex-hiihtäjiä, eikä vastaanotto omassa maajoukkueessa ollut loppusyksystä 2019 erityisen lämmin.

Jos Pärmäkoski jatkaisi uraansa peräti Milanon olympiakisoihin 2026, hänen ensimmäisten ja viimeisten aikuisten arvokisojensa ajallinen väli olisi peräti 17 vuotta. Näin hän tavoittaisi tässä asiassa Aino-Kaisa Saarisen, mutta olisi Marja-Liisa Kirvesniemestä vuoden perässä.

Saarinen on myös tuorein suomalaisnainen, joka on voittanut aikuisten arvokisakultaa. Jos nyt pitäisi veikata, tilanne tuskin on keväällä 2026 muuttunut, kun olympiahiihdot saadaan päätökseen.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *