• 1 maaliskuun, 2023

MM-kisojen suomalaissensaatiota ihmettelee oma valmentajakin – “Aika uskomaton tarina”


Jenny Rautionaho jatkoi suurmäessä siitä, mihin hän jäi normaalimäessä. Rautionaho oli 13:s Planican MM-kisoissa. Rautionaho oli huimassa iskussa, vaikka kaatui helmikuun alussa pahasti Saksassa.

Jenny Rautionaho Planican MM-hiihdoissa.

Jenny Rautionaho liiteli Planicassa uransa parhaisiin arvokisasijoituksiin. Kuva: Tomi Hänninen – Chilipictures

Roope Visuri,

Riku Salminen

Jenny Rautionaho paransi uransa parasta arvokisasijoitustaan suurmäessäkin Planican MM-kisoissa. Rautionaho oli 13:s. Avauskierroksella Rautionaho oli pykälän korkeammalla.

Rautionaho hymyili kainosti kisan jälkeen Yle Urheilun haastattelussa

– Ei viimeinen hyppy ollut huono hyppy, vaikka sijan putosinkin. Tänään oli kaksi tasapainoista hyppyä. Voi olla aika tyytyväinen, Rautionaho sanaili.

Jenny Rautionaholta mainio hyppy suurmäen avauskierroksella! Katso 126 metrin leiskautus.
Toisella kierroksella Rautionaho liiti 124,5 metriin.

Rautionaho ylsi jo normaalimäessä 16. sijalle, mikä oli siinä vaiheessa hänen paras arvokisasijoituksensa. Sekajoukkuemäessä hyvät hypyt jatkuivat. Suomi oli historiallisesti kisan kuudes.

Suurmäen karsinnan jälkeen välkkyi tv-kuvissa jopa ensimmäisellä tulossivulla, kun hän oli yhdeksäs. Tuo on nykypäivänä harvinaista herkkua suomalaiselta mäkihyppääjältä.

26-vuotias rovaniemeläinen takoi melkoista tulosta Planicassa siihen nähden, että Rautionaho sai hyppyluvan vain viisi päivää ennen MM-kisoja. Rautionaho kaatui rajusti Willingenin maailmancupissa ja joutui viettämään kolme päivää sairaalassakin.

– Kyllä nämä kisat menevät kiitettävän puolelle. Lähtökohdat olivat aika heikot, mutta tuli uran parhaita sijoituksia, Rautionaho tunnelmoi.

Rautionaho ei ollu itsekään varma, mistä hyppyvire syntyi.

– Valmentaja totesi eilen, että kun on pari viikkoa hyppäämättä, niin löytyy oikea vire, Rautionaho kuvaili.

Suomen naisten valmentaja Ossi-Pekka Valta suitsuttikin kisan jälkeen Rautionahoa.

– Aika uskomaton tarina kaiken tapahtuneen jälkeen, Valta hehkutti.

Jenny Rautionaho kaatui pahasti Willingenissä avauskierroksen hyppynsä mäkihypyn maailmancupissa.

Jenny on toistaiseksi paras suomalainen mäkihyppääjä näissä kisoissa. Mistä se vire löytyi?

– Saakelin vahvapäinen nainen. Sitä ihmettelen välillä itsekin, Valta hämmästeli.

Onko löytynyt vastausta?

– Ei ole, Valta puhalteli.

Aivan puskista Rautionaho menestys ei ole tullut. Hän oli yhdeksäs Wislan maailmancupissa jo marraskuun alussa. Valta muistuttaa myös, että Willingenissä nähtiin kaatumisesta huolimatta hyviä suorituksia.

– Siltä kantilta oli hyvä tilanne. Sitten on ollut varmasti melkoinen määrä nälkää, että kunpa pääsisi takaisin hyppäämään, Valta kertoo.

Lentomäkeen ja seuraavissa MM-kisoissa mitaleille?

Torstaina Rautionaho aikoo palata kotiin Suomeen viiden ja puolen viikon matkan jäljiltä. Hän ei ole varma, hyppäkö lainkaan Suomessa vai vasta puolentoista viikon päästä maailmancupissa.

Luvassa on Norjan kiertue, joka huipentuu Holmenkollenin ja Lillehammerin kautta Vikersundin lentomäkeen. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun naiset kilpailevat lentomäessä.

– Kun ilmoitettiin naisen pääsy lentomäkeen, panin kisan kalenteriin. Lillehammer on varmaan ongelma, kun ei siellä ole koskaan kulkenut. Ehkä tämä vire jatkuu sielläkin, Rautionaho sanoo.

Vikersundin lentomäkikisaan pääsee 15 Norjan kiertueen parasta hyppääjää.

Norjaan liittyy myös uran seuraava tavoite. Seuraavat MM-kisat käydään kahden vuoden päästä Trondheimissa.

– Tavoitteena on olla silloin mitalikamppailussa, Rautionaho totesi itsevarmana.

Jenny Rautionaho hississä matkalla hyppytorniin.

Kuva: Tomi Hänninen – Chilipictures

Vielä ennen kotiinapluuta Suomeen kuitenkin vielä hetki tarkoitus nauttia. Rautionaho toivoi Ylen haastattelussa, että valmentaja Valta tarjoaisi ruuat tänä iltana onnistuneen kisaurakan päätteeksi.

Yle Urheilun toimittaja Riku Salminen meni sen saman tien lupaamaan, eikä Valta myöhemmin pistänyt toiveelle myöskään vastaan.

– Se on sovittu. Ihan selvä juttu, Valta totesi.

Rautionahon 13. sija oli toisiksi paras tulos suomalaiselta naiselta mäkihypyn arvokisoissa. Paras on edelleen Julia Kykkäsen 10. sija vuoden 2013 MM-kisoista. Keskiviikkona Kykkänen oli 28:s.

Voiton vei kanadalainen Alexandria Loutitt. 19-vuotias nuorten maailmanmestari toi Kanadalle maan historian ensimmäisen mäkihypyn MM-mitalin.

Alexandria Loutitt hyppää kultaa! Historiallinen MM-mitali Kanadalle.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *