• 6 huhtikuun, 2023

RKP ja perussuomalaiset on vaikea sovittaa samaan hallitukseen, arvioi politiikan toimittajaYlen A-talkissa vierailleiden politiikan toimittajien mukaan RKP:llä ja keskustalla on merkittävä rooli tulevissa hallitusneuvotteluissa. Kaikki eivät nähneet keskustan jäämistä oppositioon kiveen hakattuna. Myös RKP:n rooli jakoi mielipiteitä.

Ylen A-talkissa vierailleiden politiikan toimittajien mukaan RKP:llä ja keskustalla on merkittävä rooli tulevan hallituksen muodostamisessa. Eduskuntavaalien ensimmäiseksi ja toiseksi tulleet puolueet, Kokoomus ja perussuomalaiset saivat yhteensä 94 paikkaa, joten ne tarvitsevat rinnalleen myös muita puolueita muodostaakseen enemmistöhallituksen.

Keskusta on jo ilmoittanut jäävänsä oppositioon, mutta kaikki A-talkissa vierailleet politiikan toimittajat eivät pitäneet tätä päätöstä kiveen hakattuna.

Nyt on kuultu, että he eivät lähde hallitukseen. Samaa kuultiin neljä vuotta sitten. Ehkä nyt on hiukan tiukempi sävy, mutta en usko, että se on aivan viimeinen sana keskustan suunnalta, arvioi Suomen Kuvalehden toimittaja Tuomo Lappalainen.

Ylen Ari Hakahuhta mietti keskustan tilannetta ”pitkänä shakkina”.

– Jos he haluavat vielä kerran suureksi puolueeksi, niin onko ainoa vaihtoehto siihen opposition kautta, Hakahuhta kysyi.

Myös RKP:n roolista politiikan toimittajien näkemykset jakaantuivat.

MTV Uutisten toimittaja Antonia Berg ei uskonut RKP:n ja perussuomalaisten yhteistyöhön.

– Vaikea nähdä, että RKP mahtuisi perussuomalaisten kanssa samaan hallitukseen. Ei ikinä kannata kuitenkaan sanoa, että ei ikinä.

Berg muistutti, että puolueilla on suuria näkemys eroja esimerkiksi EU-politiikassa. Puolueen puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson on aiemmin todennut, että RKP eroaa perussuomalaisista myös esimerkiksi työperäistä maahanmuuttoa sekä ilmasto- ja energiapolitiikkaa koskevissa kysymyksissä.

– Sitten tämä ruotsin kieli. Tänään viimeksi luin, että puoluesihteeri Arto Luukkanen oli nostanut esiin ruotsin kielen opiskelun aseman heikentämisen. Eihän RKP ikinä sellaiseen lähtisi. Perussuomalaiset joutuisi siinä joustamaan.

RKP:n puheenjohtaja on sanonut (siirryt toiseen palveluun), että puolue ei lähde hallitukseen, joka tekee perussuomalaista politiikkaa. Berg tulkitsi asian niin, että perussuomalaiset joutuisivat luopumaan suuresta osasta omia tavoitteistaan.

Helsingin Sanomien politiikan toimittaja Veera Luoma-aho ei pitänyt mahdottomana RKP:n ja perussuomalaisten yhteistyötä.

– Ei kannata aliarvioida sitä luovuutta mihin politiikassa pystytään ja millaiseen sietämiseen sitä pystytään, jotta saadaan joitain asioita läpi.

Luoma-ahon mukaan RKP on jakautunut puolue. Pääkaupunkiseudun RKP on hänen mukaansa hyvin erilainen kuin vaikkapa Pohjanmaan RKP.

– Vihreät voi olla pohjanmaan RKP:lle todennäköisemmin punainen vaate kuin perussuomalaiset.

Suomeen tulossa todennäköisimmin ”perusporvarihallitus”

Veera Luoma-ahon mukaan kokoomuksessa suosituin vaihtoehto on perussuomalaisten ja muiden porvaripuolueiden kanssa muodostettu perusporvarihallitus.

– Kun kysyimme kokoomuksen piirijohtajilta, niin ehdottomasti suosituin vaihtoehto oli perusporvarihallitus.

Lappalainen oli samaa mieltä.

– Myös vaalituloksen pohjalta perusporvarihallitus on se kaikkein luontevin.

Kaikki politiikan toimittajat olivat yhtä mieltä siitä, että kokoomus ja SDP ovat nyt kauempana toisistaan kuin vuosikymmeniin. Hakahuhta muistutti, että vielä Jyrki Kataisen aikana kokoomuksesta puhuttiin keskusta-oikeistolaisena puolueena.

– Nyt Orpo puhuu, että on tehtävä oikeistolaista politiikkaa. Samaan aikaan Sanna Marin on puhunut vasemmistolaisemmin kuin aiemmin SDP:n edustajat.

Lappalaisen mukaan hassuinta on, että kokoomus on paljon useammista asioista samaa mieltä SDP:n kuin perussuomalaisten kanssa, mutta koska talouden sopeutuksesta on tehty hallitusneuvottelujen pääkysymys, on perusporvarihallitus todennäköisempi.

Katso koko A-talkin lähetys Yle Areenasta.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *