• 13 huhtikuun, 2023

Palkkasotilasyhtiö Wagner on yrittänyt ostaa aseita ja varusteita Turkilta, selviää vuodetusta tiedusteluasiakirjasta


CNN ei ole kyennyt vahvistamaan asiakirjan todenperäisyyttä, mutta Yhdysvaltojen tiedustelun mukaan valtaosa vuodetuista asiakirjoista on ollut aitoja.

Wagner-yhtiön pääkonttori Pietarissa 3. helmikuuta 2023.

Wagner-yhtiön pääkonttori kuvattuna Pietarissa 3. helmikuuta 2023. Kuva: Anatoly Maltsev / EPA

Uutiskanava CNN:n (siirryt toiseen palveluun) haltuunsa saaman vuodetun Yhdysvaltain tiedustelupalvelulta asiakirjan mukaan Ukrainassa taisteluihin osallistuva venäläinen palkkasotilasyhtiö Wagner on yrittänyt ostaa aseita ja varusteita Nato-jäsen Turkilta.

CNN:n mukaan vuodettu asiakirja näyttäisi osoittavan sen, kuinka paljon palkkasotilasyhtiö on nähnyt vaivaa yrittäessään vahvistaa asemiaan Ukrainan sodan pitkittyessä.

Puolustusliitto Naton jäsenmaana Turkkia pidetään Yhdysvaltojen ja muiden Ukrainaa sotilaallisesti tukevien maiden kumppanina, ja se on julkisesti ilmaissut vastustavansa Venäjän hyökkäystä.

Turkissa sijaitsee myös merkittävä Yhdysvaltain sotilastukikohta, jossa säilytetään ydinaseita.

Todisteet siitä, että Turkki olisi neuvotellut aseiden ja varusteiden myynnistä venäläiselle palkkasotilasyhtiölle, herättää mitä ilmeisimmin huolta Yhdysvaltain hallinnossa. Samalla todisteet myös vaikeuttavat Turkin suhteita muihin Naton jäsenmaihin, toteaa CNN.

CNN:n mukaan vuodetusta asiakirjassa ilmenee myös, että Wagner suunnitteli aloittavansa uudelleen vankien rekrytoinnin Venäjän vankiloista.

Asiakirjassa siteeratun yhdysvaltalaisen tiedusteluraportin mukaan Wagner-ryhmän henkilökunta tapasi helmikuun alussa turkkilaisia yhteyshenkilöitä tarkoituksenaan ostaa aseita ja varusteita, jotka olisivat tulleet venäläisjoukkojen rinnalla Ukrainassa taistelevien palkkasotilaiden käyttöön.

Vuodetun asiakirjan mukaan Wagner suunnitteli myös käyttävänsä Turkilta hankittuja aseita ja varusteita Malissa, jossa yhtiö on ollut aktiivinen.

Wagnerin uskotaan kokeilleen onneaan

Vaikka Turkin ja Wagnerin välisistä kaupoista ei ole todisteita, viittaavat helmikuisen kokouksen yksityiskohdat siihen, että Yhdysvaltain hallinnon virkamiehet uskovat palkkasotilasyhtiön ainakin kokeilleen onneaan.

CNN:n mukaan se ei ole kyennyt vahvistamaan riippumattomista lähteistä asiakirjan todenperäisyyttä. Yhdysvaltalaisvirkamiehet ovat kuitenkin ilmaisseet, että valtaosa vuodetuista asiakirjoista on aitoja.

Yhdysvaltain ulkoministeriön mukaan maan puolustusministeriö ja tiedustelupalvelut tarkastelevat ja arvioivat aktiivisesti vuotaneiden asiakirjojen todenperäisyyttä.

CNN kertoo olleensa yhteydessä Yhdysvaltain kansalliseen turvallisuusneuvostoon, Turkin presidentin kansliaan sekä Turkin Washingtonin suurlähetystöön kommentteja varten.



Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *