• 13 huhtikuun, 2023

”En hyväksy urheilijana enkä ihmisenä”


Helsingissä 13.-16. huhtikuuta järjestettävä amatöörinyrkkeilyn GeeBee-turnaus on kansainvälisen tilanteen takia poikkeuksellisen suosittu. Suomen Työväen Urheiluliiton järjestämässä turnauksessa Helsingin Urheilutalolla nähdään 146 urheilijaa 16:sta eri maasta.

Taustalla on Kansainvälisen nyrkkeilyliiton (IBA) venäläisen puheenjohtaja Umar Kremlevin ilmoittama päätös sallia Venäjän ja Valko-Venäjän joukkueiden osallistuminen MM-kilpailuihin virallisilla maatunnuksillaan. Päätös mahdollisti myös venäläisten ja valkovenäläisten toimitsijoiden paluun kilpailutoimintaan, aiheuttaen laajat kilpailujen boikotoinnit.

Suomen Nyrkkeilyliitto on mukana kansainvälisessä rintamassa, joka pyrkii omalla toiminnallaan osoittamaan kantansa Venäjän sotatoimia kohtaan. Liiton tämänhetkisen linjauksen mukaan suomalaisia urheilijoita ei lähetetä kilpailuihin, joissa venäläiset tai valkovenäläiset ovat edustettuina.

Jos suomalainen urheilija joutuisi kohtaamaan kilpailuissa venäläisen tai valkovenäläisen vastustajan, annettaisiin luovutusvoitto nousematta kehään. Nyrkkeilyliiton toiminnanjohtaja Marko Laine myöntää tilanteen olevan urheilullisesta näkökulmasta hankala ja toivoo asioiden selviävän mahdollisimman nopeasti.

– Nyrkkeilyliitto tuomitsee Venäjän hyökkäyssodan ja pyrkimyksenämme on sulkea venäläiset ja valkovenäläiset urheilijat kilpailuista. Linjamme on pidättyväinen, eikä Suomen Nyrkkeilyliitto virallisesti boikotoi mitään kisatapahtumia. Käytännön tasolla emme kuitenkaan osallistu tapahtumiin, joissa on kyseisten maiden edustajia, vakuuttaa Laine.

Solidaarisuutta Ukrainan tilannetta kohtaan kuvastaa lukuisten maiden lajiliittojen päätös boikotoida tämän vuoden MM-kilpailuja. Tosin Euroopan ulkopuolisista maista ainoastaan Yhdysvallat, Kanada ja Argentiina jättivät osallistumatta New Delhissä maaliskuussa pidettyihin naisten MM-kilpailuihin.

Pian alkavien olympiakarsintojen lähestyessä ylivoimaisesti vaikein tilanne on ukrainalaisilla urheilijoilla. Suomen Nyrkkeilyliiton tuki on mahdollistanut ukrainalaisten osallistumisen Pajulahden urheiluopistolla järjestetylle leirille ja Helsingin kansainväliseen turnaukseen.

Ukrainalaiset naisnyrkkeilijät kertovat harjoitusolosuhteistaan kotimaassaan.

Leirille osallistuneet ja Gee Bee-turnauksessa ottelevat Ukrainan Anastasiia Kovalchuk ja Anastasia Chernokolenko kertovat, minkälaisista lähtökohdista he tulevat ja mitä tästä vallitsevasta tilanteesta ajattelevat.

Anastasiia Kovalchuk on sarjan 54-kiloisten hallitseva Euroopan mestari ja tulee Umanin kaupungista, Keski-Ukrainasta.

– Harjoittelen kotikaupungissani kellarissa, koska se on turvallisin paikka harjoitella. Leirityksiä järjestetään Ukrainan vuoristossa, siellä on vähemmän ampumista, Kovalchuk kertoo.

Kovalchuk sanoo olevansa iloinen saatuaan tulla harjoittelemaan Suomeen. Hän kehuu GeeBee-turnausta kovatasoiseksi.

– Nyrkkeilykehässä keskityn aina vastustajaan, mutta kotimaahan hyökänneiden, sotaa, kärsimystä ja kuolemaa tuoneiden maiden edustajien kanssa kilpailemista en hyväksy urheilijana, enkä ihmisenä, sanoo Kovalchuk päättäväisesti.

Ukrainalaisen naisten nyrkkeilyn Euroopan mestarin Anastasiia Kovalchukin niska, johon on tatuoitu Ukrainan valtion  rajat, sisältäen Krimin niemimaan.

Anastasiia Kovalchukin niskaan on tatuoitu Ukrainan valtion rajat, johon on sisällytetty Venäjän vuonna 2014 valtaama Krimin niemimaa. Kuva: Jari Kärkkäinen/ Yle

Anastasia Chernokolenko ottelee 75 kilon sarjassa, hänen kotikaupunkinsa Dnipro, joka sijaitsee Kiovan eteläpuolella.

– Keskityn omaan tekemiseeni, mutta ajatukseni ovat ystävissäni, jotka puolustavat maatamme rintamalla vihollista vastaan. Pyrin tekemään parhaani, jotta rintamalla olevat ystäväni voisivat olla iloisia ja uskoa elämän vielä jatkuvan normaalisti Ukrainassa.

Suomen naisnyrkkeilyn ainoat Olympiakomitean tukiurheilijat Vilma Viitanen, 21, ja Pihla Kaivo-oja, 20, hakivat kansainvälistä ottelukokemusta valmistautumisleirltä.

Leirillä olivat Suomen maajoukkueen lisäksi Ukrainan, Viron ja Latvian joukkueet. Urheilullisesti hankalasta tilanteesta huolimatta Viitanen ja Kaivo-oja lähtevät GeeBee-turnaukseen ja tuleviin olympiakarsintoihin luottavaisin mielin.

Naisten 50 kilon sarjan tämän vuoden Pohjoismaiden mestari Pihla Kaivo-oja puolustaa turnauksessa viime vuoden voittoa. Kaivo-oja kertoo, että otteluasenteeseen on panostettu entistä enemmän.

– Lähden taistelemaan hyvällä ja röyhkeällä asenteella turnauksen voitosta. Asennetta, tekniikkaa ja lyöntien kovuutta on nyt harjoiteltu paljon.

Naisnyrkkeilijät Vilma Viitanen ja Pihla Kaivo-oja poseeraavat kameralle Pajulahden Urheiluopistolla.

Raskas leiriviikkokaan ei saanut pyyhittyä hymyjä Pariisin olympialaisiin tähtäävien Pihla Kaivo-ojan ja Vilma Viitasen kasvoilta. Kuva: Jari Kärkkäinen/ Yle

– Ilman tämänkaltaista maailmantilannetta olisin tottakai halunnut osallistua MM-kilpailuihin, mutta onneksi valmentajat tekivät uuden suunnitelman, jonka ansiosta valmistautuminen kilpailuihin on sujunut hyvin. Onhan se ikävää, kun urheilu ja poliittiset asiat sekoittuvat, mutta täytyy toimia oikein ja linjausten mukaan, kertoo Kaivo-oja.

Kilpailukautensa Helsingissä viikonloppuna avaava 57-kiloisten sarjan Vilma Viitanen odottaa kovaa turnausta, eikä harmittele väliin jääneitä MM-kilpailuja. Viitasella on aikaisemmilta vuosilta GeeBee-turnauksesta kultaa ja hopeaa. Nyt hän haluaa takaisin kullan makuun.

Viitanen iloitsee Suomen Nyrkkeilyliiton tuesta ukrainalaisille.

– Ukraina on kova nyrkkeilymaa, joten me hyödymme kaikki yhteisistä harjoituksista ja kilpailuista. MM-kisojen osalta ymmärsin hyvin päätöksen olla lähtemättä mukaan ja olen itse saman päätöksen takana. Kisoja tulee ja menee, mutta nyt on kuitenkin urheilua suurempi asia kyseessä. Kaikkien pitää näyttää, ettei sota ole oikein ja että me tuemme ukrainalaisia, Viitanen pohtii.

Erittäin poikkeuksellinen tilanne boikottien keskellä nostaa oleellisesti GeeBee-turnauksen merkitystä. Turnaus tarjoaa olympialaisiin tähtääville urheilijoille näyttöjen lisäksi kovatasoista ottelukokemusta sekä tilaisuuden verrata omaa tasoaan kansainvälisesti.

Liikuntatieteiden professori ja IBA Instructor, Velentyn Ostyanov seuraa otteluharjoituksia nyrkkeilykehän äärellä.

Liikuntatieteiden professori ja Kansanvälisen Nyrkkeilyliiton kouluttaja Valentyn Ostyanov tarkkailee ukrainalaisten nyrkkeilijöiden otteita Pajulahden urheiluopistolla. Kuva: Jari Kärkkäinen/ Yle

Nyrkkeilyssä ensimmäiset ja tämän vuoden ainoat maanosapaikat Pariisin olympialaisiin ovat jaossa 23.6-2.7. Puolan Krakovassa järjestettävässä European Gamesissa.

Kansainvälisen Nyrkkeilyliiton sekavaa tilannetta kuvastaa hyvin se, että nyrkkeily on ainoa olympialaji, jossa Kansainvälinen Olympiakomitea on määrännyt karsintajärjestelmän Pariisin olympialaisiin. Kaikkien muiden lajien kohdalla karsintajärjestelmistä vastaavat edelleen kansainväliset lajiliitot.



Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *