• 13 huhtikuun, 2023

Tietovuoto Ukrainan sodan tappioista ei mairittele Venäjää, korostaa sotatieteiden dosentti Ilmari KäihköPentagonin asiakirjavuoto on Yhdysvalloille kiusallinen, mutta se ei suoraan hyödytä yhtäkään sodan osapuolta.

Yhdysvaltojen puolustusministeriöstä vuotaneet salaiset asiakirjat eivät ole mairittelevia yhdenkään Ukrainan sodan osapuolen kannalta, korosti sotatieteiden dosentti Ilmari Käihkö keskiviikon A-studiossa.

Viime viikolla sosiaalisen median palveluihin levisi kymmeniä salaiseksi luokiteltuja asiakirjoja, jotka sisälsivät muun muassa tiedustelutietoa Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainassa. Esille nousi myös Ukrainan ilmapuolustuksen vakava ammuspula.

Vaikka vuodot ovatkin kiusallisia Yhdysvalloille ja voivat aiheuttaa käytännön ongelmia Ukrainan sodankäynnille, tuovat ne julkiseksi myös Venäjän kannalta haitallista tietoa.

Esimerkiksi tiedot Venäjän tappioista eivät ole erityisen mairittelevia. Vuodetuissa asiakirjoissa Venäjän kokonaistappioiksi arvioidaan 223 000 uhria.

– Venäjällä on puhuttu siitä, että ovatko heidän tappiolukunsa yhtä suuret kuin Yhdysvallat sanoo. Asiakirjoissa olleet luvut ovat aika lailla samoja lukuja mitä julkisuudessa on aikaisemmin esitetty, Käihkö kertoo.

Viron kansainvälisen puolustustutkimuksen keskuksen apulaisjohtaja Kristi Raikin mukaan on tärkeää huomioida, ettei vuodettujen asiakirjojen aitoudesta tai paikkansapitävyydestä ole vielä tässä vaiheessa varmoja tietoja.

– Mitkä asiakirjoista ovat aitoja, mitkä mahdollisesti väärennettyjä? Pitää ottaa huomioon myös aikaväli. Vaikka ne ovat suhteellisen tuoreita dokumentteja, niin sotatilanteessa asiat muuttuvat nopeasti, Raik toteaa.

Tiedustelutieto ei myöskään aina pidä paikkaansa, vaikka sellaista on kerätty.

– En tarkoita sitä että nämä olisivat väärennettyjä tietoja, vaan mikä on Yhdysvaltain tiedustelun laatu? Ukrainan asevoimat on ollut musta laatikko koko sodan ajan, Käihkö muistuttaa.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *