• 19 huhtikuun, 2023

Vaalivilppivalheita levittänyt Fox News maksaa 787,5 miljoonaa dollaria äänestyskonevalmistaja Dominionille


Osapuolten tiistaina tekemä sopimus ei pakota Foxin ankkureita myöntämään tulevissa lähetyksissä, että kanavalla levitettiin perättömiä väitteitä.

FoxNewsin toimitaloa, seinällä näkyy uutistikkeri valotaulu, jossa lukee mm. "they prefer Republicans over Democrats."

Kuva: Erik Pendzich / AOP

Yhdysvalloissa uutiskanava Fox News maksaa äänestyskoneita valmistavalle Dominion Voting Systems -yhtiölle 787,5 miljoonaa dollaria korvauksia osana sovitteluratkaisua. Osapuolet pääsivät sopuun viime hetkellä ennen oikeudenkäynnin alkua.

Kyse on siitä, että Fox News levitti kanavallaan 2020 presidentinvaalien jälkeen salaliittoteorioita siitä, miten Dominionin laitteita käytettiin silloisen presidentin Donald Trumpin vastaiseen vaalivilppiin.

Dominion vaati Fox Newsilta 1,6 miljardin dollarin vahingonkorvauksia väitteistä, joiden mukaan Dominion olisi koneidensa avulla muuttanut vuoden 2020 vaalitulosta Joe Bidenin hyväksi.

Lukuisat asiantuntijat arvelivat ennen oikeudenkäyntiä, että asetelma oli Dominionin kannalta erittäin vahva. Dominionilla oli runsaasti todisteita, jotka osoittavat Fox Newsin johdon ja sen tähtijuontajien tienneen, etteivät vaalivilppiväitteet pitäneet paikkaansa. Tästä huolimatta Fox jatkoi väitteiden levittämistä kanavallaan.

Osapuolten tiistaina tekemä sopimus ei pakota Foxin ankkureita myöntämään tulevissa lähetyksissä, että kanavalla levitettiin valheita, kertoi Dominionin edustaja CNN:lle (siirryt toiseen palveluun).

Dominionin toimitusjohtaja John Poulos kuitenkin totesi peruutetun oikeudenkäynnin jälkeen medialle, että Fox on myöntänyt valehdelleensa.

– Valheet aiheuttivat valtavaa vahinkoa yritykselleni, työntekijöillemme ja asiakkaillemme. Mikään ei voi koskaan korvata sitä, Paulos totesi.

Fox pelkäsi katsojiensa siirtyvän kilpailijan kanavalle

Aiemmin valaehtoisista lausunnoista on selvinnut, että Trumpia vahvasti tukenut Fox News ei uskaltanut kertoa Trumpin hävinneen vaalit, koska katsojat olisivat siirtyneet toiselle, vielä konservatiivisemmalle kanavalle, Newsmaxille, joka yhtä piti kiinni Trumpin voitosta.

Fox-mediakorporaation perustaja ja puheenjohtaja Rupert Murdoch myönsi todistajanlausunnossaan, ettei puuttunut vaalivilppiväitteiden levittämiseen kanavalla, vaikka olisi voinut tehdä näin.

Murdochilta muun muassa kysyttiin, olisiko hän voinut estää Trumpin vaalivilppiväitteitä levittäneiden asianajajien Sidney Powellin ja Rudy Giulianin esiintymisen kanavalla.

– Olisin voinut, mutta en tehnyt niin, Murdoch vastasi.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *