• 27 toukokuun, 2023

Kaurismäen uutuudessa on kaikki klassikon ainekset – Cannesin tuomaristo palkitsi mestariohjaajan Prix de Jurylla


Kaurismäen Kuolleet lehdet onnistui koskettamaan sekä kovaksi keitettyjä kriitikkoja että laajempaa yleisöä. Kultainen palmu jäi saamatta, mutta elokuva sai Cannesin niin kutsutun pronssimitalin.

Jussi Vatanen, Aki Kaurismäki ja Alma Pöysti.

Jussi Vatanen, Aki Kaurismäki ja Alma Pöysti Cannesissa. Kuva: Patricia De Melo / AFP
Ylen toimittaja Annastina Heikkilä.

Annastiina HeikkiläPariisin-toimittaja

Ohjaaja Aki Kaurismäki voitti Cannesin elokuvafestivaalin Prix du Juryn. Se on festivaalin niin kutsuttu pronssimitali. Festivaalipalatsissa kuului palkinnon antamisen aikaan buuauksia, sillä moni toivoi Kaurismäelle isompaa palkintoa.

Prix du Jury on joka tapauksessa suuri saavutus, kun kyseessä on maailman arvostetuin elokuvafestivaali ja mukana oli kaikkiaan 21 mestariteosta.

Kaurismäen Kuolleet lehdet -elokuvassa on kaikki klassikon ainekset. Sen lakoninen huumori ja humaani sanoma puhuttelevat ihmisiä yli kieli- ja kulttuurirajojen, mistä kertoi elokuvan Cannesin maailman ensi-illassa saama innostunut vastaanotto. Ajaton tarina kahden yksinäisen ihmisen kohtaamisesta sai elokuvan ensi-illassa aikaan voimakkaan tunnereaktion yleisössä. Useita minuutteja kestäneet aplodit elokuvan loputtua olisivat voineet jatkua vielä pitkään, ellei ohjaaja itse olisi keskeyttänyt niitä kiittämällä yleisöä ja poistumalla teatterista.

Elokuva tulee varmasti löytämään yleisönsä Suomessa ja maailmalla, mistä kertoo sekin, että sen teatteriesitys- ja levitysoikeudet ostettiin useisiin maihin Euroopassa ja muualla maailmassa heti ensi-illan jälkeen. Esimerkiksi kansainvälinen levitys- ja tuotantoyhtiö MUBI ilmoitti tällä viikolla hankkineensa Kuolleiden lehtien oikeudet Pohjois- ja Etelä-Amerikkaan sekä Iso-Britanniaan ja Irlantiin.

Kaurismäki on yksi Cannesin lemmikkejä. Hänen elokuviensa lukuisat kumarrukset menneille mestareille kutkuttavat etenkin eurooppalaisia elokuvaharrastajia, jotka voivat bongata viittauksia vielä usean katselukerran jälkeen. Samalla Kaurismäen lämmin huumori ja samaistuttavat hahmot vetoavat laajempaan yleisöön.

Kuolleet lehdet oli loppuun asti kriitikoiden listan voittajasuosikki. Sitä kiitettiin etenkin melankolisen pinnan alta huokuvasta lämmöstä sekä ajattomaan tarinaan upotetusta ajankohtaisuudesta. Myös elokuvan näyttelijöitä kehuttiin heidän vähäeleisistä mutta täynnä tunnelatausta olevista suorituksistaan.

Suomalaisohjaaja välttelee mediaa, mutta esiintyi Cannesissa hyväntuulisena ja kujeili tuttuun tapaansa festivaalin punaisella matolla. Palkintogaalasta pois jättäytyminen ei ollut erityisen yllättävää, tietäen Kaurismäen vaikean suhteen julkisuuteen ja festivaalin hulinaan.

Kaurismäen elokuva valittiin Cannesin pääsarjaan nyt jo viidettä kertaa. Vuonna 2002 hänen elokuvansa Mies vailla menneisyyttä voitti festivaalin niin sanotun kakkospalkinnon eli Grand Prix’n ja Kati Outinen sai tuolloin parhaan naisnäyttelijän palkinnon.

Annastiina Heikkilä, CannesSource link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *