• 15 kesäkuun, 2023

Niko Vuorinen uskoo venäläisen oligarkin vaikuttavan yhä taustalla – miekkailun EM-kisapaikan siirron taustalla pöyristyttävää näpäytystä ja taktikointia


Perjantaina 16. kesäkuuta käynnistyvät miekkailun henkilökohtaiset EM-kisat siirrettiin pikahälytyksellä Puolan Krakovasta Bulgarian Plovdiniin.

Suomen lajisuuruus Niko Vuorinen toimii jäsenenä Euroopan miekkailuliiton urheilijakomissiossa.

– Huhu kiersi muutaman päivän ajan urheilijakomissiossa, että näin voisi käydä. Todella lyhyellä varoitusajalla, parissa viikossa tehtiin nopea päätös siirtää EM-kisat eri maahan. Tässä voi olla jotain taktikointia, koska Euroopan miekkailuliitto on ollut säntillisesti koko ajan pysynyt kannassaan, etteivät venäläiset eivätkä valkovenäläiset ole tervetulleita, sanoo Vuorinen.

Huolimatta Euroopan miekkailuliiton kannasta Kansainvälinen miekkailuliitto FIE päätti kolme kuukautta sitten maaliskuussa liputtaa ylimääräisessä kongressissaan venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden paluusta huippukisoihin. Jäsenmaista yli 60 prosenttia äänesti kahden maan urheilijoiden puolesta.

Vuorinen kertoo, että Europan miekkailuliitto on ollut napit vastakkain Kansainvälisen miekkailuliiton FIE:n suuntaan EM-kisojen kisapaikasta.

– Molemmilta on nähty ikään kuin tuijotuskilpailua. EM-kisoissa jaossa olevien olympiapisteiden takia FIE voitti tämän tuijotuskilpailun. FIE:ssä on päädytty äänestämään Euroopan liiton näkemystä vastaan, kun kisapaikka vaihtui Krakovasta Plovdiniin, Vuorinen toteaa.

”Euroopan lajiliitoille mielettömät taloudelliset tappiot”

Suomalaismiekkailijan ensireaktio uutiseen oli, ettei se voi olla totta. Päätös näytti hänestä järkyttävältä – varsinkin kun venäläiset eivät olleet tulleet edellisiin maailmancupin kisoihin.

– Jos tässä nyt on kyse näpäytyksestä, niin ollaan valmiit aiheuttamaan muille Euroopan lajiliitoille ihan mielettömät taloudelliset tappiot. Kaikkien valmistautumiskuviot menivät ihan uusiksi. Nyt puhutaan kuitenkin monesta sadasta urheilijasta.

Kaikkien eurooppalaismiekkailijoiden varaukset menivät kertaheitolla uusiksi viimeistelyharjoitusleireihin. Lisäksi urheilijoiden ja huollon piti varata lentoja kiireellä Sofiaan, josta täytyi vielä matkustaa Plovdiniin, joka ei ole Euroopan mittakaavassa iso kaupunki.

Salminen Anna vas. Vuorinen Anna oik. Anna Vuorinen voittaa kalmamiekkailun Suomen mestaruuden 2022.

Salminen Anna vas. Vuorinen Anna oik. Anna Vuorinen voittaa kalmamiekkailun Suomen mestaruuden 2022. Kuva: Esa Fills / Yle

– Suomessakin ammattimaisesti treenaavat miekkailijat maksavat itse omat matkansa. Tämä on siis suoraa tulonmenetystä meidänkin koko joukkueelle, jotka eivät rahassa kylve. Tästä jää jäljelle epäusko, kuvailee Vuorinen.

FIE:n tiedotteen mukaan kisojen siirrolla kansainvälinen miekkailuliitto mahdollisti myös venäläisille ja valkovenäläisille osallistumisen EM-kisoihin.

Neutraalin lipun alla miekkailun EM-kisoihin on ilmoittautunut kolme venäläistä miekkailijaa. Heistä kaikki ovat nuoria ja täysin kokemattomia ottelijoita.

”Abdurdi tilanne, joka selviää lopullisesti perjantaina”

Yli kymmenen kertaa EM-kisoissa kisannut Vuorinen pitää asiaa erikoisena. Hän muistuttaa, ettei venäläisiä miekkailijoita ole näkynyt kahdessa edellisessä maailmancupissa, eikä todennäköisesti nämä pari, kolme venäläisosallistujaa edes saavu kisapaikalle.

– Aika abdurdi tilanne. Tämä asia selviää lopullisesti huomenna perjantaina, mutta vielä ainakaan heitä ei ole täällä näkynyt, Vuorinen paljastaa Yle Urheilulle.

Miekkailupiireissä Vuoriselle on jopa kerrottu, että (tämä koko EM-kisapaikkasiirto parin venäläisen tähden) on ollut lähinnä näpäytyksen tapainen temppu venäläisiltä.

– Joku minulle huomautti, että venäläisten osallistujat oli nimettu vielä sellaisiin sarjoihin, joissa oli korkeasti rankattuja ukrainalaisia. Siinä tapauksessa Ukrainan kovimmat miekkailijat eivät tule kisoihin mukaan niihin sarjoihin. Tämä olisi siinä tapauksessa tosi ikävä temppu. En tiedä, pitääkö tämä paikkansa. En kuitenkaan yllättyisi, jos tämä toteutuisi, Vuorinen pohtii.

Suomalainen sanoo suoraan, että hänen on vaikea nähdä, että Venäjän delegaatio lähettäisi mukaan nyt ilmoitettuja, täysin kokemattomia urheilijoita EM-kisoihin.

– Samaan aikaan heidän A-luokan miekkailijat ovat ilmeisesti jossain Venäjän sisäisissä karkeloissa Minskissä. Eli tämä on tosi kummallinen tilanne.

Loppukädessä EM-kisoista päättää kv. liitto

Sosiaalisessa mediassa EM-miekkailun kohusiirrosta ei ole noussut kuitenkaan isoa uutista.

– Lajin sisällä kaikki tietävät tilanteen ja sen ongelmallisuuden. EM-kisat ovat niin merkittävä tapahtuma, ettei tässä ole jätetty vaihtoehtoja. Loppukädessä tästä asiasta (EM-kisoista) päättää kuitenkin kansainvälinen miekkailuliitto. Itse olen ymmärtänyt, että asia päätettiin tyyliin ”ota tai jätä”, Vuorinen kertoo.

Laji-ihmisten parissa EM-kisapaikan viime hetken siirto on herättänyt suomalaisen mukaan pelkästään negatiivisia mielipiteitä.

– Se, mitä olen urheilijoiden kanssa jutellut, niin kaikki ovat olleet tyrmästyneitä asiasta. Muutaman nimettömän miekkailijan, jotka eivät ehkä edes saavu paikalle, takia mennään äärimmäisyksiin.

Niko Vuorinen (oik.) GP-kisan pronssikorokkeella 6.3. 2022

Niko Vuorinen (oik.) GP-kisan pronssikorokkeella 6.3. 2022 Kuva: FIE, Eva Pavia

Miekkailuliittoa aiemmin vuosikausia pyörittänyt venäläinen oligarkki Alisher Usmanov erosi vuosi sitten Kansainvälisen miekkailuliiton puheenjohtajan paikalta saatuaan isot sanktioita Euroopan Unionilta.

– En usko, että Usmanov on varsinaisesti ulkona kansainvälisen liiton asioista. Hän itse jääväsi jollain tasolla itsensä, mutta minusta hän ei ole eronnut.

– Meille pitää jöötä tällä hetkellä liitossa väliaikainen (Emmanuel Katsiadakis) puheenjohtaja. Tämä viittaa minusta siihen, että siellä on vielä olemassa puheenjohtaja, joka on taustalla odottelemassa. Minusta moni asia viittaa siihen, että vaikutusvalta olisi edelleen taustalla olevalla (Usmanovilla), Vuorinen spekuloi.

”Neutraalisuusajattelun takia meillä limbotilanne”

Vuorisella on ollut oma linja sodan syttymisestä lähtien siitä, ettei venäläisiä ja valkovenäläisiä oteta mukaan urheiluun.

– On surullista, että KOK on linjannut, että asian eteen pitäisi jotenkin työskennellä. Jossain muissa lajeissa kuitenkin lajiliitot ovat toimineet KOK:n ohjeistusta vastaan, kuten yleisurheilussa. Neutraalisuusajattelu on johtanut meillä siihen, että lista hyväksytyistä urheilijoista on hirveän lyhyt ja ne ovat sellaisia urheilijoita, jotka eivät normaalisti olisi mukana arvokisakarkeloissa. Meillä on ihme limbotilanne, pähkäilee Vuorinen.

Niko Vuorinen metsästää kaiken onnistuessa EM-kisoista menestystä. Yli vuosi sitten hän saavutti miekkailun maailmancupin sarjaan kuuluvassa, ylimmän kategorian Grand Prix -kisassa pronssia Budapestissa, mikä on suomalaisen miekkailun miesten kovin temppu.

Viime hetken kisapaikan muutos ei ollut suomalaisen mieleen.

– Painaahan se, että yhtäkkiä piti laittaa suunnitelmat uusiksi. Eri maiden miekkailijoilla on eri resurssit ja mahdollisuudet. Suomi on pieni miekkailumaa, joka tietysti rajoittaa, kuinka yllättäviin muutoksiin voi reagoida.

Miesten henkiläkohtainen kalpa on vuorossa perjantaina. Naisten kisat käydään puolestaan lauantaina.

– Jotain järkeä toivon kansainvälisten kilpailuiden toimintaan. Toivottavasti tämä pelleily loppuisi ja laji saisi arvokkuuden, joka sillä on ollut. Eletään tosi kummallisia aikoja, sanoo Vuorinen.



Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *