• 14 toukokuun, 2023

Häikäisevä Kalle Rovanperä! Murskaava lauantai siivitti kauden ensimmäiseen voittoon – Esapekka Lappi nousi jälleen hienosti kolmanneksiKalle Rovanperän viime kautta vaisumpi kauden alku on puhuttanut suomalaisia rallifaneja. Portugalin MM-rallissa fanit saivat nähdä suomalaiskuskin ylivoimaa. Hallitseva maailmanmestari kaasutteli vakuuttavaan voittoon, ja etenkin lauantainen ajopäivä oli yksi Rovanperän uran parhaista.

Toiseksi Portugalissa ajanut Dani Sordo jäi 54,7 sekunnin päähän. Sordon tallikaveri Esapekka Lappi hävisi Rovanperälle minuutin ja 20 sekuntia. Rovanperän dominoinnista kertoo kymmenen ajettua pohja-aikaa. Muut kuskit yhteensä ylsivät yhdeksään.

– Olen kaivannut tätä tunnetta. Haluan kiittää Jonnea (kartanlukija Halttunen) ja tiimiä. He ovat koko ajan painaneet hyvin eteenpäin, Rovanperä jutteli rallin maalissa.

Toyotalle ralli oli muuten vaikea. Elfyn Evans ajoi ulos perjantaina ja joutui keskeyttämään rallin. Teknisistä ongelmista niin ikään perjantaina kärsineen Takamoto Katsutan lupaavasti alkanut ralli meni pilalle jo alkuvaiheessa akun laturin rikkouduttua.

Rovanperä nousi kuljettajien MM-sarjan kärkeen, mutta Hyundai kiilasi tallipisteissä Toyotan ohi.

Avauspäivä asetti askelmerkit

Rovanperä starttasi Evansin jälkeen toisena avauspäivän erikoiskokeille. Käytännössä jokainen kuljettaja valitteli teiden olevan todella liukkaita. Rovanperä kärsikin perjantaina lähtöpaikastaan, mutta teki riittävän hyvää työtä, jotta sai lauantaille paremman lähtöpaikan. Jo perjantai toi Rovanperälle kolme erikoiskoepohja-aikaa.

– Erikoiskoe on sairaasti rajummassa kunnossa kuin viime vuonna, Rovanperä paljasti ajettuaan pohja-ajan kuudennelle erikoiskokeelle.

Sordo haastoi perjantaina Rovanperää, mutta esimakua tasoerosta saatiin seitsemännellä erikoiskokeella. Sordo teki ajovirheen, ja menetti sekunteja kärkitaistossa. Rovanperä teki virheetöntä työtä läpi avauspäivän. Suomalainen johti rallia perjantain jälkeen 10,8 sekunnilla.

Dani Sordo teki ajovirheen seitsemännellä erikoiskokeella perjantaina.

Lappi oli perjantain jälkeen sekuntikamppailussa kolmossijasta. Hän oli 27,3 sekuntia Rovanperää jäljessä viidentenä, mutta vain 1,3 sekuntia tallikaveriaan Thierry Neuvillea perässä. Heidän väliinsä mahtui vielä pirteän avauspäivän, ja yhden pohja-ajankin ajanut Pierre-Louis Loubet.

Esapekka Lappi piti perjantaina hyvää vauhtia ja ajoi pohja-ajan kahdelle erikoiskokeelle.

M-Sportin virolaiskuski Ott Tänak oli ongelmissa läpi rallin. Perjantaina hän kärsi rengasrikon neljännellä erikoiskokeella. Viikonlopun edetessä ongelmia oli myös auton suorituskyvyn sekä hybridin kanssa.

Lauantai oli Rovanperältä mykistävä näytös

Toinen ajopäivä alkoi Rovanperän hurjalla iskulla erikoiskokeelle yhdeksän. Suomalainen repi 12,8 sekuntia eroa toiseksi ajaneeseen Esapekka Lappiin. Sordoon eroa kertyi 13,3 sekuntia, ja kokonaistilanteessa suomalainen johti jo 24,1 sekuntia.

– Siinä tehtiin totaalinen aseistariisunta kaikille kilpakumppaneille. Oli mykistävää vauhtia, Yle Urheilun asiantuntija Henri Haapamäki hekutti Rovanperän aamupäivää.

– Tuo on henkinen muserrus kilpailijoille, kun tulet kuskina maaliin ja sanot, että erikoiskoe meni hyvin. Sitten kuulet, että Rovanperä veti 12 sekuntia kovempaa. Siitä ei ole helppo jatkaa seuraaville pätkille, Haapamäki jatkoi.

Kalle Rovanperä oli täysin ylivoimainen lauantain ensimmäisellä erikoiskokeella.

Rovanperän vauhti jatkui läpi aamupäivän. Hän ajoi pohja-ajan kaikille kolmelle erikoiskokeelle. Ero Sordoon repesi yli 50 sekuntiin. Nuori suomalainen myönsi aamupäivän olleen ajollisesti yksi uransa parhaimmista.

– Ihan varmasti. Meillä on ollut paljon hyviä, mutta tämä on varmasti yksi niistä, Rovanperä myhäili EK11:n jälkeen.

Mestarin takana Lappi ajoi hyvän aamupäivän, ja nousi kolmanneksi. Hän oli aamupäivän päätteeksi vain vajaan viiden sekunnin päässä Sordosta. Hyundai-kuskien ryhmän täydensi 0,9 sekuntia Lapin takana ollut Neuville.

Loubet puolestaan sortui virheeseen, ja pilasi hyvin alkaneen rallinsa erikoiskokeella kymmenen.

Pierre-Louis Loubet teki ajovirheen erikoiskokeella 10 ja pilasi hyvin alkaneen rallinsa.

Iltapäivän erikoiskokeiden aikana Rovanperä pystyi jo varmistelemaan asemaansa kärjessä. Hän kertoi väistelevänsä isoimpia kiviä ja pahimpia tiessä olevia uria. Hänen takanaan Sordo pysyi toisena ja Neuville nousi Lapin ohi kolmanneksi. Ero kolmikon välillä oli kuitenkin vain noin 13 sekuntia.

Neuvillen ralli pilalle sunnuntaina

Sunnuntain kolmen ensimmäisen erikoiskokeen teemaksi nousi renkaiden säästely. Jokainen kuski halusi välttää rengasrikkoja ja renkaiden haluttiin säilyvän Power Stagelle. Thierry Neuville oli sunnuntain suurin kärsijä, sillä auton teknisen vian vuoksi belgialainen putosi heti avauspätkällä palkintopallisijalta viidenneksi.

Hyundai vaikutti aiemmin taktikoineen Neuvillea tuloslistalla ylöspäin, sillä Esapekka Lapin vauhti lauantain pisimmällä erikoiskokeella oli vaisua. Suoraa vahvistusta tallimääräyksestä ei luonnollisestikaan tallilta saatu

Thierry Neuvillen ralli meni pilalle teknisen vian vuoksi sunnuntaina.

Rallin päättäneelle Power Stagelle lähdettäessä kärkisijat olivat selvillä. Sordo oli lähes 50 sekunnin päässä Rovanperästä ja Lappi puolestaan 30 sekuntia Sordosta.

Rovanperä kruunasi rallinsa päätöspätkällä. Suomalainen ajoi tuulispäänä ja oli 0,7 sekuntai Ott Tänakia nopeampi. Esapekka Lappi oli päätöspätkän kolmas.

Portugalin MM-ralli, tulokset (19/19 erikoiskoetta):

1. Kalle Rovanperä, Toyota 3.35.11,7
2. Dani Sordo, Hyundai +54,7
3. Esapekka Lappi, Hyundai +1.20,4
4. Ott Tänak, M-Sport +2.04,2
5. Thierry Neuville, Hyundai +8.22,6
6. Gus Greensmith, Skoda +9.43,4 Rally2
7. Oliver Solberg, Skoda +9.44,6 Rally2
8. Andreas Mikkelsen, Skoda +10.26,4 Rally2 9. Yohan Rossel, Citroen +11.33,3 Rally2
10. Teemu Suninen, Hyundai +12.16,4 Rally2Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *