• 1 kesäkuun, 2023

Susijengin pelaajat kertovat, miksi maailman paras koripalloilija on liki pysäyttämätön – ”Ei-niin-urheilullinen Jokic on ainutlaatuinen”


Denver Nuggetsin keskushyökkääjä Nikola Jokic, 28, on tämän hetken ehkä puhutuin ja myös paras koripallon pelaaja koko maailmassa.

NBA:ssa Jokic johdatti Denverin torstain ja perjantain välisenä yönä alkaviin liigan finaaleihin, joissa vastaan tulee Miami Heat. Vuodesta 2019 lähtien Jokicin Denver on voittanut Miamin voitoin 9–1. Tällä kaudella Jokic oli kahdessa joukkueiden aiemmassa kohtaamisessa liikaa sentteri Bam Adebayolle ja Miamille.

Ensimmäistä NBA-mestaruussormusta sormeensa hakeva Jokic on kaikkien valokeilassa finaalien alkaessa. Serbialaisen odotetaan johdattavan Nuggets seurahistoriansa ensimmäiseen mestaruuteen.

Suomen miesten koripallomaajoukkue kohtasi viime vuoden EM-kisoissa Serbian, joka kylvetti Jokicin johdolla Susijengia tylysti lukemin 100–70. Jokic oli liki pysäyttämätön Suomea vastaan ja kokosi voittomatsissa tehot 13/14/7.

Susijengin sentteri Alexander Madsen pelasi kolme senttiä pienempänä ja 25 kiloa kevyempänä EM-kisoissa serbitähteä vastaan.

– Uskomaton kaveri, kaksi MVP-pyttyä putkeen NBA:ssa. Kolmas jäi tältä vuodelta saamatta, mutta väitän, että se olisi ihan hyvin voitu antaa myös hänelle. Tosin koko NBA:n historiassa ei löydy montaa, joka olisi saanut kolme MVP-titteliä peräkkäin, Madsen kuvailee.

Hän on oikeassa, sillä Bill Russell (1960–63), Wilt Chamberlain (1965–68) ja Larry Bird (1963–86) ovat ainoat suuruudet, joilla on kolme peräkkäistä runkosarjakauden arvokkain pelaaja -titteliä.

– Jokicin koko pelaaminen lähtee siitä huikeasta pelikäsityksestä ja syöttötaidosta, mikä on poikkeuksellista hänen kokoluokkansa pelaajalta. Hän pystyy tekemään melkein mitä tahansa ja on sitä kautta pitelemätön. Hänen kokonsa – pituutta 211 senttiä ja painoa 125 kiloa – takia siinä on aika paljon pideltävää, muistuttaa Madsen.

Nikola Jokic näytti kaapin paikan lännen konferenssifinaalissa mm. LeBron Jamesille.

Nikola Jokic näytti kaapin paikan lännen konferenssifinaalissa mm. LeBron Jamesille. Kuva: Los Angeles Times via Getty Imag

Madsen huomioi, että Jokic ”tuntee” lähellä olevan puolustajan ja osaa käyttää sitä hyväkseen tosi hyvin.

– Syötöt, heitot, hookit löytyvät hänen kokoelmastaan. Tämän lisäksi hän osaa käyttää lisäksi kroppaa tosi hyvin – varsinkin korin alla – sekä tiedostaa aina, miten saa sen oman tilansa. Hän osaa pelata kentän joka paikasta ja on todella taitava.

Denverin ja Serbian pelin arkkitehti, ilman huonoja valintoja

Madsen sanoo, että Susijengin valmennus oli antanut Jokicin EM-vartiointiohjeeksi, että hänen kosketuksensa palloon piti minimoida tietyissä paikoissa.

– Tässä emme hirveän hyvin onnistuneet, kuten lopputuloksesta näki. Hänen kauttaan menevät niin Denverissä kuin Serbiassa useimmat pelit, ja kaikkea on mahdotonta ottaa pois. Tarkoitus oli, että hän tekisi mahdollisimman vaikeita valintoja, mutta tuntui, ettei hänellä ole hirveän paljon huonoja valintoja. Jokic osaa lukea puolustusta niin hyvin.

Madsenin mukaan Jokicin tasosta kertoo sekin, että vaikka Euroopassa on pienempi kenttä ja kolmen sekunnin sääntö, niin silti hän pystyy täälläkin pyörittämään peliä ihan miten haluaa.

NBA:n yksi parhaista puolustuspään senttereistä, Los Angeles Lakersin Anthony Davis joutui pyörittämään päätään tiuhaan tahtiin, kun Jokic johti Denver Nuggetsin lännen voittajajoukkueeksi suoraan voitoin 4-0.

Jokic teki samalla NBA-historiaa, sillä hän ohitti Wilt Chamberlainin nimissä olleen yhden kauden pudotuspelien tripla-tuplien ennätyksen, joka on nyt kahdeksan.

Anthony Davis - LA Lakersin ja koko NBA:n yksi parhaimmista puolustavista senttereistä - joutui toteamaan pudotuspelisarjassa Nikola Jokicin paremmakseen.

Nikola Jokic kokosi LA Lakers-välieräsarjassa huimat tripla-tuplan keskiarvot 28/15/12, vaikka vastassa oli puolustuksen erikoisosaaja Anthony Davis. Kuva: Getty Images

– NBA:ssa on isompi kenttä ja ylipäätään parempia pelaajia joka pelipaikalle, mutta sekään ei näytä olevan Jokicille mikään ongelma.

Jokic ei ole NBA:n mittapuun kovin urheilullinen, eikä häneltä näe esimerkiksi komeita donkkeja, mitä Lauri Markkanen pystyy esittämään maailman parhaassa koripallosarjassa.

– Se on asia, mikä hämää kaikista eniten. Kaveri näyttää vähän ei-niin-urheilijalta kropan puolesta, mutta hän tiedostaa hyvin oman kroppansa ja sen käytön, vaikka ei ole nopein eikä atleettisin. Hän on niin älykäs pelillisesti, että pystyy hyödyntämään kokoaan ja siten dominoimaan peliä, Madsen listaa.

Koripallon pitäisi olla nykyään nopeiden ja atleettisten pelaajien temmellyskenttä. Jokic rikkoo kuitenkin tätä illuusiota.

– Onhan se yllättävää, mutta jos sitä miettii tarkemmin, niin hän pelaa omalla nopeudellaan korista koko ajan. Hän tekee omia juttuja, omalla nopeudellaan. Välillä kun katsoo NBA-pelejä, niin tuntuu, että kaverit juoksevat välillä ohi hänestä, Mutta sitten Jokic ottaa muutaman hidastavan askeleen, ja vastustajat hyppäävät ilmaan hänen tehdessä helpon korin läheltä. Se on kivannäköistä, kun hänellä on koko ajan jalat vielä lattiassa, Madsen hymähtää.

Susijengin parhaaksi puolustajaksi usein arvioitu 203-senttinen Mikael Jantunen pelasi EM-kisoissa myös ajoittain Jokicia vastaan.

– Me yleensä tuplaamme Susijengissä isoja pelaajia päädystä, mutta Jokic pisti kavereilleen muutaman aika kivan syötön ”taskuihin” ja sieltä heitettiin kolmoset sisään. Yksi vastaan yksi -tilanteessa hän pystyy tekemään ketä vastaan tahansa korin. Jokic on myös erinomainen levypallopelaaja ja hän saa hetkessä nopean hyökkäyksen aikaiseksi, kun koko kentän tarkka syöttö voi lähteä kädestä milloin tahansa, Jantunen kertoo.

Jokic osoittaa, että NBA:ssa voi pärjätä ilman urheilullisuutta

Jokicilta löytyy paljon vahvuuksia, joita hän osaa hyödyntää.

– Urheilullisuutta ei tarvita niin paljon, kun hän on niin taitava ja hänen pelinlukunsa on maailmassa viiden parhaan pelaajan joukossa ihan varmasti. Hän tietää aina, missä vastustajan puolustajat seisovat. Kun hän lähettää täydellisesti ajoitetun syötön oikeaan paikkaan, niin siitä on aika helppoa lähteä pelaamaan, Jantunen jatkaa.

Jantunen sanoo, että Jokicista on lähes mahdotonta ennakoida, mitä hän on tekemässä.

– Syötöt menevät eri suuntaan kun mihin hän katsoo. Se on silloin myös apupuolustajille vaikeaa. Ja hänen heittoaan on lähes mahdotonta torjua, kun se lähtee niin korkealla kaarella. Olen ehkä nähnyt kerran tai kaksi, kun hänen yhden jalan hyppyheittonsa taaksepäin torjutaan korin alta. Hän tekee niin monta asiaa lähes täydellisesti, korostaa Jantunen.

Jantunen muistutti, että kun Jokic pussitti konferenssifinaalissa LA Lakersia vastaan liki 30 pistettä ottelua kohden ja siihen päälle vielä tripla-tuplan, niin se johdattaa joukkueen lähes aina voittoon.

– Hänen pelaamistaan on kiva katsoa. Aamulla kun katsoo Jokicin matsin kohokohdat, niin onhan ne ihan älyttömiä. Ja yleensä Denver voittaa, jos häntä ei saada kunnolla kuriin. Ainutlaatuinen pelaaja, kehuu Jantunen.

Mikael Jantunen puolusti EM-kisoissa Nikola Jokicia.

Mikael Jantunen puolusti EM-kisoissa Nikola Jokicia. Kuva: EPA-EFE

Koripallokentällä Jokic liikkuu useimmiten verkkaisesti mutta harkiten.

– Jokic ei hirveästi näytä tunteita kentällä, vaikka mekin yritimme pelata häntä vastaan välillä aika kovaa. Hän oli todella rauhallinen ja veti peliä koko ajan omalla rytmillä. Häntä ei saa käytännössä edes pois pelirytmistä. Hänen pelaamisestaan muistan erityisesti sen rauhallisuuden. Vaikka hän ehkä meni dieselillä välillä, niin silti ei ollut ikinä kiire.

Jantunen ottaisi Jokicilla syöttötaidon, jos häneltä saisi valita jonkun ominaisuuden. Madsen puolestaan sen, kuinka hyvin Jokic tiedostaa oman, ison miehen kroppansa sekä käyttää sitä hyväkseen tilan tekemisessä.

Viime syksyn EM-kisoissa Italia yllätti kolmosheittojensa unelmaillalla Serbian EM-neljännesvälierissä pistein 94-86 huolimatta Jokicin (pelitilanneheitot 8/14, vapaaheitot 14/15) fantastisesta pelistä (32/13/4s/+11). Samanlaisia iltoja kaipaa myös Miami Heat, jos se haluaa estää serbialaisen ja Denverin mestaruusjuhlat.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *