• 20 elokuun, 2023

”Toisella ponnistuksella tuli pää näkyviin”


Luumäkeläinen Oliver Rosenholm avusti kesäkuussa synnytyksessä auton takapenkillä. Hyvinvointialue palkitsi nuoren mitalilla ansiokkaasta toiminnasta.

Oliver Rosenholm.

Näillä käsillä 15-vuotias Rosenholm tekee taikoja. Kesäkuussa hän auttoi liikkuvan auton takapenkillä siskon lapsen maailmaan. Kuva: Ville Toijonen / Yle

Oliver Rosenholmin rippileiri oli juuri päättynyt. Hänen isosiskonsa Aada Rosenholm ajoi leirin pihaan ja tuli hakemaan poikaa autolla kotiin.

Automatkalla sisko kertoi, että raskaana oleva vanhempi sisko Emma Rosenholm oli tullut kotiin kylään ja alkanut tuntea supistuksia.

Kotona Oliver ja Aada ehtivät olla vain hetken, kun he lähtivät yhdessä Emman kanssa Luumäeltä Lappeenrantaan keskussairaalan synnytysosastolle. Matkaa olisi vajaa 30 kilometriä.

Pian kuitenkin alkoi tapahtua.

– Ei siinä pitkään ajettu, kun isosisko Emma alkoi tuntea tarvetta ponnistuksille. Minä olin Emman kanssa takapenkillä. Aada ajoi autoa ja puhui samalla synnytysosaston kanssa. Sieltä todettiin, että nyt on parempi katkaista puhelu ja soittaa hätäkeskukseen, kertaa Oliver kesäkuun tapahtumia.

Tilanne eteni nopeasti. Autossa olleet sisarukset tajusivat, että nyt lapsi syntyy. Ensimmäisellä ponnistuksella ei vielä tapahtunut mitään.

– Toisella ponnistuksella tuli pää näkyviin. Tajusin laittaa käteni tukemaan vauvan päätä ja niskaa. Toinen käsi oli siskon olalla lohduttamassa, kertoo Oliver.

Kaikki ohi muutamassa minuutissa

Kolmen tai neljän ponnistuksen jälkeen pienokainen olikin jo takapenkillä. Vastasyntynyt kiedottiin mukaan otettuun pieneen pyyhkeeseen. Jälkeenpäin Oliver on miettinyt, mitä tilanteessa ajatteli.

– Päällimmäisenä mietin, mitä minun pitää tehdä. Tuin päätä ja niskaa. Tunsin, kun ponnistus tuli ja lapsi liukui ulos, käänsin käteni vauvan pään, niskan ja selän alle. Mielessä oli vain, että nyt pitää olla todella varuillaan.

Oliver Rosenholm ja Sydämen sankari -mitali.

Etelä-Karjalan hyvinvointialue palkitsi Oliverin, kun hän oli ansiokkaasti toiminut hätätilanteessa. Kaikkiaan palkinnon sai seitsemän henkilöä. Kuva: Ville Toijonen / Yle

Koko tilanne tuntui Oliverista pitkältä ajalta.

– Se tuntui pitkältä, ehkä tunnilta, mutta oikeasti puhutaan vain minuuteista, kymmenestä minuutista. Synnytyksen jälkeen saimme hätäkeskuksesta ohjeen pysähtyä Kuutostien ja Mikkelintien liittymässä olevalle linja-autopysäkille. Hetken kuluttua siihen tuli ambulanssi, sanoo Oliver.

Vastasyntynyt ja äiti otettiin ambulanssin kyytiin ja vietiin keskussairaalaan Lappeenrantaan. Oliver ja autoa ajanut sisko Aada ajoivat myös sairaalalle.

Näytöt riittivät kummiuteen

Nyt Oliver on kesäkuussa syntyneen pojan kummi. Hänen käsiinsä voi selvästikin luottaa.

Synnytys oli isosiskon Emman toinen. Se rauhoitti Emmaa autossa, sillä ensisynnyttäjänä tilanne olisi ollut toinen.

– Minua ei pelottanut missään vaiheessa. Synnytys on naiselle luonnollinen asia ja tiesin, miten synnytys menee. Toivoin vain, että ehtisimme sairaalaan. Kun tajusin, ettei ehditä, ajattelin vain, että nyt hetki kerrallaan, kertoo Emma liikkuvassa autossa Kuutostiellä tapahtunutta synnytystä.

Emma Rosenholm ja hänen lapsensa.

Vastasyntynyt poika saa varmasti kuulla elämänsä aikana muutamaan kertaan hurjan syntymänsä käänteet. Kuvassa poika äitinsä Emma Rosenholmin sylissä. Kuva: Kuva-albumi Oliver Rosenholm

Kolmelle sisarukselle kokemus on ainutlaatuinen, yhdistävä ja ikimuistoinen.

– Tietenkin meillä on välillä riitoja, ja toisen naama voi vähän ärsyttää. Mutta sellaisissa hetkissä, kun pitää toimia ja osata olla kunnolla, niin kyllä meistä sellainen tehotiimi löytyy, pukee Oliver sanoiksi sisarussuhdetta.

Kuuntele Oliver Rosenholmin haastattelu. Toimittajana on Ville Toijonen.

Etelä-Karjalan hyvinvointialue on myönsi tällä viikolla seitsemälle eteläkarjalaiselle mitalin kiitoksena ansiokkaasta ensiaputoiminnasta.

Palkituista kuusi on alaikäisiä. Yksi heistä oli Oliver Rosenholm.

– Iso kiitos kuuluu nuoremmalle isosiskolle, joka ajoi autoa ja puhui hätäkeskuksen kanssa puhelua. Autossa oli kova huuto ja hän rauhallisesti toisti, mitä hätäkeskuksesta sanottiin. Kyllä se oli meidän kolmen yhteistyötä. Ilman sitä olisi moni asia voinut mennä pieleen, kertoo Oliver.

Oliver ei kokemuksen vuoksi aio kouluttautua kätilöksi.

– Vaikka olen nuori, olen jo kauan laulanut, esiintynyt taikurina ja näytellyt. Näytteleminen ja ohjaaminen kiinnostavat edelleen eniten, päättää Oliver.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *