• 20 elokuun, 2023

Noah Lyles voi yltää saavutukseen, johon pystyi viimeksi Usain Bolt – maailman nopeimman miehen viiltävä kuitti piti kutinsa


Miesten 100 metriä maailmantilaston kärkiajalla 9,83 voittanut USA:n Noah Lyles voi yltää MM-kisoissa tuplakultaan.

Noah Lyles on maailman nopein mies.

Yleisurheilun MM-kisat 19.8.–27.8. Ylen kanavilla. Katso kisojen aikataulu ja lähetystiedot tästä linkistä.

Pikajuoksutähti Noah Lyles tunnetaan parhaiten erinomaisena 200 metrin juoksijana. Matkan kaksi edellistä maailmanmestaruutta voittanut Lyles todisti kuitenkin sunnuntaina, että hän pystyy olemaan myös 100 metrillä maailman nopein.

Vahvasta lopustaan 200 metrillä tunnettu Lyles kiihdytti ensimmäiseen satasen MM-kultaansa ajalla 9,83. Sillä hän sivuaa Britannian Zharnel Hughesin aiemmin tänä vuonna tekemää maailmantilaston kärkiaikaa.

Lyles jatkoi samalla Yhdysvaltojen MM-kultaputkea miesten 100 metrin juoksussa. Justin Gatlin voitti 2017, Christian Coleman 2019 ja Fred Kerley 2022.

Noah Lyles.

Noah Lyles voi yltää MM-kisoissa tuplakultaan. Kuva: Lehtikuva

Ennen Yhdysvaltojen ylivoimaa MM-kisojen miesten satasta hallitsi neljä kertaa putkeen Jamaika. Usain Bolt pystyi siihen vuosina 2009, 2013 ja 2015. Blake puolestaan 2011.

Entinen miesten pikajuoksumahti Jamaika on jäänyt ilman 100 metrin mitalia nyt kolmesti peräkkäin. Edellistä mitalia, pronssia saavutti Usain Bolt Lontoossa 2017.

Jamaikan 22-vuotias lahjakkuus Oblique Seville jäi tämän vuoden MM-finaalissa viime vuoden tavoin neljänneksi. Hopeaa saavutti Botswanan nuori Letsile Tebogo ja pronssia britti Hughes. Mitalit ovat heille ensimmäiset henkilökohtaiset lätkät aikuisten tasolla.

Tuplakultaa tulossa?

Lyles lähtee 200 metrille ehdottomana ennakkosuosikkina. Lylesista voi tulla näissä MM-kisoissa ensimmäinen miesjuoksija sitten vuoden 2015 ja Boltin, joka on voittanut tuplakultaa eli 100 metrin ja 200 metrin matkat.

– Tähän asti on sujunut oikein hyvin. Sain vaikeimman jo hoidettua. Sata metriä on ehdottomasti vaikein voittaa. Nyt minun täytyy nauttia ja pitää hauskaa matkalla, jota rakastan, Lyles kommentoi Yle Urheilulle sunnuntaina.

Bolt ylsi kyseiseen temppuun MM-tasolla ennätykselliset kolme kertaa. Kertaalleen siihen ovat pystyneen myös USA:n Maurice Greene, Justin Gatlin sekä Tyson Gay.

Viime vuonna 200 metrillä kaikkien aikojen tilaston kolmanneksi ajalla 19,32 rynninyt 26-vuotias yhdysvaltalainen lähti MM-kisoihin hurjin tavoittein.

Fred Kerley yleisurheilun MM-kisoissa.

Fred Kerleylle kävi 100 metrillä köpelösti. Kuva: Sportsfile via Getty Images

Hän latasi viime viikolla Instagramiin julkaisun, jossa hän kertoi juoksevansa Budapestissa 100 metriä aikaan 9,65 ja 200 metriä 19,10. Boltin 14 vuoden takainen 200 metrin ME on 19,19.

100 metrin MM-kultaa puolustanut Fred Kerley leukaili kisojen ennakkopressissä paikan päällä olleellee Lylesille.

– Jos Noah aikoo juosta 9,65, minä juoksen kovempaa, Kerley piikitteli.

Lyles heitti Kerleylle viiltävän kuitin.

– Näin he sanovat yleensä ennen kuin heidät kukistetaan.

Lyles ei olisi voinut olla enempää oikeassa. Kerley oli ensimmäisen juoksija, joka jäi MM-finaalin ulkopuolelle.

Kerleyn tavoin myös hallitseva olympiavoittaja, Italian Lamont Marcell Jacobs jäi välieriin. Yhtä isosta yllätyksestä ei voida kuitenkaan puhua, sillä Jacobsin kausi on ollut erittäin rikkonainen vaivojen takia.



Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *