• 1 kesäkuun, 2023

Alueluovutukset eivät olisi kipein asia Ukrainan sodan lopettamisessa, sanoo tutkijaUkrainan sodan todennäköisin tulevaisuuden näkymä on pattitilanteeseen päätyminen, arvioi Helsingin yliopiston tutkijakollegiumin johtaja Tuomas Forsberg.

Rintamalinjat eivät ole viime kuukausina juuri liikkuneet Ukrainan sodassa. Helsingin yliopiston tutkijakollegiumin johtaja Tuomas Forsberg pitää todennäköisimpänä tulevaisuuden näkymänä sitä, että sodassa päädytään pattitilanteeseen.

Tällä hetkellä Ukrainan ja Venäjän välinen rintamalinja kulkee syvällä Itä- ja Etelä-Ukrainassa.

Toimittaja Annika Damström kysyi A-studiossa, olisiko Ukrainan jossain vaiheessa hyväksyttävä alueluovutukset Venäjälle ja voisiko länsi tätä tukea.

– Se ei ole välttämättä edes se kipein tai hankalin asia. Suomalaiset varsin hyvin tietävät, että jossain vaiheessa on vain nieltävä jotkut asiat ja katsottava että tulevaisuus on parempi, Forsberg sanoi.

Forsbergin mukaan kaikkein vaikein asia sodan lopettamisessa on estää Venäjää enää uudestaan hyökkäämästä Ukrainaan.

– Se vaikein asia on se, miten estetään, että sota ei uusiudu. Miten saadaan Ukrainalle sellaiset turvatakuut, että Venäjä ei enää hyökkäisi Ukrainaan?

Forsbergin mukaan länsi ei tule antamaan oikotietä Nato-jäsenyyteen, mutta sen tulee antaa Ukrainalle silti vahvat turvatakuut.

– Se on vaikeampaa kuin itse alueista sopiminen, Forsberg kiteyttää.

Sotilasprofessori Aki-Mauri Huhtinen Maanpuolustuskorkeakoulusta näki myös Ukrainan alueluovutukset mahdollisina.

– On se mahdollista. Me tiedämme historiasta näitä esimerkkejä.

Huhtisen mukaan ratkaisevinta tulevaisuuden kannalta on kuitenkin se, kuinka Ukraina pärjää sotilaallisesti lähitulevaisuudessa. Ukrainan sotilaallinen kyvykkyys heijastuu sekä mahdollisiin rajamuutoksiin Ukrainan ja Venäjän välillä sekä erimerkiksi siihen, kuinka kauan länsi jatkaa Ukrainan tukemista.

– Taistelu ratkaisee kuinka paljon Ukraina saa vallattua takaisin alueita tai sitten todistettua lännelle sen, että kuinka paljon he saavat Venäjän suorituskykyä otettua pois.

Katso koko A-studion lähetys Yle Areenasta.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *