• 22 kesäkuun, 2023

Suomalaislupaus Federiko Federikon syliväli kelpaisi entiselle NBA-pelaajalle Hanno Möttölälle – ”Olen hyvinkin paljon kateellinen”


Kun Federiko Federiko ottaa vapaaheittoviivan tuntumassa puolustusasennon ja levittää kätensä, on pallollinen hyökkääjä ihmeissään. Mitä kautta palloa kannattaa lähteä toimittamaan korille?

Mieleen tulee tutun lastenlaulun sanat: Sitä ei voi ylittää, sitä ei voi alittaa, sitä ei voi kiertää…

Kun ihmisen syliväli sormenpäästä toiseen on keskimäärin noin oma pituus, 211 senttisellä Federikolla lukema on lähes 230 senttiä. Tämän erityisominaisuuden avulla hän on noussut koripallokentällä todelliseksi puolustuspään pelotteeksi.

– Jo viime kesänä osa takamiehistä oli ihmeissään ”Feden” edessä. He eivät saaneet tehtyä niin sanottua omaa heittoa, kun pitikin laittaa enemmän kaarta heittoon, Susijengin päävalmentaja Lassi Tuovi kertoo.

Federiko Federiko, 211 cm ja 21 vuotta. Isoimpia lähitulevaisuuden koripallopelaajiamme pelaajiamme.

Tämä Federiko Federikon syliväli kelpaisi Hanno Möttölällekin. Kuva: Seppo Ahava / Yle

– Nykykoriksessa puhutaan paljon koriraudan päällä pelaamisesta, ja miten taitavasti pystyy viimeistelemään koreja donkilla suoraan ilmasta. Feden kohdalla vahvuus on ennen kaikkea se, kuinka hyvin hän pystyy suojelemaan korirengasta puolustuspäässä. Jos joku ajaa korille vähän turhaan, Fede pystyy aika hyvin pelaamaan lentopalloa siellä, Tuovi jatkaa.

Suurempi yleisö sai tästä näytteen Urhea -hallissa juhannusviikolla, kun Suomen haastajamaajoukkue kohtasi harjoitusotteluissa Latvian ja Viron. Etenkin Viroa vastaan Federiko oli liekeissä. 16 pisteestä useampi syntyi näyttävillä donkeilla. Torjuntoja ja riistoja merkittiin miehen sarakkeeseen kaksi ja levypalloja viisi.

Lisäksi Federiko tekee puolustuspäässä asioita, joita ei tilastoissa näy, mutta videoanalyysit paljastavat jälkikäteen, kuinka paljon nuorukainen on hankaloittanut vastustajan hyökkäyspeliä.

Koripallomaajoukkueen susijengin info tilaisuus. vas. Federiko Federiko, Hanno Möttölä ja Lassi Tuovi

Lassi Tuovi (oik.) arvostaa etenkin Federiko Federikon (vas.) puolustuspelaamista Kuva: Seppo Ahava / Yle

Nimi mieleen – etu- tai sukunimi riittää

Federiko Federikon nimi aiheuttaa monesti hämmennystä. Suomessa ei ole totuttu siihen, että etu- ja sukunimi ovat tismalleen samat.

– Nimeni on perintöä sudanilaiselta isoisältäni. Aika moni Suomessa on kysynyt, että olenko tosissani? Tai onko nimeni aito, Federiko nauraa.

Federikon juuret ovat siis Etelä-Sudanissa, mistä perhe pakeni sotaa ensin Egyptiin. Lopulta matka toi Suomeen ja Vantaalle. Tarina on lähes tismalleen sama kuin naiskoriksen kirkkaimmalla tähdellä Awak Kuierilla.

– Joo, me ollaan perhetuttuja. Käydään samoissa sudanilaisissa tapahtumissa, Federiko paljastaa.

Kuierin tavoin Federikon matka on jälleen vienyt Suomesta ulkomaille. Hän kuuluu siihen sukupolveen, jolle koronapandemia iski pahaan aikaan. Federiko toteutti kuitenkin pandemian aikana unelmansa ja suuntasi Yhdysvaltoihin, vaikka pelipaikkaa ei meinannut löytyä.

Mutkien kautta hän päätyi ensin junior collegeen Oklahomaan ja sieltä lopulta viime kaudeksi Pittsburghiin. Yliopistoliiga NCAA on koulinut nuorukaista jälleen askeleen lähemmäs Susijengiä. Federiko nousi kauden aikana aloitusviisikkoon ja keräsi mainetta erityisesti hyvällä levypallo- ja puolustuspelillään.

– Alku meni vähän hitaasti, mutta sitten pääsin peliin sisään. Pittsburghissa pelasimme nimenomaan joukkueena. Huomasin myös pikkuhiljaa, ettei moni pysynytkään minun vauhdissani mukana, Federiko hymyilee.

Kova kilpailu pelipaikoista

Suomen nuorisomaajoukkueissa pelannut Rekolan Urheilijoiden kasvatti oli jo viime kesänä mukana Susijengin haastajaryhmässä. Tänä kesänä 19 Susijengin ovia kolkuttelevaa lupausta on leireillyt Hanno Möttölän ja Mikko Larkkaan silmien alla koko kesäkuun. Kyseessä on niin sanottu Rising Star -ryhmä.

– Kilpailutilanne on aina hyvä. Silloin tulee paras esiin urheilijassa. Meillä on monta potentiaalista pelaajaa, jotka ovat aloittelemassa ammattilaisuraansa. Heillä on edessään tärkeät vuodet, jolloin katsotaan mihin suuntaan ura on menossa, sanoo Möttölä, yliopistokoriksen kautta NBA:han ponnahtanut Suomikoriksen uranuurtaja.

– Tämä kesä saattaa näyttää onko kilpailu liian kovaa. Riittävätkö otteet susijengiin? Urheilu on kuitenkin rehellistä, ja me haluamme pitää oven auki mahdollisimman monelle pelaajalle, Möttölä jatkaa.

Hanno Möttölä ja Federiko Federiko susijengi joukkueen info tilaisuudessa.

Hanno Möttölä (oik.) pitää Federikoa yhtenä tulevaisuuden Susijengi-pelaajista. Kuva: Seppo Ahava / Yle

Vaikka maajoukkueessa on nyt tilaa, kun esimerkiksi Shawn Huff sekä Petteri Koponen lopettivat uransa viime kauteen, tulee kilpailu pelipaikoista syksyn MM-turnauksessa olemaan kovaa.

– Täytyy muistaa, että MM-kisojen jälkeen koittavat ensi vuonna potentiaaliset olympiakarsinnat ja vuonna 2025 EM-kotikisat. Jos mulle olisi sanottu 20-vuotiaana, että tämmöiset vuodet ovat muuten edessä, niin sehän olisi ollut ihan käsittämätön tilanne, Möttölä huudahtaa.

– Jos nyt ei halua olla mukana maajoukkueessa, silloin pitää varmaan miettiä omia tarkoitusperiään urheilussa. Toisaalta nyt ei enää kukaan lahjakas 18-vuotias vain kävele sisään maajoukkueeseen kuten ehkä joskus ennen. Nyt pitää näyttää ihan tosissaan, että pärjää aikuisia miehiä vastaan, Möttölä jatkaa.

Oletko kateellinen tämän päivän pelaajille?

– Olen hyvinkin paljon kateellinen. Toki toisaalta myös iloinen, että pääsen nauttimaan näiden nuorten valmentamisesta, ja että olen saanut olla tässä mukana sen 20 vuotta rakentamassa tätä mahdollisuutta, Möttölä myöntää.

Onko Federikosta isoksi pahaksi sudeksi?

Federiko Federiko on omien sanojensa mukaan valmis taistelemaan paikasta jo syksyn MM-kisajoukkueessa.

– Suurin unelmani on päästä pelaamaan maailman parhaita pelaajia vastaan. Saada se kokemus ja kehittyä samalla pelaajana. Siksi olen mukana täällä. Oppimassa uutta, Federiko tiivistää.

Puolustuspään eksperttiä ei pelota edes se, että näyttöjä pitää antaa heinäkuussa Lauri Markkasta vastaan.

– Odotan sitä todella innoissani. Pääsen puolustamaan NBA:n All Star -pelaajaa. Uskon, että se jos mikä opettaa, Federiko hymyilee.

Mitä tuumii valmennusjohto Federikon mahdollisuuksista ajatellen MM-turnausta?

– Yhtään kisapassia ei ole vielä leimattu. Federiko on mielenkiintoinen palanen tähän joukkueeseen. Tuollasia pelaajatyyppejä harvoin Suomessa nähdään. Aktiivisuus ja ulottuvuus ovat isoja juttuja minulle. Siinä mielessä pitää kuitenkin olla rehellinen ja nöyrä, että kilpailu on kovaa. Pitää antaa mahdollisuus, mutta toisaalta myös aikaa, Lassi Tuovi sanoo.

– Liikuva, urheilullinen ja nopea. Tykkää tehdä töitä joukkueelle. Maailmanluokan mitat sentterille. Itsekin olisin mielelläni ottanut nuo kaksi senttiä lisää pituutta ja samanlaisen sylivälin. Nämä ominaisuudet palvelevat Susijengiä nyt ja taatusti myös tulevaisuudessa, Möttölä miettii.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *