• 11 heinäkuun, 2023

Marjaana Heikkinen avasi Suomen mitalitilin – uran 13. arvokisamitali tuli ”surkealla tuloksella”Marjaana Heikkinen saavutti pronssia parayleisurheilun MM-kisoissa Pariisissa. Samalla hän saavutti Suomelle jo toisen maapaikan paralympialaisiin.

Anu Karttunen,

Sari Sirkkiä

Marjaana Heikkinen saavutti pronssia Pariisin MM-parayleisurheilun T34-luokan keihäänheitossa. Heikkinen, 56, on ollut pitkällä urallaan todellinen mitalirohmu, sillä tämä mitali oli hänelle jo 13. arvokisamitali. Tosin heittäjä itse ei ollut täysin varma, kuinka mones mitali tämä oli.

– Villi veikkaus on, että se on se 12:s tai 13:s. Minä en tiedä, hän naurahti Yle Urheilun haastattelussa.

– Nyt tuli työvoitto. Sykkeet olivat aika korkealla Australian tytön (Dayna Crees) heiton aikana. Kun hänelle tuli se 16,84, niin ajattelin, että nyt kävi ohraset. Tämä on niin merkityksellinen tämä pronssi, tässä on takana niin paljon enemmän.

Heikkisellä oli kevään aikana paljon turbulenssia. Pandemia-ajan jälkeen hänellä on ollut vaikeuksia päästä rytmiin mukaan, ja kun hän pääsi vihdoin vauhtiin, vauhti nousi liian kovaksi ja se aiheutti ylirasitusta. Heikkinen oli päässyt jo 18 metrin lukemille, mutta joutui heittotauolle.

– Aika loppui kesken, hän harmitteli.

– Eihän se tekniikka lähtenyt yhtään sinne, mihin piti. Tämä on todellinen työvoitto. En olisi uskonut puolessa välissä kilpailua, että mitalistina täältä ulos kelailen.

Heikkinen varmisti pronssillaan Suomelle jo toisen maapaikan Pariisin ensi kesän paralympialaisiin. Pituushyppääjä Iida Lounela saavutti Suomen ensimmäisen maapaikan jo aiemmin päivällä, kun hän sijoittui MM-finaalissa neljänneksi.

– Maapaikka on selvä, olen sen Suomelle nyt lunastanut suurilla hikipisaroilla, mutta se, onko se minun, sen päättää muut kuin minä. Varmasti lähden, jos lippu järjestyy, hän vakuutti.

”Surkea tulos”

Heikkisen kolmas heitto merkittiin aluksi hänen parhaakseen, mutta tulos 16,98 muutettiin lopulta rastiksi. Hänen neljännen kierroksen heitto 16,90 riitti kuitenkin mitaliin. Kisajärjestäjien tilastoissa tämä merkittiin hänelle kauden kärkitulokseksi, mutta hän heitti viime viikolla Pihtiputaalla 17,11. Heikkisen toinen heitto kantoi 16,75, viides 16,90 ja kuudes 16,52.

Viisi vuotta sitten Heikkinen SE-lukemiksi 19,58, joten tulos ei häntä miellyttänyt.

– Tekisi mieli olla sanomatta mitään. Se on niin surkea. Koko kesä on kisojen osalta huonosti tuloksellisesti, se nyt jatkui tänne. Se pitää kääntää todella nopeasti 18 metrin vauhtiin.

Maailmanmestaruuden voitti odotetusti Kiinan Zou Lijuan, jonka pisin heitto kantoi uuteen kisaennätykseen 20,74. Saksan Frances Herrmann otti hopeaa kauden parhaallaan 17,74.

Heikkinen uskoo, että kun hän saa vihdoin mitalin kaulaansa, häneltä pääsee iso huokaisi.

– Voi olla, että joutuu liikuttumaan, Heikkinen sanoi kyyneleet silmissään.

Päivitys kello 22.22: Lisätty Marjaana Heikkisen kommentitSource link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *