• 21 heinäkuun, 2023

Mistä ihmeestä ponkaisi kolmiloikkasensaatio Aaro Davidila? ”Aito lappilainen rämäpää” voi hätyytellä MM-kisojakin nappionnistumisella


Kolmiloikkaaja Aaro Davidilan, 23, hurja ennätysparannus Lappeenrannan GP-kilpailussa nosti hänet suoraan Suomen kaikkien aikojen tilastovitoseksi.

Davidila paransi toukokuun lopussa Helsingissä hyppäämäänsä ennätystä peräti 42 senttiä. Kilpailun viimeisellä kierroksella syntynyt tulos 16,83 vei Davidilan samalla Euroopan tilastoissa suoraan sijalle kuusi.

– Kyllähän tuo eilinen tulosparannus oli ehdottomasti askel oikeaan suuntaan ja sitä on aika paljon odoteltu tässä vaikeiden kausien jälkeen, Davidila kertoo.

Davidilan ennätyshypyn myötä päättyi myös Simo Lipsasen aikakausi, sillä Kalevan kisojen 2016 jälkeen yksikään suomalaisurheilija ei ollut voittanut Lipsasta kolmiloikassa.

Yleisurheilu on ollut Rovaniemeltä kotoisin olevalle Davidilalle ykköslaji lapsesta saakka ja hyppylajit ovat olleet kuvioissa aina. 15-vuotiaaksi saakka hän pelasi myös jalkapalloa.

Lapin Lukkoa edustavan Davidilan ulottuvuus ja pitkät raajat luovat kolmiloikkaan lähes täydelliset lähtökohdat. Lajin pitkä ja kokonaisvaltainen suoritus kiehtoo urheilijaa.

– Käytännössä kolme suoritusta yhden hypyn aikana, joten siinä on paljon asioita, mitä saada oikein ja paljon asioita, missä mokata, Davidila kuvailee.

Davidila on suomalaisittain harvinaisempi sukunimi ja tarkemmin hänen sukunsa on lähtöisin Kemijoen varrella sijaitsevalta Tervolan Loueelta. Nykyisenä sukunimenä Davidila on Suomessa Digi- ja väestötietoviraston sukunimitilaston mukaan 72 henkilöllä.

Reilu parannus olisi voinut tulla jo viime kaudella

Lappeenrannassa huipputulos syntyi kilpailun viimeisellä hypyllä. Suomen urheiluliiton kolmiloikan lajivastaava Tuomas Sallinen kuvailee Davidilaa raudanlujaksi lappilaiseksi ja viimeisen hypyn mieheksi, jolla lataus ja onnistumiset ovat usein kilpailun lopussa.

Davidilan henkilökohtainen valmentaja Mikael Inkeroinen allekirjoittaa Sallisen kuvauksen.

– Valmentajanahan sitä toivoisi, että hyviä tuloksia tulisi mahdollisimman paljon läpi kisan ja hyppy olisi vakio, Inkeroinen naurahtaa.

– Kyseessä on ehdottomasti urheilija, joka pystyy ottamaan kovassa tilanteessa ja viimeisellä hypyllä kaiken irti.

Davidilan kehitys on tapahtunut haastavien kausien jälkeen nopeasti ja kilpailutulosten vakiintuessa Inkeroinen uskoo myös tulostason vakiintuvan niin, että vastaavia huippuhyppyjä nähtäisiin myös kilpailujen ensimmäisillä kierroksilla.

Katso tästä Aaro Davidilan lukemiin 16,83 kantanut hyppy Lappeenrannan GP:ssä. Davidila nousi viidenneksi Suomen kaikkien aikojen tilastossa.

Sallisen mukaan vastaava tulos olisi voinut tulla jo vuosi sitten, mutta nilkka- ja takareisivamma keskeyttivät tuolloin Davidilan kisakauden.

– Vuosi sitten toukokuussa näytti tosi hyvältä ja hän loikkasi edellisellä hallikaudella 16 metriä. Sinänsä reilu parannus olisi voinut tulla jo vuosi sitten, mutta se vain heitti yhdellä vuodella eteenpäin, vuodesta 2017 Davidilan kehitystä seurannut Sallinen kertoo.

Lajin raakuudesta johtuen tulosvaihtelua tapahtuu paljon myös huippuhyppääjillä. Tulevat kilpailut näyttävätkin lopulta, minne Davidilan taso asettuu.

– Se myös kuvastaa Aaroa, että ei tavallaan haaveilla mistään, vaan hän mielummin tehdään töitä ja sitten katsotaan. Tulokset tulevat sen myötä, Inkeroinen kertoo.

Davidila tiesi olevansa ennätyskunnossa Lappeenrannassa. Urheilijan katse oli 16,50:n paremmalla puolella. Lajiväen ja urheilijan itsensä yllätti kuitenkin se, että ennätys kirjataan lukemiin 16,83.

Samalla Davidila rikkoi ensi kesän Rooman EM-kisojen rajan 16,80. Seuraavana haamurajana voidaankin pitää 17 metriä.

– Tietenkihän se on siinä mielessä seuraavana askeleena, kun sen näkee siinä ihan parinkymmenen sentin päässä, Davidila myöntää.

”Tuntuu ettei ole koskaan huonolla päällä”

Opinnot toivat Davidilan viime syksyllä Helsinkiin ja hän opiskelee Aalto yliopistossa tietotekniikan diplomi-insinööriksi.

– Tyttöystävä oli lisäksi muuttanut Helsinkiin jo aiemmin, joten oli sinänsä ihan helppo päätös, Davidila kertoo.

Samalla myös urheilijan valmennuskuviot menivät uusiksi. Davidilan reippaus ja oma-alotteisuus tekivät Inkeroiseen vaikutuksen ja hän otti urheilijasta valmennusvastuun alkuvuodesta.

– On kyllä sellainen nuori mies, että tuntuu ettei ole koskaan huonolla päällä. Iloinen, avoin ja osaa analysoida omaa tekemistään tosi hyvin. Tosi hyviä edellytyksiä tehdä hyvä urheilu-ura. Kiva tehdä yhteistyötä tällaisen urheilijan kanssa.

Valmentajavaihdos tapahtui asteittain talven aikana ja 11-vuotiaasta asti Davidilaa valmentanut Markku Halonen saa Inkeroiselta suuret kiitokset.

– Pohjalle on ollut helppo rakentaa meidän harjoittelua. Rovaniemelle kuuluu kyllä iso kiitos, Inkeroinen painottaa.

Aaron Davidila hyppäämässä Puolassa.

Aaron Davidila kilpailee seuraavan kerran Kalevan kisoissa Lahdessa. Kuva: Nikola Krstic / All Over Press

Tavoitteena Suomen mestaruus

Davidilan katse on ensi viikolla Lahdessa kilpailtavissa Kalevan kisoissa, joissa tavoitteena on mestaruus.

Yleisurheilun MM-mitalit ovat jaossa Budapestissa 19. elokuuta alkaen ja samalla Davidilalla on vielä olemassa oleva mahdollisuus kisapaikkaan. Se vaatisi Lappeenrannan ennätyshypyn toisintoa Kalevan kisoissa.

– Sieltä lähdetään hakemaan mitalia ja mestaruutta. Kalevan kisoissa hyppään sen mitä hyppään ja sen jälkeen katsotaan, miltä ranking-tilanne näyttää, Davidila kertoo.

Sallinen ja Inkeroinen eivät ole kovin innostuneita nykyisestä ranking-järjestelmästä. Se asettaa erityisiä haasteita niin Davidilalle kuin Lappeenrannassa kilpakentille palanneelle Simo Lipsaselle.

Alla täytyy olla vähintään viisi kilpailua vuoteen, mikä on kolmiloikassa moniin muihin lajeihin verrattuna paljon. MM-kisapaikka on tiedossa maailman 36 parhaalle urheilijalle ja ranking sulkeutuu 30. heinäkuuta.

– Ikävä puoli niin Simon kuin Aaronkin kohdalla on, että tämä nykyinen ranking-järjestelmä syrjii aika vahvasti nuoria, nousevia, urheilijoita ja loukkaantumisesta kärsiviä urheilijoita, Sallinen kertoo.

– Simolla ei ole allaan kisoja, joten ei ole mitään muuta mahdollisuutta päästä kisoihin kuin hypätä tulos 17,20, joka ei hirveän kaukana ollut sillä yliastutulla hypyllä Lappeenrannassa. Sen, kun hyppää, niin on mitalisuosikki kisoissa, Sallinen kuvailee huvittuneena.

Inkeroinen ei pidä kisapaikkaa mahdottomuutena ja töitä tehdään niin kauan kuin aikaa on.

– Ei sen miettimiseen kannata käyttää kuitenkaan energiaa, antaa muiden laskea pisteet, Inkeroinen kertoo.

Yleisurheilun Suomen mestaruuksista kilpaillaan Kalevan kisoissa Lahdessa 27.–30. heinäkuuta. Yle näyttää Kalevan kisat kanavillaan.



Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *