• 29 heinäkuun, 2023

Yhdysvaltojen hallinto etsii kiinalaishakkereiden ”tikittävää aikapommia” järjestelmistään – haittaohjelmalla voitaisiin aiheuttaa laajaa häiriötä


New York Timesin mukaan haittaohjelmalla voitaisiin häiritä Yhdysvaltojen sotilasoperaatioita konfliktitilanteessa.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden tasavallan presidentti Sauli Niinistön vieraana Presidentinlinnassa Helsingissä.

Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin hallinto uskoo, että Kiina on asentanut haittaohjelman maan tärkeisiin viestintä- ja sähköverkkoihin. Biden kuvattuna Helsingissä heinäkuussa 2023. Kuva: Benjamin Suomela / Yle

Yhdysvalloissa presidentti Joe Bidenin hallinto uskoo Kiinan istuttaneen haittaohjelman Yhdysvaltain energia- ja viestintäverkkoon, uutisoi The New York Times. Lehdelle asiasta kertovat Yhdysvaltain asevoimien lähteet sekä tiedustelu- ja kansallisen turvallisuuden viranomaiset.

Lähteet kutsuvat haittaohjelmaa ”tikittäväksi aikapommiksi”, jolla voitaisiin aiheuttaa häiriötä Yhdysvaltojen asevoimille konfliktitilanteessa.

Lehden mukaan haittaohjelma voi antaa Kiinan kansan vapautusarmeijalle mahdollisuuden häiritä Yhdysvaltojen sotilasoperaatioita, jos Kiina jossakin vaiheessa ryhtyy toimiin kapinallisena maakuntanaan pitämäänsä Taiwania vastaan.

NY Times sanoo Kiinan voivan esimerkiksi katkaista vesi-, sähkö- ja viestintäyhteydet paitsi Yhdysvaltojen sotilastukikohtiin myös kotitalouksiin ja yrityksiin Yhdysvalloissa.

Yhdysvallat ja useat sen liittolaismaat sekä laitevalmistaja Microsoft varoittivat toukokuussa, että Kiinan valtioon liitetty kybertoimija Volt Typhoon on onnistunut tunkeutumaan Yhdysvaltain kriittiseen infrastruktuuriin verkossa ja että vastaavaa toimintaa on todennäköisesti meneillään maailmanlaajuisesti.

Microsoftin mukaan kohteena oli tuolloin ollut Yhdysvalloille sotilaallisesti tärkeän Guamin alueen kriittinen infrastruktuuri. Tyynenmeren Guamilla sijaitsevat Yhdysvaltain laivaston ja ilmavoimien tärkeät tukikohdat.

Haittaohjelman löytymistä seurasi NY Timesin mukaan useita tapaamisia korkea-arvoisten sotilas-, tiedustelu- ja turvallisuusviranomaisten kesken, kun koodia on yritetty jäljittää ja poistaa.

STT–AFPSource link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *