• 29 heinäkuun, 2023

Senni Salminen löysi kauan kadoksissa olleen ilon ja loikki vihdoin päälajinsa Suomen mestariksi: ”Ei tullut kiusaavia ajatuksia”

Senni Salminen vei Lahdessa kolmiloikan Suomen mestaruuden toisen kierroksen tuloksellaan 13,88. Kymmenen mestaruutta Kalevan kisoissa voittanut Kristiina Mäkelä oli tasaisen kisan kakkonen tuloksella 13,80.

Senni Salminen voitettuaan naisten kolmiloikan loppukilpailun Kalevan kisoissa Lahdessa 29. heinäkuuta 2023.

Senni Salminen puhalteli rennosti voitettuaan ensimmäistä kertaa kolmiloikan Kalevan kisoissa. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Emma Hyyppä,

Laura Arffman

Kalevan kisat Lahdessa 27.–30.7. Yle Urheilu seuraa tapahtumia tässä artikkelissa.

LAHTI. Kolmiloikan SM-loppukilpailun vihoviimeinen suoritus meni läpijuoksuksi, mutta Senni Salmista se ei surettanut. Hän oli jo ennen viimeistä yritystään varmistanut uransa ensimmäisen kolmiloikan Suomen mestaruuden, kun kymmenkertainen mestari Kristiina Mäkelä ei onnistunut parantamaan viimeisellään.

Salminen, 26, vilkutti leveästi hymyillen Lahden stadionin loppuunmyydyn pääkatsomon yleisölle ja näytti tv-kameralle peukkua.

Vain reilu kuukausi sitten Salmisella oli täysin toisenlainen ääni kellossa. Hän paljasti Paavo Nurmen kisojen jälkeen sosiaalisessa mediassa, ettei ollut aidosti nauttinut kilpailemisesta sitten kesän 2021 ja että jokainen kilpailu oli tuntunut lähinnä eloonjäämistaistelulta.

Lue lisää: Senni Salminen esitti, että kaikki on hyvin, vaikka halusi olla missä tahansa muualla kuin kisapaikalla – ”Kuin merirosvolaivan lankulla”

Nyt Salminen saapui Ylen haastatteluun hyväntuulisena. Tärkein kysymys kuului, löytyikö sitä kilpailemisen iloa tänään.

– Nyt voin rehellisesti sanoa, että kyllä. Ei tullut kiusaavia ajatuksia kesken kisan. Oli kiva olla tuolla ja ottaa yleisö haltuun, Salminen kertoi.

Salminen loikki voittolukemat 13,88 toisella kierroksella.

Imatran Urheilijoiden kolmiloikkaajan voittotulos 13,88 jää vielä kauas hänen ennätyksestään. Kolea ja sateinen sää oli tuloksen teon kannalta kaukana optimaalisesta. Tuuli puhalsi Salmisen voittohypyn aikana vastaisesti 1,2 metriä sekunnissa. Mäkelä oli toinen tuloksella 13,80 ja Jessica Kähärä kolmas (13,10).

Salminen loikki kaksi kesää sitten Suomen ennätykseksi 14,63 ja tuulen avustuksella peräti 14,70. Vuosi sitten Mäkelä paransi EM-finaalissa SE:tä sentillä lukemiin 14,64.

Salminen on aiemmin voittanut SM-kultaa pituushypyssä. Kolmiloikasta hänellä on kolme mestaruuksia hallista, mutta Kalevan kisoissa hän ei ole aiemmin voittanut kokenutta Mäkelää.

– Ensimmäinen mestaruus loikasta lämmittää todella. Sitä on haettu ja se tuntuu hyvältä. Tulos ei kauheasti miellytä, mutta voitto on aina voitto. Viimeiset hypyt menivät vähän yliyrittämisen puolelle, Salminen kertoi.

Kalevan kisojen 2023 naisten kolmiloikan mitalistit.

Kalevan kisojen 2023 naisten kolmiloikan mitalistit. Kultaa Senni Salminen (keskellä), hopeaa Kristiina Mäkelä (vas.) ja pronssia Jessica Kähärä. Kuva: Pepe Korteniemi / Lehtikuva

Salminen vetäytyi kesäkuun puolivälissä vaisun avauskisansa jälkeen tauolle kilpailuista ja sai kuin saikin kaivettua kadonneen kilpailuinnon esiin valmentajansa Matti Monosen avustuksella. Paluukisassaan reilu viikko sitten Salminen loikki 14,03.

Salminen valmistautuu seuraavaksi kolmen viikon päästä kilpailtaviin Budapestin MM-kisoihin. Hän ei ole rikkonut kisarajaa 14,52, mutta on tukevasti kiinni kisalipussa rankingin kautta.

– Nyt pitäisi vähän harjoitella, että miten tuota kolmiloikkaa hypätään, että kehtaa lähteä Budapestiin, Salminen nauroi.