• 30 heinäkuun, 2023

WSJ: Saudi-Arabia isännoi elokuun alussa kokousta Ukrainan sodasta


Ukrainaan hyökännyt Venäjä ei osallistu kokoukseen.

Saudi-Arabian kruununprinssi Muhammad bin Salman kättelee Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyiä ruskean kiviseinän edessä.

Arkistokuva. Saudi-Arabian kruununprinssi Muhammad bin Salman ja Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kuvattuna Arabiliiton kokouksessa Jeddassa Saudi-Arabiassa toukokuussa 2023. Kuva: Bandar Al-Jaloud / AFP

Saudi-Arabian on määrä isännöidä elokuussa kokousta Ukrainan sodasta, talouslehti Wall Street Journal kertoo. Lehden mukaan keskusteluihin osallistuu länsimaita, Ukraina ja suurimmat kehittyvät valtiot, mukaan lukien Intia ja Brasilia.

Jeddassa 5. ja 6. elokuuta järjestettävään kokoukseen on määrä osallistua korkea-arvoisia virkamiehiä kaikkiaan jopa 30 maasta, WSJ:n diplomaattilähteet kertovat.

Ukrainan ja länsimaiden virkamiehet toivovat, että keskusteluissa saavutettaisiin kansainvälistä tukea Ukrainaa suosiville rauhanehdoille, WSJ kertoo.

Kokoukseen osallistuvien maiden tarkka määrä ei ole vielä selvillä. Kokoukseen odotetaan osallistuvan ainakin ne maat, jotka osallistuivat vastaavanlaiseen neuvottelukierrokseen Kööpenhaminassa kesäkuussa, lähteet kertovat.

Iso-Britannia, Etelä-Afrikka, Puola ja EU ovat vahvistaneet osallistumisensa, ja Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden neuvonantajan Jake Sullivanin odotetaan osallistuvan myös.

Venäjä ei osallistu kokoukseen. Maa ei myöskään osallistunut Kööpenhaminan kokoukseen kesäkuussa.

Saudi-Arabia on tuominnut Venäjän hyökkäyssodan ja laittomat alueliitokset Ukrainassa useimpien muiden YK-maiden kanssa. Persianlahden öljyntuottajamaa on silti jatkanut yhteistyötä Venäjän kanssa energiapolitiikassa.

Saudi-Arabia ei ole ensi kertaa pyrkimässä välittäjäksi Ukrainan sodassa. Viime vuoden syyskuussa se yllätti neuvottelemalla useiden vangittujen ulkomaalaistaistelijoiden vapautukset. Vapautettujen joukossa oli kaksi yhdysvaltalaista ja viisi brittiä.

Lähteet: Reuters, AFPSource link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *