• 11 huhtikuun, 2023

Joku heistä nousee vihreiden johtoon – nämä kansanedustajat harkitsevat ehdokkaaksi lähtemistä


Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo kertoi tiistaiaamuna, ettei hän hae kesäkuussa jatkokaudelle puolueen johtoon. Nyt on jonkun toisen vuoro jatkaa.

Listasimme vahvimmat ehdokkaat Ohisalon seuraajaksi. Vihreiden piirien ja jäsenjärjestöjen on ilmoitettava ehdokkaansa puheenjohtajaäänestykseen 8. toukokuuta mennessä.

Atte Harjanne

Atte Harjanne.

Atte Harjanne valittiin vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtajaksi uudestaan tiistaina. Arkistokuva. Kuva: Silja Viitala / Yle

Atte Harjanne sanoo harkitsevansa puheenjohtajaksi hakemista.

– Funtsin sitä tässä nyt hetken ja palaan asiaan sitten, kun olen saanut funtsintani maaliin. Varmaan jokunen päivä menee. Mikä on puolueelle parhaaksi ja mikä se meidän iso kuva on tästä eteenpäin. Toki myös omat suunnitelmat vaikuttavat.

Harjanne kertoo, että hän on saanut kannustusta tehtävään, mutta niin on varmasti moni muukin kansanedustaja saanut.

Toiselle kaudelle valittu helsinkiläinen 38-vuotias Harjanne toimi loppukauden vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtajana ja sai tiistaina jatkokauden ryhmäjohtajaksi.

Diplomi-insinööri Harjanne toimii myös vihreiden varapuheenjohtajana ja edustaa ajattelussaan vihreiden oikeistolaitaa.

Oras Tynkkynen

Oras Tynkkynen vihreiden vaalivalvojaisissa

Oras Tynkkynen vihreiden vaalivalvojaisissa 2. huhtikuuta. Kuva: Juha Kokkala / Yle

Oras Tynkkynen harkitsee puheenjohtajaksi hakemista. Tynkkynen valittiin uudestaan eduskuntaan Pirkanmaan vaalipiiristä. Vuoden 2019 vaaleissa tamperelainen vihreä vaikuttaja jäi varasijalle.

Tynkkynen sanoo, ettei hän vielä tiedä, milloin tekee päätöksen, mutta ensin pitää nukkua useampi yö. Vielä tällä viikolla hän ei kerro ratkaisuaan.

– Kyselyitä on tullut paljon ja suhtaudun totta kai vakavasti, kun pyydetään. Olen luvannut pohtia ja siinä menee jonkin aikaa. Toki se riippuu myös siitä, keitä kaikkia lähtee ehdolle.

45-vuotias Tynkkynen on työskennellyt vaalikausien välissä Sitrassa kestävyysratkaisut-teeman vanhempana neuvonantajana. Yhteiskuntatieteiden maisteri Tynkkysellä on toimittajatausta.

Hän sanoo, että vihreiden linjaa ja näkemyksiä esimerkiksi talouspolitiikassa pitää kirkastaa vaalitappion jälkeen.

– Siitä on tullut paljon palautetta. Samalla meidän pitää pystyä puhumaan tiivimmin ja ymmärrettävämmin, kansantajuisemmin. Pitää vastata siihen kysymykseen, miten vihreät eroaa toisaalta vasemmistopuolueista ja toisaalta oikeistopuolueista. Pitää osoittaa selvemmin, mitä vastauksia vihreillä on antaa suomalaisten enemmistön haasteisiin ja tarpeisiin.

Saara Hyrkkö

Saara Hyrkkö eduskunnassa 27. lokakuuta 2022.

Vihreiden kansanedustaja Saara Hyrkkö eduskunnassa lokakuussa 2022. Kuva: Silja Viitala / Yle

Saara Hyrkkö kertoo, että hän on luvannut harkitsevansa puheenjohtajaehdokkuutta, koska kannustusta tähän on tullut.

– Politiikka on sen verran rankka laji, että sitä kannustustakin tarvitaan.

35-vuotias diplomi-insinööri on toisen kauden kansanedustaja Espoosta. Hyrkkö toimi vihreiden eduskuntaryhmän varapuheenjohtajana viime kaudella.

Fatim Diarra

Puolilähikuvassa ihminen katsoo kuvassa vasemmalle. Taustalla vihreitä ilmapalloja.

Fatim Diarra vihreiden vaalivalvojaisissa Helsingissä 2. huhtikuuta. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Fatim Diarra on on kertonut harkitsevansa puheenjohtajakisaan lähtemistä. Diarra on ensimmäisen kauden kansanedustaja Helsingistä. Hän toimi aiemmin vihreiden varapuheenjohtajana ja johtaa tällä hetkellä Helsingin kaupunginvaltuustoa.

Viestintätoimistossa asiantuntijana työskennellyt 37-vuotias Diarra on myös Naisasialiitto Unionin puheenjohtaja.

Krista Mikkonen

Krista Mikkonen.

Krista Mikkonen matkalla vihreiden ryhmäkokoukseen tänään tiistaina. Kuva: Silja Viitala / Yle

Krista Mikkonen sanoo, että pohtii ehdokkuuttaan, ja näin pitäisi tehdä kaikkien muidenkin vihreiden kansanedustajien.

– Vaalitulos kertoo siitä, että me tarvitaan aktiivista keskustelua ja miettimistä vihreiden tulevaisuudeen suunnasta. Puheenjohtajakisa ja – vaihdos on yksi konkreettinen tapa tehdä sitä. Meidän viestiä pitäisi saada levitettyjä laajemmin ympäri Suomen. Tiedämme kaikki, että maailma muuttuu, joudumme vastaamaan isoihin haasteisiin. Meidän täytyy luoda turvaa ihmisille tässä muutoksessa. Tämä viesti on jäänyt meillä liian kapeaksi.

Mikkonen on kolmannen kauden kansanedustaja Joensuusta.

Hän toimi ensin ilmasto- ja ympäristöministerinä ja sitten sisäministerinä Antti Rinteen (sd.) ja Sanna Marinin (sd.) hallituksissa. 50-vuotias Mikkonen on koulutukseltaan biologi.

Jenni Pitko

Jenni Pitko katsoo hymyillen kameraan vihreän seinän edessä.

Jenni Pitko vihreiden vaalivalvojaisissa ravintola Tubassa Oulussa vaalisunnuntaina. Kuva: Janne Körkkö / Yle

Jenni Pitko haluaa kuunnella vielä vihreän kenttäväen toiveita tulevasta puheenjohtajasta. Sen jälkeen hän tekee oman päätöksensä. Pitko kuitenkin myöntää harkitsevansa asiaa tällä hetkellä.

– Harkinnan ratkaisee se, millaisia toiveita puheenjohtajaa kohtaan on. Olen korvat höröllä sen suhteen.

Pitko on toisen kauden kansanedustaja Oulusta. Hän pitää mahdollisen, että kentältä löytyy tukea.

– Herätän sympatiaa monenlaisissa vihreissä. Olen kaupunkilainen, mutta ymmärrän myös kaupunkien ulkopuolista asemaa, kun olen Pohjois-Suomessa asunut koko elämäni. Minulla on hyvä kosketus tavallisen ihmisen arkeen, mutta myös puoluekokousväkeen, koska olen ollut tekemässä puolueen poliittista ohjelmaa. Siitä voi olla hyötyä puheenjohtajana tai varapuheenjohtajana.

Pitkon mukaan nyt tarvitaan puheenjohtaja, joka pystyy innostamaan vihreät uuteen nousuun.

36-vuotias Pitko toimi viime kaudella vihreiden eduskuntaryhmän johdossa ja myös varapuheenjohtajana. Hän on koulutukseltaan arkkitehti.

Bella Forsgrén

Bella Forsgrén katsoo kännykästä somea.

Toisen kauden kansaedustaja Bella Forsgrén kuvattuna 5. huhtikuuta Jyväskylässä. Kuva: Simo Pitkänen / Yle

Bella Forsgrén arvelee, että puheenjohtajan pestiin on häntä kokeneempia, vaikka kyselyitä on jo tullut. Harkinta on kuitenkin käynnissä.

– Kokemus olisi tässä tilanteessa ihan valttikortti. Tietenkään en sano vielä en, tämä on vielä pohdissa.

Forsgrén pitää todennäköisempänä, että pyrkii puolueen varapuheenjohtajaksi, mutta hän pohtii kokonaisuutta ennen ilmoitustaan.

Forsgrén on toisen kauden kansanedustaja Jyväskylästä. 31-vuotias Forsgrén on opiskellut yhteiskuntapolitiikkaa Jyväskylän yliopistossa.

Hanna Holopainen

Hanna Holopainen.

Toisen kauden kansanedustaja Hanna Holopainen eduskunnassa tänään tiistaina. Kuva: Silja Viitala / Yle

Hanna Holopainen sanoo, että vielä on ennenaikaista kommentoida ehdokkuutta, mutta kaikki on harkinnassa.

– Monia asioita pitää käydä läpi. Varmasti tarvitaan linjaukset, mihin suuntaan puoluetta viedään. Niistä pitää myös pyrkiä viestimään selkeästi, että saadaan lunastettua odotukset, mitä meihin sekä sisältä kentältä että ulkoa äänestäjiltä kohdistuu, Holopainen toteaa vihreiden uudistumisesta.

Holopainen on toisen kauden kansanedustaja Lappeenrannasta. Diplomi-insinööriksi kouluttautunut 46-vuotias Holopainen on yksi vihreiden kolmesta varapuheenjohtajasta.

Ehdokuudesta kieltäytyneet

Vihreitä kaksi kautta johtanutta, nykyistä europarlamentaarikkoa Ville Niinistöä on houkuteltu uudestaan kisaan, mutta hän kieltäytyi ehdokkuudesta Ylen haastattelussa. Niinistö tähtää mieluummin uudelle kaudelle europarlamentissa ensi vuoden vaaleissa.

Myös vihreitä kahteen otteeseen johtanut Pekka Haavisto ei ole kiinnostunut pestistä. Eduskunnasta tippunut vihreiden varapuheenjohtaja Iiris Suomela kertoi Helsingin Sanomille (siirryt toiseen palveluun), ettei hän hae puheenjohtajaksi.

* Uutista päivitetään uusimmilla tiedoilla

Voit keskustella aiheesta keskiviikkoon kello 23 asti.

Vaalitulos oli vihreille karvas tappio. Puolueen puheenjohtaja Maria Ohisalo kertoi, ettei hän jatka puheenjohtajana.



Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *