• 21 huhtikuun, 2023

Lahtelaisräppärit varastivat Detroitista sloganin, joka herätti huomiota Pelicansin toimistolla – Brädi muistelee liigaseuran yhteydenottoa


Jääkiekon SM-liigan toinen loppuottelu suorana perjantaina Yle Puheelta.

Pelicans on tullut SM-liigassa tunnetuksi sloganistaan Lahti vs. Everybody. Tämä teksti on komeillut muun muassa fanituotteissa, mutta sitä on käytetty myös pelipaidoissa.

Kun neljä vuotta sitten Pelicans murjoi HIFK:n tylysti puolivälierien avausottelussa 6–0, teksti komeili Pelicansin logon paikalla paidan keskellä.

Tämän vuoden finaaleissa Tapparaa vastaan kaikki eivät tosin ole Pelicansia vastaan. Nyt moni on altavastaajan, lahtelaisten puolella.

– Siinä sloganissa on paljon altavastaaja ja rahtikoira -tunnelmaa. Mutta onhan se hienoa, että nyt se on vähän päälaellaan, sanoo lahtelainen rap-artisti Brädi, oikealta nimeltään Kari Olavi Härkönen.

– Ainakin omassa somekuplassa moni lätkäkannattaja, jolla on oma jengi pudonnut, kannattaakin nyt Pelicansia. Kyllä meidän bandwagoniin mahtuu, vaikkei Lahesta olisikaan, Brädi jatkaa Yle Urheilun haastattelussa.

Slogan varastettiin Detroitista

Brädillä oli merkittävä rooli siinä, että Lahti vs. Everybody -termi vakiintui lahtelaisseuran käyttöön. Brädi on osana lahtelaisräppäreistä koostuvaa Lahti Unitedia, joka varasti sloganin aikoinaan käyttöönsä Detroitista.

Lahti Unitediin kuuluvat muun muassa Aste, Nikke Ankara, Ideaali, Jay Who ja Raappana.

– Se oli detroitilaisen räppiryhmän kamppis. Heillä oli Detroit versus Everybody -niminen biisi. Totesimme silloin, että tämähän on juuri sitä, mitä me teemme.

– Me sillä sloganilla jonkin verran ratsastimme.

Brädi, oikealta nimeltään Kari Härkönen koripallo-ottelussa.

Brädi harrasti lukioikäisenä jalkapalloa, jääkiekkoa ja koripalloa. Lopulta koripallo vei hänen sydämensä. Kuva: All Over Press

Nykyisin Tapparassa työskentelevä Jesse Pyykkö oli aikoinaan Pelicansin markkinoinnissa. Hän otti yhteyttä Lahti Unitediin ja kysyi, onko ryhmällä tavaramerkkiä sloganiin ja miten Pelicans saisi oikeuden käyttää sitä markkinoinnissaan.

– Sanoimme, ettei meilläkään ole tähän oikeuksia ja tuskin D-townin pojatkaan olivat sitä mitenkään rekisteröineet. Tämä on ollut tällaista lainaamista.

– Oli mageeta, kun oli spesiaali pelipaitakin. Se oli todella hieno ja se on minulla edelleen kaapissa.

Mitä on ylipäätään lahtelaisuus? Brädi hyväksyy ainakin toimittajan luonnehdinnan rosoisuudesta ja sisukkuudesta.

– Tuo oli todella hyvä, puit sen hienosti. Lyön passiin leiman. Voit mennä tuolla, kun puhut Lahesta, Brädi sanoo ja jatkaa:

– Kyllä lahtelaiset ovat mukavaa sakkia. Kun meihin tutustuu ja täällä hetken aikaa viettää, huomaa, että olemme hyvää jengiä. Hyvin vahva Suomen Chicagon maine palvelee kyllä hyvin. Siihen pitää pieni silmänisku heittää. Kyllä täällä on turvallista olla.

Antti Tyrväinen Pelicansin paidassa.

Antti Tyrväinen kevään 2019 pudotuspeleissä Lahti vs. Everybody -paidassa. Brädi on seurannut mielenkiinnolla Tyrväisen uraa. Brädi kuvailee hyökkääjää lahtelaisten näköiseksi pelaajaksi ja tietyllä tavalla seuraikoniksi. Kuva: All Over Press

Pelicans sotki tamperelaisten kuviot

Brädin mukaan duunariestetiikka ja varsinkin urheilussa ja musiikissa sitkeä altavastaaja-asenne kuuluvat lahtelaisuuteen. Hänen mukaansa lahtelaisilla on myös todella hyvä yhteishenki.

Hän uskoo räppäreiden myös tartuttaneen tätä muun muassa lahtelaiseen yrityselämään.

– Täällä jeesataan ja tuetaan. Jos joku on Lahesta, pyritään olemaan takana.

Brädi kuvailee, että Helsingin kyljessä sijaitseva Lahti on hyvällä tapaa haastavassa asemassa. Aivan kuten Pelicans tällä kaudella.

– Paljon on ollut puhetta, että pieni tuli sotkemaan tamperelaisten kuvioita. Sehän vaan meille sopii.

Pelicans pudotti SM-liigan välieräsarjassa ennakkosuosikki Ilveksen pronssiotteluun. Finaalisarjasta ei tullutkaan Tampereen paikalliskamppailua, kuten monet olivat ennakoineet.

– Se sopii lahtelaisuuteen hyvin. Muistan klassisen plakaatin katsomolehtereiltä, että Lahti pilaa tunnelman. Se on kyllä välillä ylpeyden aihe.

Pelicansin ja Tapparan pelaajia Tapparan maalin edessä.

Tappara ja Pelicans aloittivat finaalisarjan Tampreeella. Kuva: Tomi Hänninen

Löytääkö Pelicans oikean vaihteen?

Pelicans taipui ensimmäisessä finaalissa Tapparalle peräti maalein 1–5. Koripallomiehenä tunnetulla Brädillä on kuitenkin teoria Pelicansin ensimmäisen ottelun otteista, vaikka hän muistuttaakin, ettei peli ollut yhtä maalia.

– Olen verrannut, että legendaarisella LeBron Jamesilla on usein ollut pudotuspeleissä feel out game eli hän on sen pelin katsellut ja omaksunut vastustajaa, ja pannut sen jälkeen oikean vaihteen silmään.

– Jospa tuo oli Pelicansin feel out game, Brädi makustelee.

Brädi myös muistuttaa, että Pelicansin täytyy pysyä poissa jäähyaitoista, sillä Tapparan ylivoima on ollut ”myrkyllisen tarkkaa”.

– Ilves-sarjassa erinomaisesti pelannut ja paljon ryvetetty Ben Blood otti 1. finaalissa pari ikävämpää Ben Blood -puolen jäähyä. Ei jäähyjä ja sama itseensä luottavaa pelaamista, niin samaa leipää ne meritoituneet tapparalaisetkin syövät, Brädi uskoo.

Toista SM-liigan finaalia seurataan Yle Puheen lisäksi Ylen urheilupäivän seurannassa.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *