• 21 huhtikuun, 2023

Jäätiköiden sulamisen estäminen on jo menetetty peli, kertoo Petteri TaalasIlmastonmuutoksen merkit rikkoivat jälleen viime vuonna uusia ennätyksiä, raportoi YK:n alainen meteorologian järjestö.

Maailman ilmatieteen järjestön pääsihteeri Petteri Taalas julkaisi järjestönsä vuosiraportin perjantaina.

Ilmastonmuutoksen merkit olivat viime vuonna vahvoja, kertoo Maailman ilmatieteenlaitos WMO tuoreessa raportissaan (siirryt toiseen palveluun).

YK:n alaisen ilmatieteen järjestön mukaan kuluneet kahdeksan vuotta ovat olleet maapallolla mittaushistorian lämpimimmät. Samalla kasvihuonekaasun, hiilidioksidin pitoisuudet ovat olleet ennätyskorkealla. Lisäksi jäätiköt sulavat ennätysvauhtia.

– Jäätiköiden osalta olemme jo menettäneet pelin, koska hiilidioksidipäästöt ovat niin valtavat, sanoi tiedotustilaisuudessa WMO:n pääsihteeri Petteri Taalas.

Sveitsin Alpeilla jäätiköt pienenivät runsaat kuusi prosenttia, mikä on enemmän kuin koskaan mittaushistorian aikana. Yle kertoi talvella, kuinka monissa Euroopan maissa mitattiin lämpöennätyksiä keskellä talvea vuodenvaihteessa. Jopa vuoristoseuduilla lämpö sulatti lumet.

Osa maailman jäätiköistä menetti vuodessa enemmän kuin 1,3 metriä paksuudestaan.

– Tämä on vakavaa. Jäätiköiden sulaminen vaikuttaa juomaveden saantiin ja maanviljelysten kasteluun. Kun joet kuivuvat, menetetään kuljetusreittejä, Taalas sanoi.

Keski-Euroopan maat ovat joutuneet laatimaan vähälumisen talven jälkeen suunnitelmia veden riittämiseksi.

Etelämantereen jääpeite oli alimmillaan koskaan, osa Euroopan jäätiköistä samoin. Hiilidioksiditasot ovat olleet 149 prosenttia suuremmat kuin teollistumista edeltäneenä aikana.

Jäätiköiden sulamisen seurauksena merien pinta on noussut vajaat viiden milllimetrin vuosivauhtia 2013–2022. Se on kaksi kertaa enemmän kuin edeltävän vuosikymmenen aikana.

Jotain positiivistakin

YK:n ilmastoraportin tulokset ovat masentavia. Mutta on hyvä muistaa, että ilmastonmuutosta vastaan taisteleminen etenee ja se on muuttunut taloudellisesti edullisemmaksi.

Ilmasto ei lämpene 3–5 astetta Celsiusta, kuten vuonna 2014 ennustettiin, vaan se on lämpenemässä 2,5-3 astetta.

Ja tästäkin olisi vielä nipistettävissä aste, puolitoista, Taalas arvioi. Vuoden 2015 Pariisin ilmastosopimuksessa maapallon lämpenemisen tavoitteeksi asetettiin juuri 1,5 astetta.

32 maata maailmassa on vähentänyt ilmastopäästöjään ja silti onnistunut kasvattamaan talouttaan.

– Tänä päivänä suunnilleen kaikki maailmanjohtajat puhuvat ilmastonmuutoksesta vakavana ongelmana ja ovat alkaneet tehdä toimia tilanteen parantamiseksi, toisin kuin vielä 10 vuotta sitten.

Lähteet: AFP, ReutersSource link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *