• 5 elokuun, 2023

”Tilannetta pitää seurata koko ajan”


Voimakkaista ukkoskuuroista ja -puuskista voi edelleen puhua, mutta tilanteeseen liittyy vielä paljon epävarmuutta, kertoo Anne Borgström.

Myrskypilviä kerääntyy taivaalle Pasilassa.

Suomen kesä on ollut säiltään hyvin vaihteleva. Kuvituskuva heinäkuun lopulta. Kuva: Joel Peltonen / Yle

Viikonvaihteeseen ja alkuviikkoon odotettu rajuilma on puhututtanut Suomessa jo muutaman päivän, mutta Ylen meteorologin Anne Borgströmin mukaan nopea lämpötilojen vaihtelu vaikeuttaa tilanteen arviointia.

– Ensiksi kostea ja lämmin ilman tuo mukanaan ukkoskuuroja. Tämän jälkeen kylmä rintama siirtää pois helteen, minkä yhteydessä tulee seuraava riski, Borgström avaa tilannetta.

Rajuilmoja on siis luvassa kahdessa osassa. Ensimmäinen erä saapuu etelästä sunnuntai-iltana ja liikkuu pohjoisemmaksi. Näillä näkymin voimakkaampi annos saapuu vuorokautta myöhemmin Lounais- ja Länsi-Suomeen painottuen.

Tällä hetkellä näyttää kuitenkin siltä, että sateita ei ehkä olekaan luvassa aivan niin paljon kuin aiemmin uskottiin.

– Muutokset ovat sellaisia, että tilannetta pitää seurata koko ajan. Voimakkaista ukkoskuuroista ja -puuskista voi kuitenkin edelleen puhua.

Sunnuntai on laajalti poutainen. Etelästä virtaa kosteaa ilmaa ja alkuviikolla on tukalaa hellettä.

Sunnuntai on laajalti poutainen. Etelästä virtaa kosteaa ilmaa ja alkuviikolla on tukalaa hellettä. Kuva: Anne Borgström / Yle

Yhtäkkinen tukaluus ja voimakkaat ukkoskuurot

Sunnuntaipäivä on Borgströmin mukaan vielä pitkälti aurinkoinen ja poutainen, mutta etelästä saapuu kosteaa ilmaa. Pilvisyys lisääntyy, ja illan aikana voimakkaiden ukkoskuurojen todennäköisyys kasvaa rintaman siirtyessä pohjoisemmaksi.

Maanantaina ukkoskuurot leviävät vähitellen Lappiin, ja rintama tuo maan etelä- ja keskiosiin hyvin lämmintä ilmaa. Maanantaipäivästä onkin tulossa todella tukala, sillä lämpötilat nousevat lähellä 30 astetta.

– En ole koskaan nähnyt tällaista käsittämätöntä helleaaltoa, joka lopulta väistyy vuorokaudessa. Se tässä tilanteessa on mieletöntä, Borgström sanoo.

Iltapäivän ja illan aikana erityisesti Lounais-Suomeen saapuu voimakkaita ukkoskuuroja, joiden yhteydessä voidaan nähdä rakeita ja syöksyvirtauksia. Tämä on se hetki, kun rajuilma voi tehdä pahinta tuhoa.

Borgström korostaa, että tilanteessa on edelleen paljon epävarmuutta. Vielä eilen sateita voimistava matalapaine vaikutti asettuvan eri paikkaan.

– Voimakkaita ukkosia odotetaan edelleen Baltiaan ja Ruotsiin, mutta Suomen osalta näyttää siltä, että ne eivät ole aivan niin voimakkaita tai tuhoavia.

Lue lisää Ylen sääsivuilta.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *