• 27 heinäkuun, 2023

”Tuo oli tosi mahtava suoritus”


Veli-Matti ”Aku” Partanen murskasi valmentajansa Valentin Konosen Suomen ennätyksen kävelyn 20 kilometrillä. Heta Veikkola nappasi SM-kultaa 10 kilometrillä.

Veli-Matti "Aku" Partanen voitti miesten 20 kilometrin kävelyn Kalevan kisoissa Lahdessa 27. heinäkuuta 2023. Partanen teki kilpailussa uuden Suomen ennätyksen 1.19.25.

Veli-Matti ”Aku” Partanen oli ylivoimainen. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Anu Karttunen,

Nina Vanhatalo

Kalevan kisat Lahdessa 27.–30.7. Yle Urheilu seuraa tapahtumia tässä artikkelissa. Perjantaina lähetys Yle Puheessa alkaa kello 17, TV2:ssa ja Areenassa kello 18.

Veli-Matti ”Aku” Partanen käveli ylivoimaiseen 20 kilometrin mestaruuteen Suomen ennätysajalla 1.19.25, kun yleisurheilun Kalevan kisat käynnistyivät Lahdessa.

Lappeenrannan Urheilu-Miehiä edustava Partanen suorastaan murskasi näin valmentajansa Valentin Konosen toukokuussa 2000 tekemän SE-ajan 1.20.42.

Aika alittaa samalla sekä Budapestin MM-kisojen että Pariisin olympialaisten tulosrajan 1.20.10. Partasen kauden kärkitulos ja ennätys oli ennen Lahden kisaa 1.21.26.

– Sanoin eilen ”Vallulle”, että minulla on tähtäimessä hänen SE-aikansa. Vallu sanoi, että kyllä sen pitäisi mennä, Partanen sanoi suorituksensa jälkeen ja vakuutti, ettei kuittaile valmentajalleen asiasta.

– Ei me kuittailla eikä lupailla mitään. Uskon, että ihan tyytyväinen hänkin on, että onnistun.

Partanen lähti heti kisan alussa omaa vauhtiaan. Hän jätti toiseksi tullutta Urjalan Urheilijoiden Aleksi Ojalaa yli kolmella ja puolella minuutilla. Naantalin Löylyn Jerry Jokinen oli kisan kolmas ja sai pronssia.

– Aku lähti hurjaa kyytiä. Tiedettiin, että hän on kovassa 20 kilometrin kunnossa. Hän on tehnyt hyvää nopeustreeniä ja keskittynyt 20 kilometrille. Se näkyy tuloksissa, Ojala totesi.

Veli-Matti "Aku" Partanen voitti miesten 20 kilometrin kävelyn Kalevan kisoissa Lahdessa 27. heinäkuuta 2023. Partanen teki kilpailussa uuden Suomen ennätyksen 1.19.25.

Uusi SE-mies tuulettaa maaliin tullessaan. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva
Aleksi Ojala sijoittui hopealle miesten 20 kilometrin kävelyssä Kalevan kisoissa Lahdessa 27. heinäkuuta 2023.

Aleksi Ojala oli kisan kakkonen. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Tekniikkamurheet poissa

Partanen myönsi, että hän on odottanut nappionnistumista 20 kilometrillä. Se on ollut hänelle pitkään vaikea matka, eikä hän ole onnistunut kisoissa kunnolla.

– En tiedä, miksi näin on. Ehkä se, että olen treenannut aiemmin 50 kilometrille, niin tämä ei ole kulkenut. Mutta nyt olen tehnyt pari vuotta työtä tämän eteen, Partanen sanoi.

Viime kaudella Partasella oli paljon tekniikkamurheita, mutta nyt hän pystyi kävelemään koko kisan ilman varoituksia.

– Viime kausi oli vaikea tekniikan kanssa, koska minulla oli selkä- ja jalkavaivaa, enkä pystynyt kävelemään sillä tekniikalla, mitä halusin. Nyt paikat ovat kunnossa ja olen pystynyt harjoittelemaan oikealla tekniikalla, hän kertoi.

Partanen oli rikkonut jo aiemmin sivumatkallaan 35 kilometrillä Pariisin olympiarajan.

– Tuo oli tosi mahtava suoritus. Sillä ollaan maailmalla top-15:ssä, eivätkä seuraavatkaan sijat ole kaukana. Aku pääsee hyvistä asemista MM-kisoihin, Yle Urheilun asiantuntija Jaakko Ojaniemi sanoi.

Partanen jakaa maailmantilastossa 15. sijaa Japanin Yutaro Murayaman kanssa. Kauden kärkituloksen 1.17.38 on kävellyt Kiinan Zhang Jun.

Veli-Matti "Aku" Partanen miesten 20 kilometrin kävelyn loppukilpailussa Kalevan kisoissa Lahdessa 27. heinäkuuta 2023.

Partanen on saanut tekniikkamurheensa selvitettyä. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Kovia kokenut Heta Veikkola Kalevan kisojen ensimmäiseksi mestariksi

Lapuan Virkiän Heta Veikkola voitti Suomen mestaruuden 10 kilometrin kävelyssä ajalla 48.46. Hän jäi viime vuonna tehdystä ennätyksestään noin kaksi ja puoli minuuttia.

Hopealle käveli Laitilan Jyskeen Venla Laiho, joka hävisi Veikkolalle 34 sekuntia. Pronssista käytiin tiukka kamppailu Lapuan Virkiän Anniina Kivimäen ja Karhulan Katajaisten Aliisa Kiiskin välillä. Kivimäki voitti Kiiskin kolmella sekunnilla.

– Vähän oli tarkoitus pitää kovempaa vauhtia. EM-Espoossa (20 kilometrin) väliajatkin olivat kovempia. Ilmeisesti palautuminen on yhä kesken, alle 23-vuotiaiden EM-kisoissa seitsemänneksi sijoittunut Veikkola kertoi.

– Aikaan en ole tyytyväinen, mutta voitto on aina voitto.

Heta Veikkola tuulettaa Suomen mestaruutta.

Heta Veikkola otti ensimmäisen Suomen mestaruutensa 10 kilometrin kävelyssä. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Viime vuonna Kalevan kisojen aikaan Veikkola oli nuorten arvokisoissa Kolumbiassa, kaksi vuotta sitten hän hävisi mestaruuden niukasti parilla sekunnilla. Hän totesikin, että mestaruus on kova juttu hänelle sekä valmentaja Mikko Kuiviselle, sillä vastoinkäymisiä on riittänyt.

– Yritin Kolumbiassa kilpailla rasitusmurtumalla ja meni pitkään kuntoutua siitä. Sitten umpisuoleni tulehtui ja sen kanssa on vieläkin haasteita, eli ei mennyt siinäkään nappiin. Kiva pikkuhiljaa palailla takaisin, Veikkola sanoi.

Kalevan kisat Lahdessa 27.–30.7. Yle Urheilu seuraa tapahtumia tässä artikkelissa. Perjantaina lähetys Yle Puheessa alkaa kello 17, TV2:ssa ja Areenassa kello 18.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *