• 16 helmikuun, 2023

Ampumapenkalla häikäisseellä Suvi Minkkisellä on yksi erityinen kyky – asiantuntija puhuu palkintokorokesijasta


Ville Kotikummun mukaan Suvi Minkkisen pitäisi pystyä kehittämään hiihtovauhtiaan 20–30 sekuntia. Se avaisi isoja mahdollisuuksia.

Suvi Minkkinen.

Suvi Minkkinen onnistui loistavasti MM-kisojen normaalimatkalla. Kuva: IMAGO/Eibner/ All Over Press

Ampumahiihdon MM-kisoissa nähtiin keskiviikkona kisojen toistaiseksi kovin suomalaissuoritus, kun Suvi Minkkinen sijoittui nolla-ammunnallaan kahdeksanneksi normaalimatkalla. Kyseessä on Suomen paras sijoitus arvokisojen henkilökohtaisilla matkoilla sitten vuoden 2017 MM-kisojen.

Minkkisen ammuntavarmuus Saksan Oberhofissa häikäisi. Suomalaisen lisäksi nolla-ammuntaan pystyivät vain toiseksi tullut Ruotsin Linn Persson ja neljänneksi sijoittunut Italian Samuela Comola.

– Loistava suoritus Suvilta. Hän on osannut ampua hyvin jo useita vuosia. Nyt hän sai täydellisen ammuntasuorituksen. Viimeinen ammuntakin oli hyvärytminen, Yle Urheilun asiantuntija Ville Kotikumpu kehuu.

Minkkinen kilpailee tänään ammuntapainoitteissa parisekaviestissä Olli Hiidensalon kanssa.

28-vuotiaan urheilijan ammuntaprosentti oli viime kaudella 92. Minkkisen 250 laukauksesta 230 osui tauluun.

Myös tällä kaudella varma tekeminen penkalla on jatkunut. Minkkisen ammuntaprosentti on 90,4. Hän on kärkiampujien tuntumassa.

Suvi Minkkinen saapuu maaliin MM-kisojen normaalimatkalla.

Minkkinen saavutti parhaan maailmancupsijoituksensa (15.) tämän kauden alussa. Urheilijan hyvin tunteva Kotikumpu sanoo, että Minkkinen kuuluu niihin ampumahiihtäjiin, jotka ovat oppineet kohtuullisen nopeasti ampumaan.

– Suvi oli jo vuoden 2018 olympialaisissa. Hän osasi jo silloin ampua hyvin. Ensimmäisissä kisoissa paineensietokyky ja rutiini eivät olleet niin kovalla tasolla, että saisi parasta tulosta.

– Tällä kaudella hyviä päiviä on tullut peräjälkeen. Isoja romahduksia ei tule kauden aikana. On tasaisuutta ja varmuutta, Kotikumpu lisää.

Kotikumpu sanoo, että Minkkisellä on kyky ampua nopeasti.

– Hän pystyy ottamaan nopeasti tähtäimen täplälle ja pystyy tuottamaan laadukkaan liipaisun, joka tuottaa yleensä osuman. Puhutaan reaktioampujasta. Tietenkin nopeissa ammunnoissa on riskinsä. Jos se ei lähde hyvin, se voi tuottaa todella ison pettymyksen, kuten Dorothea Wiererin kohdalla nähtiin eilen.

Kova urakka Oberhofissa

Miten Minkkinen saisi sitten vakiinnutettua itsensä 10–15 parhaan joukkoon?

– Hiihtovauhti on selkeä. Se toimii jarruna pikamatkoilla. Kun pikamatkoilla jäädään sijoille 20–30, sieltä ei ole kovin helppo nousta kymmenen parhaan joukkoon, Kotikumpu kertoo.

Uusi harppaus vaatii perusasioita.

– Se on kovaa työtä fysiikka- ja hiihtotekniikkapuolella. Fyysistä kuntoa pitää saada nostettua yhdellä stepillä, jotta pikamatka päästään hiihtämään 20–30 sekuntia nopeammin. Se avaisi puolestaan isoja mahdollisuuksia takaa-ajoon, jossa pystyi nousemaan ihan huippusijoille.

Normaalimatkan reitti oli todella raskas. Minkkinen jäi nopeimmalle hiihtäjälle neljä minuuttia.

– Raskas maasto ja kova mäki eivät ole Suvin vahvuusaluetta, Kotikumpu muistuttaa.

Suvi Minkkinen hiihtää Kontiolahden maailmancupissa.

Suvi Minkkinen oli Kontiolahdella 15:s. Kuva: DeFodi Images via Getty Images

Minkkinen on mukana viikonloppuna kisattavassa MM-yhteislähtökisassa. Sen lisäksi hän ahkeroi parisekaviestin sekä normaalin viestin.

– Kova kuorma tulee Suville, sillä hän hiihtää täällä kaikki kisat. On mielenkiintoista seurata, miten Suvin kuntopohja riittää massaan, jossa hän voisi olla hyvillä sijoilla. Siellä hän saa toki hyvää peesihyötyä.

Mikäli Minkkisellä riittää motivaatiota, Kotikummun mukaan hänellä on mahdollisuuksia nousta uudelle tasolle esimerkiksi vuoden 2026 talviolympialaisiin mennessä.

– Hänellä on mahdollisuus kehittää fysiikkapuolta ja päästä pikamatkalla 10–20 parhaan joukkoon. Sen jälkeen voisimme nähdä hänet kymmenen parhaan joukossa takaa-ajossa. Jos on kymmenen parhaan joukkoon mahdollisuuksia, jonain päivänä on mahdollista olla palkintopallillakin.

Ampumahiihdon MM-kisojen parisekaviesti klo 16 TV2:ssa ja Yle Areenassa.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *