• 16 helmikuun, 2023

Junaturma synnytti ehkä syöpääkin aiheuttavan myrkkylaskeuman Yhdysvalloissa, ja nyt ”koko kaupunki on sekasorrossa”, sanoo paikallinen


Yhdysvalloissa Ohion osavaltiossa pikkukaupungin asukkaat vaativat viranomaisilta vastauksia junaonnettomuuden mahdollisesti aiheuttamista terveys- ja ympäristöhaitoista.

Myrkyllisiä kemikaaleja kuljettanut juna syöksyi raiteilta 3. helmikuuta East Palestinessa. Kaupungissa on noin viisituhatta asukasta.

Juna kuljetti muun muassa vinyylikloridia, joka aiheuttaa Yhdysvaltain ympäristönsuojeluviraston mukaan syöpää, varsinkin hengitettynä.

Osa junan kymmenistä vaunuista syttyi palamaan. Lisäksi viranomaiset pyrkivät estämään räjähdyksen ja polttivat vaunuista vapautettua vinyylikloridia. Taivaalle nousi valtava musta savupilvi.

Puhdistustyöt alueella ovat edelleen käynnissä.

Onnettomuusjunan hiiltyneitä säiliövaunuja ilmakuvassa.

Onnettomuusjunan hiiltyneitä säiliövaunuja ilmakuvassa 8. helmikuuta 2023. Kuva: MediaPunch / AOP

Ihmiset kärsivät oireista

Paikalliset ihmiset ovat valittaneet kärsivänsä päänsäryistä, silmien kirvelystä ja kurkkukivusta. Netissä on levitetty turmaan liittyvää väärää tietoa.

Muutaman korttelin päässä turmapaikalta asuva James Figley kertoi Britannian yleisradioyhtiölle BBC:lle (siirryt toiseen palveluun), että tilanne on dramaattinen.

– Koko kaupunki on sekasorrossa, Figley sanoi BBC:lle.

Eilen keskiviikkona sadat huolestuneet East Palestinen asukkaat kokoontuivat paikallisen koulun liikuntasaliin kuulemaan viranomaisten tiedotusta turmaan liittyen.

Ohion osavaltion viranomaiset vakuuttivat tilaisuudessa, että testien mukaan kaupungin ilmaa on turvallista hengittää. Viranomaiset lupasivat jatkaa ilman- ja vedenlaadun tarkkailua.

Ohion terveysviraston johtaja Bruce Vanderhoff on sanonut aiemmin uutistoimisto Reutersin mukaan, että turmassa vapautuneet kemikaalit voivat aiheuttaa ihmisille päänsärkyä sekä silmien ja nenän ärsytystä jopa sellaisina määrinä, joita pidetään turvallisina.

Yhdysvaltain ympäristösuojeluviraston päällikön Michael Reganin on määrä saapua East Palestineen tänään torstaina arvioimaan viranomaistoimintaa ja kuulemaan asukkaiden huolia.

Asukkaat haluavat tietoja

East Palestinen asukkaiden mukaan alueen ilmassa on epämiellyttäviä hajuja. Heitä myös huolestuttaa esimerkiksi se, millaisia riskejä saasteet aiheuttavat ihmisille sekä lemmikki- ja villieläimille.

Koululle tiedotustilaisuuteen kokoontuneet ihmiset vaativat myös vastauksia turmajunaa operoineelta Norfolk Southern -yhtiöltä.

Junayhtiö ilmoitti, että se ei osallistunut tilaisuuteen työntekijöihinsä kohdistuvan turvallisuusuhkan vuoksi.

Raiteilta suistunut tavarajuna palaa East Palestinessa.

Raiteilta syöksyneestä turmajunasta nousi savua 4. helmikuuta 2023. Kuva: Dustin Franz / AFP

Tilaisuuteen osallistunut Danielle Deal kertoi uutistoimisto AP:lle, että viranomaiset väistelivät kysymyksiä.

– Norfolkin olisi pitänyt olla täällä, Deal sanoi AP:lle.

Deal kertoi asuvansa muutaman kilometrin päässä onnettomuuspaikalta. Hän oli lähtenyt turman jälkeen kahden lapsensa kanssa asumaan äitinsä luokse parinkymmenen kilometrin päähän.

Deal sanoi, että kemikaalipalon aiheuttama sienipilvi näkyi selvästi hänen äitinsä luokse asti.

Tiedotustilaisuudessa ollut Kathy Dyke ihmetteli, miksi junayhtiö vaikenee. Hän sanoi, että paikalliset eivät saaneet kolmeen päivään tietää, mitä junassa oli lastina.

Dyke kertoi, että hänellä on kolme lapsenlasta.

– Varttuvatko he täällä ja saavat viiden vuoden päästä syövän? Tällaiset asiat pyörivät mielessäni, Dyke sanoi AP:lle.

Saasteet valuvat kohti Mississippijokea

Ohion luonnonvarojen viraston mukaan junasta valuneet kemikaalit vaikuttavat vesistöissä yli 11 kilometrin säteellä turmapaikasta. Viraston mukaan noin 3 500 kalan tiedetään kuolleen.

Huhujen mukaan myös lemmikkejä ja karjaa olisi sairastunut. Osavaltion viranomaisten mukaan eläinkuolemia ei ole kuitenkaan toistaiseksi vahvistettu.

Puhdasta vettä pumpataan puroon kemikaalien laimentamiseksi.

Puhdasta vettä pumpattiin puroon kemikaalien laimentamiseksi East Palestinessa 14. helmikuuta 2023. Kuva: Angelo Merendino / AFP

Saasteita on valunut myös Ohiojokeen, joka on Mississippijoen suuri sivujoki.

Ohion kuvernööri Mike DeWine sanoi tiistaina, että saasteet eivät aiheuta vakavaa riskiä viidelle miljoonalle ihmiselle, jotka saavat juomavetensä Ohiojoesta.

DeWinen mukaan junayhtiö Norfolk Southern on luvannut maksaa turmatuhojen siivoamisen.

Ohion ympäristönsuojeluviraston mukaan saasteet valuvat Ohiojoessa hitaasti kohti Mississippijokea.

Onnettomuuden syyksi epäillään mekaanista vikaa

Turmajunassa oli noin 150 tavaravaunua. Vaunuista noin 50 kaatui ja osa junasta syttyi tuleen. Palosta nousi taivaalle suuri savupilvi.

Viranomaiset epäilevät, että onnettomuus johtui vaunun akseliin tulleesta mekaanisesta viasta.

Kukaan ei loukkaantunut turmassa. Mutta viranomaiset pelkäsivät, että onnettomuuspaikalla voisi tapahtua räjähdys. Kaupungin asukkaat evakuoitiin väliaikaisesti.

Voit keskustella aiheesta pe 17.2. kello 23:een asti.

Lähteet: AP, ReutersSource link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *