• 9 maaliskuun, 2023

Heidi Kuuttinen sai täysin puskista kutsun ampumahiihdon maailmancupiin – sitten unelma debyytistä kaatui Tukholman lentokentällä

Heidi Kuuttisen piti kilpailla torstaina ensimmäistä kertaa ampumahiihdon maailmancupin henkilökohtaisessa kilpailussa. 24-vuotiaan unelma kaatui kuitenkin myöhästyneeseen lentoon ja pitkittyneeseen asetarkastukseen.

Vuokatissa asuvaa ja harjoittelevaa Kuuttista pyydettiin mukaan kisaan terveysvaivoista kärsivän Mari Ederin tilalle vasta eilen. Kutsu tuli kertaalleen maailmancupin viestissä, kaudella 2019–2020, kilpailleelle Kuuttiselle yllätyksenä.

– Minulla oli aikaa vain pestä astiat ja pakata. Sitten oli aika lähteä liikkeelle, Kuuttinen sanoi Yle Sportenille.

Aikaa siirtymiselle ei pahemmin jäänyt, Kainuusta oli päästävä nopeasti Östersundiin. Kuuttinen pohti jo keskiviikkona, että torstain kisaan paikalle ehtiminen on pikakutsun suurin haaste.

Kuuttinen siirtyi keskiviikkona Helsinkiin ja nousi lennolle torstaina. Kuuttisen lento Helsingistä Tukholmaan kuitenkin viivästyi ja Arlandan lentokentällä aseiden tarkastuksessa kesti niin kauan, että Kuuttinen ei ehtinyt kisaan.

– Harmittaa, mutta tilanteessa ei ollut paljoa tehtävissä, Kuuttinen sanoi.

Heidi Kuuttinen kuvassa.

Kuuttinen hämmentyneenä lentokentällä. Kuva: Heidi Kuuttinen

Lauantaina Kuuttisella on uusi mahdollisuus päästä kisaamaan maailmancupissa, kun vuorossa on 4×6 kilometrin viesti.

Kuuttiselle kutsu Östersundiin tuli yllätyksenä, sillä hän naureskeli Yle Sportenille, ettei hän ole saanut tällä kaudella mitään aikaan. Hän kertoi, että kausi on ollut vaikea monesta syystä. Hän kävi syksyllä muun muassa nivustyrän leikkauksessa.

– Hienoa huomata, että olen edelleen maajoukkueen johtoportaan nimilistalla, Kuuttinen heitti.

Kuuttinen on sijoittunut ampumahiihdon toiseksi korkeimmassa kilpailusarjassa IBU Cupissa tällä kaudella parhaimmillaan 36:nneksi.

Vaikka henkilökohtaisen kisan missaaminen harmitti, Kuuttinen uumoilikin, että hänet kutsuttiin paikalle etenkin juuri viestijoukkueen kokoon saamiseksi.

Suomalaisilla vaisua, italialaiset vireessä

Italia nappasi naisten 15 kilometrin kilpailussa kaksoisvoiton. Dorothea Wierer selvitti kisan ilman sakkokierroksia, kuten myös toiseksi selvinnyt Lisa Vitozzi. Vitozzi hävisi Wiererille 25,5 sekuntia.

Dorothea Wierer kuvassa.

Dorothea Wierer oli naisten kisan vikkelin ja tarkin. Kuva: Christian Manzoni/NordicFocus /Getty Images

Suomalaisista Suvi Minkkinen oli 53:s, Erika Jänkä 56:s ja Nastassia Kinnunen 79:s.

– Ei ollut mitään annettavaa tämän päivän kisaan, kun oli aika tyhjä tyttö. Ihan hyvillä mielin kisaan lähdin, muttei ollut motivoivaa ampua heti kahta sakkoa ensimmäiseltä paikalta. Ne olivat ihan omia virheitä ja hyvin sain kasattua ammunnan loppukisaan. Paljon on kisoja alla, mutta toivottavasti huono tulos ei ennusta tautia, Minkkinen sanoi mietteliäänä Ampumahiihtoliiton tiedotteessa.

Norjan Karoline Knotten sen sijaan selvitti ampumapaikat puhtaasti, mutta kärsi nenäverenvuodosta kesken kisan. Loppumatkalla norjalainen kaatui ja hävisi viimeisellä hiihtokierroksella voittaja Wiererille minuutin.

– Oli kiva ampua hyvin. Muuten ei sujunut. Nenästäni tuli verta alusta lähtien, jouduin vain niiskuttamaan, Knotten sanoi NRK:n mukaan (siirryt toiseen palveluun).

Knotten kertoi, ettei ole kuitenkaan huolissaan verenvuodosta, vaan se on hänelle yleistä. Hänen mukaansa nenäverenvuotoa oli aiemmin muun muassa Nove Mestossa, jossa oli myös erittäin kuiva ilma.

Karoline Knottenilla oli vaikeuksia päästä maaliin.

Bö voitti maailmancupin, vaikka ei ollut viivalla

Miesten 20 kilometrin normaalimatkan voitti Saksan Benedikt Doll, joka selvitti ainoana kisan ilman ohilaukauksia. Toiseksi sijoittui Italian Giacomel Tommaso, joka ampui yhden sakon ja jäi Dollista minuutin ja yhdeksän sekunnin päähän. Palkintokoroke oli italialaiselle ensimmäinen maailmancupissa. Kolmas oli Norjan Vetle Sjåstad Christiansen.

Suomalaisista Tuomas Harjula oli 51:s, Olli Hiidensalo 57:s, Otto Invenius 58:s, Jonni Mukkala 74:s ja Joni Mustonen 75:s.

Supertähti Johannes Thingnes Bö varmisti jo aiemmin miesten maailmancupin kokonaisvoiton.

Asia varmistui, kun pisteissä kakkosena oleva Sturla Holm Lägreid ei pystynyt osallistumaan tänään Östersundin kisaan. Myös Bö itse joutui jättämään kisan väliin koronatartunnan takia.