• 21 elokuun, 2023

Tässä on Wilma Murron pahin vastustaja MM-kultataistelussa – Eliza McCartneyssa ja suomalaistähdessä on hämmentävän paljon samaa


Yleisurheilun MM-kisat 19.8.–27.8. Ylen kanavilla. Katso kisojen aikataulu ja lähetystiedot tästä linkistä.

Suomalaisen yleisurheilun kirkkain tähti Wilma Murto on varteenotettava mestariehdokas Budapestin MM-kisojen naisten seiväshyppykisassa.

Kultasuosikikiksi povataan Katie Moonia. Hän on ilmeinen nimi, sillä 32-vuotias yhdysvaltalainen on puolustava maailmanmestari sekä olympiavoittaja kahden vuoden takaa.

Hänellä on nimissään myös maailmantilaston kärkitulos 490. Jarno Koivusella on kuitenkin selvä näkemys valmennettavansa päävastustajasta.

Eliza McCartney taitaa olla päävastustaja. Uskon, että hän on kaikista kovin vastustaja Budapestissa, Koivunen paaluttaa Yle Urheilulle.

Taistelu MM-kullasta alkaa tänään maanantaina, kun seiväsnaiset hyppäävät karsinnan. Finaali on ohjelmassa keskiviikkona.

Wilma Murto kuvassa

EM-kultaa ulkona ja hallissa voittanut Wilma Murto on MM-kisoissa mitalisuosikki. Kuva: Getty Images for European Athlet

26-vuotias Eliza McCartney on ollut Murron tavoin lajin superlahjakkuus. Mutta uusiseelantilaisen mitalimahdollisuuksiin saati MM-kultaan ei olisi uskonut vielä vuoden alussa juuri kukaan.

Vuonna 2018 McCartney taivutti hurjan ennätyksensä 494, jolla hän on kaikkien aikojen ulkoratatilastossa viidentenä. Sen vuoden jälkeen alkoivat pahat vaikeudet. Muun muassa akillesjännevaivoista kärsinyt McCartney ei pystynyt esimerkiksi kilpailemaan lainkaan vuosina 2020 ja 2022.

– Sieltä löytyi jopa autoimmuunisairaus, joka herkistää jänneongelmille. Hänellä on ollut niiden kanssa tosi pitkään vaikeuksia, Koivunen tietää.

Wilma Murto kertoo kolme kovinta vastustajaansa MM-kisoissa.

Pitkä, nopea ja taitava

Tänä vuonna McCartney on tehnyt kuitenkin väkevän paluun kilparadoille ja välittömästi seiväseliittiin.

Jo keväällä hän ylitti 475. Heinäkuun lopussa McCartney taivutti 485 ja nousi Murron ohi maailmantilaston kakkospaikalle.

McCartney on pitkä, 179-senttinen. Murto on muutaman sentin pidempi.

Eliza McCartney.

Eliza McCartneysta (oik.) tuli vuonna 2016 Rio de Janeiron kisoissa naisten seiväshypyn nuorin mitalisti 19 vuoden iässä. Mitalipallilla myös kultaa voittanut Ekaterini Stefanidi (kesk.) ja Sandi Morris. Kuva: EPA

– Hänen tärkein ominaisuutensa on nopeus. Vaikka hän on ollut neljä vuotta lajista pois, hän on kuitenkin kohtuullisen hyppyvarma. Hyvä liikkuvuus ylävartalossa erottaa hänet muista. Hän pystyy olemaan todella hyvä loppuhypyssä. Jos on myötätuulta, hän on kykenevä hyppäämään todella korkealta.

– Hänen heikkoudensa on se, jos on vaihteleva keli ja vastatuulta. Hän ei ole silloin kovin itsevarma vaihtamaan seivästä, Koivunen lisää.

Murto on ollut puolestaan hyvä haastavissa tuulissa, kuten Lausannessa voittamassaan Timanttiliigakisassa.

– Wilma on hiukan nopeampi, mikä antaa enemmän energiaa. Eliza on taas liikkuvampi ylävartalosta, mikä antaa hänelle tietynlaisia etuja.

Eliza McCartney

Eliza McCartney voitti Riossa olympiapronssia tuloksella 480. Hänen nykyinen ennätyksensä on hurja 494. Kuva: EPA

Voisi olla nykyinen ME-nainen

Pituuden ohella Murrossa ja McCartneyssa on muutenkin hämmentävän paljon yhtäläisyyksiä.

McCartney teki joulukuussa 2015 seiväshypyn nuorten ME:n 464, jonka Murto rikkoi yli kuukautta myöhemmin hallissa (471).

McCartney on hypännyt tänä kesänä parhaimman hyppynsä neljään ja puoleen vuoteen. Murrolla kesti aikoinaan puolestaan viisi ja puoli vuotta vanhan ennätyksensä rikkomisessa.

Murto harjoitteli vuonna 2018 jonkin aikaa Uudessa-Seelannissa McCartneyn harjoitusympäristössä.

Wilma Murron kohdalla on puhuttu ME-potentiaalista. McCartney hyppäsi 494 ollessaan vain 21 vuotta vanha.

Jelena Isinbajeva.

Jelena Isinbajevan maailmanennätys on 506. Wilma Murrosta ja Eliza McCartneysta on spekuloitu rajan rikkojaa. Kuva: EPA / Kerim Okten

Jos McCartneyn viime vuodet eivät olisi olleet vaivojen sävyttämiä, naisten seiväshypyn ME-nainen saattaisi olla Jelena Isinbajevan sijaan McCartney.

McCartney on lajin nuorin olympiamitalisti 19 vuoden ikäisenä.

– On se mahdollista, koska hän on saanut yllättävän hyvin nopeuden takaisin. Kun jaloissa on ollut monta vuotta vaikeuksia ja silti hän tällä hetkellä kohtuullisen nopea. Jos ei olisi ollut vaikeuksia, hän olisi ylittänyt jo viisi metriä.

Jarno Koivunen esittää arvionsa muista mitalisuosikeista sekä muutamasta yllättäjästä.

Katie Moon, USA

Hän on kaikista seiväshyppääjistä edelleen nopein. Hänellä hyvän ja huonon hypyn välinen ero on kuitenkin paljon suurempi kuin esimerkiksi Wilmalla ja Elizalla. Moonilla on hypyssään kuitenkin eniten energiaa juoksuvauhdin ansiosta. Viime vuonna hänellä oli toki jalkavaivoja eikä hypännyt edes täydellä vauhdilla. Hän voitti silti. Hän ei ole niitä, jotka menevät kaikki korkeudet ensimmäisellä yli. Se voi olla joskus ratkaisevaa.

Katie Moon.

Katie Moon on maailmantilaston ykkösnimi tuloksella 490. Kuva: EPA-EFE

Nina Kennedy, Australia

MM-kullasta siis hyppäävät Moon, McCartney ja Murto. Himmeämpiä mitaleita ajatellen kolmikon kovin haastaja on Nina Kennedy. Hän on sellainen hyppääjä, että kun on hyvä päivä, kaikki korkeudet menevät ensimmäisellä yli. Hän on tehnyt tänä vuonna monta sellaista hyppyä, joilla olisi mennyt 480.

Maksimipotentiaali ei ole niin kova kuin Moonilla ja McCartneylla. Jos sijoituksista taistellaan pudotuksilla, silloin Kennedy voi olla kova. Hän häviää ulottuvuudessa paljon, mutta hän on todella taitava seipään varassa.

Nina Kennedy.

Australian Nina Kennedy puolustaa MM-pronssiaan. Kuva: Corbis via Getty Images

Heilläkin on mitalisauma

Tina Sutej SLO: Voi yltää puhtaalla pelillä mitaleille. Pystyy hyppäämään 470–480:n välille. En usko, että hän pystyy voittamaan kisaa.

Alysha Newman CAN: On taitava hyppääjä. Hän hyppäsi Kanadan mestaruuskisoissa 473. Jos on myötätuulta, hän voi yllättää. Mutta jos on vaikemmat olosuhteet, hänellä on vaikeampaa. Hän hyppäsi hallikaudella hyvin, mutta ulko-olosuhteissa ollut vaikeuksissa.

Sandi Morris USA: Arvokisoissa pärjänneellä Morrisilla on ollut vaikeampi kausi. Hänellä oli Yhdysvaltojen mestaruuskisojen aikaan koronassa. Hän on potentiaalinen hyppääjä hyvän juoksuvauhtinsa takia.

Tina Sutej, Wilma Murto ja Amalie Svabikova.

Tina Sutej (vas.) antoi viime vuoden EM-halleissa tiukan vastuksen Wilma Murrolle. Kuva: EPA-EFE
Alysha Newman

Alysha Newman veti hienon hallikauden, mutta kesä on ollut vaikeampi. Kuva: EPA-EFE
Sandi Morris.

Ensimmäistä ulkoratojen arvokisakultaansa jahtaava Sandi Morris kokenut menestyjä. Kuva: Getty Images

Lisähuomio: Naisten seiväshyppy on kärjen osalta erittäin globaali. Tämän hetken kärki tulee Pohjois-Amerikasta, Oseniasta sekä Euroopasta. Murron kanssa aikoinaan nuorten MM-kullasta hypännyt Venezuelan Robeilys Peinado on aikuisten MM-pronsismitalisti vuodelta 2017. Myös Kiinasta tulee potentiaalisia hyppääjiä.

– Ainoastaan Afrikasta puuttuu selkeä tekijä, Jarno Koivunen sanoo.

Wilma Murto kilpailee seiväshypyn karsinnassa maanantaina kello 19.40. Naisten seiväsfinaali on ohjelmassa keskiviikkona 23.8. klo 20.30. Yle näyttää MM-kisat suorana, katso kisaohjelma tästä linkistä.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *