• 10 kesäkuun, 2023

”Tärkeintä on ollut itsenäinen Suomi ja maanpuolustustahdon ylläpitäminen”


Laukaan Peurungassa Rintamaveteraaniliiton liittokokouksessa tehtiin lauantaina päätös lopettaa liiton toiminta.

Sotaveteraani Kalle Sukuvaara seisoo kadetit vierellään.

Sotaveteraani Kalle Sukuvaara iloitsi hornetin ylilennosta kadettien kanssa Perungassa. Kuva: Titta Puurunen / Yle

Munkkikahvien lomassa käy iloinen puheensorina Laukaan Peurungassa. Rintamaveteraaniliiton viimeiseen liittokokoukseen on kerääntynyt 140 jäsentä ympäri Suomea.

Rintamaveteraaniliitto on ensimmäinen veteraaniliitto, joka on tehnyt päätöksen lopettamisesta.

Lakkauttamiseen päädyttiin jäsenten harventumisen vuoksi. Parhaimmillaan vuonna 1964 perustetussa liitossa on ollut kymmeniä tuhansia jäseniä, nyt enää nelisensataa.

Toiminta loppuu vuoden lopulla. Lopettamispäätöksestä huolimatta tunnelma on liittokokouksessa korkealla.

– Minusta tämä on luonnollista, koska veteraanit loppuvat. Nyt siirrytään Tammenlehvän perinneliittoon, jossa jatkossa huolehditaan veteraanien osasta. Tärkeintä on ollut itsenäinen Suomi ja maanpuolustushengen ylläpitäminen, sanoo sotaveteraani Onni Toljamo.

Sotaveteraani Onni Toljamo katsoo kameraan.

Toljamo on kiitollinen, että Suomi on liittynyt Natoon. Hänen mukaansa veteraanien arvostus on kasvanut Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Kuva: Titta Puurunen / Yle

Sotaveteraanien tämän hetkinen keski-ikä on noin 97 vuotta.

Oululainen Toljamo täyttää vuoden lopussa 100 vuotta. Hän on palvellut talvi- ja jatkosodassa sekä Lapin sodassa. Hän on myös Rintamaveteraaniliiton kolminkertainen kunniapuheenjohtaja.

– On vuosien varrella asetettu paljon merkittäviä tavoitteita, joita on liittokokouksissa sitten nuijittu läpi. Yhdessä muiden veteraaniliittojen kanssa on saatu muun muassa tuntuvia kuntoutusrahoja veteraaneille, kertoo Toljamo.

Rintamaveteraaniliiton nykyisen puheenjohtaja Matti Louekosken mukaan liiton tärkein saavutus on muiden veteraanijärjestöjen kanssa taisteltu 140 euron lisä rintamaveteraaneille.

Sotakavereiden välillä sanaton yhteys

Toljamon mukaan vanhojen sotakavereiden tapaaminen on aina kahden vuoden välein järjestettävissä liittokokouksissa ollut kokousten parasta antia.

– Niitä vanhoja sotakavereita ei ole enää montaa jäljellä. Joidenkin lähempien kavereiden kanssa on tavatessa muisteltu aina sota-aikoja. Omien sotakavereiden kanssa on erityinen yhteys, johon ei sanoja tarvita, kertoo Toljamo.

Sotaveteraani Kalle Sukuvaara, 99, on saapunut Laukaaseen Sodankylästä. Hän palveli rintamalla lähes kolme vuotta. Hän on ollut myös sotavankina.

Hän on toiminut pitkään liitossa Sodankylän osaston varapuheenjohtajana.

– Mielekästä ja hyvää työtä olen veteraanien eteen saanut tehdä. Johtokunnassa me muun muassa saimme hoidettua oman lipun ja viirin kaikille Sodankylän rintamaveteraaneille, kertoo Sukuvaara.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *