• 8 heinäkuun, 2023

Andrey Toropov, 32, uskoo, että seuraavaksi Venäjä kieltää lailla asevelvollisten poistumisen maasta – itse hän ei aio enää palata sinne


Venäjällä astuu ensi viikolla voimaan määräys, jonka perusteella asevelvolliselta voidaan viedä ajo-oikeus, jos hän ei ole saapunut määrätysti asepalvelukseen.

Andrey Toropov seuraa tiiviisti Venäjän tapahtumia, vaikka ei enää halua palata kotimaahansa.

Kolme vuotta Joensuussa asunut Andrey Toropov, 32, ei usko, että Venäjän valtion uusi määräys, jolla voidaan viedä asevelvollisen ajo-oikeus, tulee vaikuttamaan häneen.

Venäjän sisäasiainministeriö julkaisi alkuviikolla määräyksen, jolla halutaan rajoittaa niiden asevelvollisten ajo-oikeuksia, jotka eivät ole saapuneet määrätysti asepalvelukseen.

Tämä koskee myös ulkomailla asuvia venäläismiehiä. Määräys astuu voimaan tiistaina 11. heinäkuuta.

Toropov vaihtoi venäläisen ajokorttinsa suomalaiseen, kun hän oli asunut kaksi vuotta vakinaisesti Suomessa.

– Tämä on mielestäni jälleen yksi Venäjän valtion rajoittavista toimenpiteistä, jolla halutaan säikytellä ja painostaa ihmisiä astumaan asepalvelukseen, hän sanoo.

Andrey Toropov.

Toropovin mielestä Venäjän kansalaisuudesta luopuminen tulee lisääntymään niillä, joilla on siihen mahdollisuus. Kuva: Heikki Haapalainen / Yle

Toropov on Venäjällä asuessaan ollut toimittaja ja seuraa edelleen tiiviisti kotimaansa tapahtumia, vaikka ei enää halua palata sinne. Hänen mielestään moni ei edes kyseenalaista Venäjällä, onko valtiolla oikeutta rajoittaviin toimenpiteisiin.

– Heille riittää säikäytykseksi lähteä armeijaan, jos esimerkiksi uutisissa kerrotaan laista, jonka mukaan asepalveluksesta kieltäytyjää seuraa 10 vuoden vankeus, Toropov pohtii.

Seuraavaksi voidaan kieltää maasta poistuminen

Ajo-oikeuden vieminen voi Andrey Toropovin mielestä olla jossain määrin tehokas keino saada asevelvollisia saapumaan määrätysti asepalvelukseen. Niitä, jotka eivät missään tapauksessa tahdo armeijaan, se tuskin kuitenkaan hetkauttaa.

Venäjän valtiolle tämä on vain yksi pieni askel monista. Toropov uskoo, että seuraavaksi Venäjällä kielletään lailla asevelvollisten poistuminen maasta.

– Minun näkemykseni mukaan tällainen rautainen esirippu matkustaa pois maasta kaikille asevelvollisille miehille tai heille, jotka voi mobilisoida, on kaikista vaarallisin.

Viimeaikaisten tapahtumien ja Venäjän valtion uusien määräyksien tulisi Toropovin mielestä toimia kannustuksena miehille luopua Venäjän kansalaisuudesta, jos heillä on siihen mahdollisuus.

– Venäläisellä passilla on mielestäni jatkuvasti enemmän negatiivisia puolia, joten uskon, että Venäjän kansalaisuudesta luopuminen tulee lisääntymään niillä, joilla on siihen mahdollisuus, hän sanoo.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *