• 21 heinäkuun, 2023

Terrorismista epäilty Lahden uusnatsi vainosi tummaihoista perhettä – ampui konepistoolilla perheen postilaatikkoa ja julkaisi teosta videon


Terrorismirikoksista epäillyt perustivat sivuston ja alkoivat julkaista videoita sen jälkeen, kun olivat jo jääneet kiinni.

Samanlainen barettipäinen ihmishahmo aseet käsissään ensin uusnatsisivuston ruutukaappauksessa ja poliisin tutkinta-aineistossa.

Lahden uusnatsiryhmä julisti netissä tukeaan Kankaanpään uusnatseille, joita niin ikään epäillään terrorismirikoksista. Vasemmalla Lahden ryhmän kuva ja oikealle Kankaanpään ryhmältä takavarikoitu kuva. Kuva: Yle ja poliisi

Lahden terroriepäillyt julkaisivat netissä kuvia ja videoita toiminnastaan samaan aikaan, kun poliisi epäili heitä terrorismirikoksista.

Poliisi kertoi torstaina, että se epäilee neljää uusnatsia terroristisessa tarkoituksessa tehdystä törkeästä ampuma-aserikoksesta ja kolmea heistä kouluttautumisesta terrorismirikoksen tekemistä varten.

Miesten tarkoitus oli poliisin mukaan iskeä muun muassa raideliikenteeseen ja sähköverkkoon. Miehet keskustelivat myös lukuisista nimeltä mainituista ihmisistä terrori-iskun mahdollisina kohteina.

Yksi epäillyistä perusti sivuston, jonne epäillyt latasivat videoita. Yhdellä videolla kaksi miestä ampuu metsässä tai hiekkakuopalla FGC-9-konepistoolilla.

Videon englanninkielinen saateteksti kertoo, että videolla kaksi radikalisoitunutta ekstremistiä ampuu FGC-9:llä.

Uusnatsisivuston videolla näkyvä ase, sekä sama ase poliisin esitutkinta-aineistossa. Aseen tunnistaa siinä olevasta tarrasta, jossa lukee "Rock against communism"  ja on pääkallo ja sirppi.

Vasemmalla on kuvakaappaus videolta ja oikealla poliisin julkaisema kuva takavarikoidusta aseesta. Kuva: Yle ja poliisi

Videolla näkyvä ase on sama, jonka poliisi takavarikoi esitutkinnassa. Takavarikoitaessa aseilla pystyi ampumaan vain kertatulta, mutta epäillyt olivat yrittäneet hankkia osaa, jolla aseesta saisi sarjatuliaseen.

Ampuma-aseen vaarallisuuteen muutoksella puoliautomaattisesta täysautomaattiseksi ei ole ratkaisevaa vaikutusta.

Tummaihoinen perhe vainon kohteena

Tutkinnanjohtaja vahvistaa Ylelle, että videot ovat epäiltyjen kuvaamia.

Yhdellä sivustolla julkaistulla videolla näkyy, kuinka epäillyt räjäyttävät omakotitalon postilaatikon, jossa lukee ulkomaalaistaustainen nimi. Toisella videolla epäilty ampuu FGC-9-konepistoolilla yön pimeydessä omakotitalon postilaatikkoa ja kiirehtii karkuun.

Ampumisvideon otsikko on ”neekeri postilaatikko siege”. Siege viittaa akselerationistiseen uusnatsisuuntaukseen, jota terrorismirikoksista epäillyt miehet edustavat.

Tutkinnanjohtaja Tuomas Kuure kertoo, että räjäytys tapahtui 26. maaliskuuta 2022 ja ampuminen 21. toukokuuta 2022. Perhe teki molemmista teoista rikosilmoituksen.

– Epäillyn kertoman mukaan hän ei tuntenut perhettä, vaan he valikoituivat kohteeksi ihonvärin perusteella, Kuure sanoo.

Tuenilmaus Kankaanpään natseille

Uusnatsisivustosta uutisoi ensimmäisenä Seura. Lehti kertoi aiemmin heinäkuussa, että sivuston videoilla ammutaan toimivilla 3D-tulostetuilla aseilla ja julistetaan tukea Kankaanpään uusnatsiryhmälle, jota niin ikään epäillään terrorismirikoksista.

Seura ei jutussaan saanut vahvistusta sille, ovatko sivuston videot Lahden terroriepäiltyjen julkaisemia.

Rikoskomisario Kuure kertoo Ylelle, että sivuston perusti yksi epäillyistä.

Videot on julkaistu välillä 26. joulukuuta 2022 ja 7. tammikuuta 2023.

Kuure kertoo, että epäillyt perustivat kanavan vasta sen jälkeen, kun he olivat jo jääneet kiinni ja menettäneet aseensa. Julkaistut ampumisvideot oli kuvattu ennen kiinnijäämistä.

Ylen rikostoimittaja Tuomas Rimpiläinen on penkonut Kankaanpään uusnatsien tapausta ja taustoja jo pidemmän aikaa. Miten väkivaltainen natsi-ideologia ja apokalyptinen satanismi liittyvät toisiinsa? Entä mitä yhteyksiä Kankaanpään ryhmällä on muuhun suomalaiseen äärioikeistoon?Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *