• 29 huhtikuun, 2023

Lapin pisimmän maantiesillan remontti alkoi – lähes 50-vuotiaalle Tervolan sillalle saadaan remontilla käyttöikää toinen mokoma lisää


Tervolassa iloitaan Kemijoen ylittävän sillan peruskorjauksesta. Lapin pisintä siltaa kunnostetaan viidellä miljoonalla eurolla.

Lapin pisimmän tillan peruskorjaus on alkanut.

Tervolan silta valmistui vuonna 1975 ja se muutti elämän Tervolan kylissä, muistelee kunnallisneuvos Pertti Keränen. Hän oli sillan valmistumisen aikaan hieman päälle parikymppinen nuorimies.

– Maailma muuttui täysin, kun silta valmistui. Ei ollut kelirikkoaikoja, eikä tarvinnut odotella lossia tai pelätä jäiden lähtöä. Kyllä se oli luojan lykky, että saatiin silta.

Pertti Keränen on asunut itse koko ikänsä Tervolassa Kemijoen länsipuolella. Kuntakeskus eli kirkonkylä sijaitsee taas Kemijoen itäpuolella.

Ennen sillan tuloa kelirikkoaikana, kun jäätie ei ollut enää käytössä eikä lossi vielä kulkenut, Kemijoen yli kuljettiin Ossauksen patosillan kautta.

– Se on 20 kilometriä sivu eli 40 kilometriä. Varsinkin työmatkalaisia se rassasi, jos myöhästyi töistä. Se ei ollut työnantajalle mikään selitys, että proomu ei kulkenut. Tunti piti varata, että ehti varmasti töihin, kertoo Pertti Keränen.

Tervolalainen Pertti Keränen.

Tervolalainen kunnallisneuvos Pertti Keränen muistaa hyvin ajan ennen siltaa. Kuva: Antti Ullakko / Yle

50-vuotias silta oli jo peruskorjauksen tarpeessa

Lapissa on vuosittain käynnissä viidestä kymmeneen sillankorjausurakkaa. Tervolan sillan korjausurakka on poikkeuksellisen suuri, kertoo projektipäällikkö Hannu Heikkilä Lapin ely-keskuksesta.

– Yleensä Lapin sillankorjausurakat on noin miljoonan euron luokkaa, mutta Tervolan sillan korjauksessa puhutaan noin viidestä miljoonasta eurosta.

Ensimmäisenä työvaiheena sillalta poistetaan asfalttikerros. Seuraavaksi vuorossa on suojabetonin sekä vesieristeiden poisto, ja sitten päästään varsinaiseen korjaustyöhön.

Lapin ely-keskuksen projektipäällikkö Hannu Heikkilä Tervolan siltatyömaalla.

Projektipäällikkö Hannu Heikkilä kävi tarkastamassa töiden etenemistä Tervolan sillalla. Kuva: Antti Ullakko / Yle

Hannu Heikkilä kertoo, että Lapissa siltojen kuntoa seurataan koko ajan. Siltojen tarkastus on kolmivaiheinen.

– Vuositarkastuksia tehdään joka vuosi. Sitten tehdään yleistarkastuksia noin viiden vuoden välein. Tämän perusteella valikoituvat huonokuntoisimmat sillat, ja näille tehdään sitten erikoistarkastuksia.

Tervolan sillalle tehtiin erikoistarkastus vuonna 2020. Siinä todettiin, että silta on peruskorjauksen tarpeessa.

– Ikäisekseen silta on hyvässä kunnossa, mutta esimerkiksi vesieristeiden käyttöikä on tullut tiensä päähän. Peruskorjauksella pärjätään taas seuraavat 50 vuotta, toteaa Hannu Heikkilä.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *